Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που αισθάνεται πραγματικά άβολα μετά την εμφανή ρήξη στις σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη δεν είναι άλλος από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλη Καπνισάκη. Ας μην ξεχνάμε πως ο ίδιος έχει πολύ στενές σχέσεις με τον συντονιστή της ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποτελώντας επί σειρά ετών τον προσωπικό του δικηγόρο, ενώ φέρεται να ήταν εκείνος που του σύστησε τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ads

Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που εκτιμούν πως σύντομα ο κ. Καπνισάκης θα αναγκαστεί να επιλέξει «στρατόπεδο», με την επιλογή να μην είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Γιατί μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να είναι στην ηγεσία του κόμματος, αλλά κανείς «δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά» πού θα βρίσκεται σε λίγους μήνες. Άσε που ο Σφακιανός δεν ξεχνάει…

Κάτι τρέχει με την Νίνα

Πάντως στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως έχουν κι άλλα εξίσου σημαντικά εσωκομματικά μέτωπα, καθώς εκφράζονται έντονες πλέον ανησυχίες για τουλάχιστον μια «διαρροή» στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν μάλιστα πως ο «νούμερο 1» κίνδυνος δεν προέρχεται ούτε από την Αθηνά Λινού, ούτε από τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ούτε από τον Βασίλη Κόκκαλη, αλλά από την Νίνα Κασιμάτη.

Λέγεται μάλιστα πως η βουλευτής Β Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αρκετά ευάλωτη σε «ιερές πιέσεις». Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως πολύ πρόσφατα είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία της με την πρόταση νόμου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.

Ads
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Κρατούν την ανάσα τους

Μπορεί η συμφωνία με στόχο να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό του κόμματος προς ώρας να τηρείται από τις περισσότερες πλευρές, οι ισορροπίες είναι δύσκολες και τα νεύρα τεντωμένα. Η αιτία είναι τα απογοητευτικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οχι μόνο φαίνεται να έχει χάσει τη δεύτερη θέση, αλλά υποχωρούν συνέχεια τα ποσοστά του. Τα νέα δεν είναι καλά και όλες οι πλευρές φαίνεται πως κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις. Όλοι δίνουν ραντεβού μετά τις ευρωεκλογές, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να είναι βέβαιος οτι δεν θα σπάσει νωρίτερα το μορατόριουμ.

Βάζουν στοίχημα

Μεγάλο είναι το στοίχημα που βάζουν στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς η δημοσκοπήσεις φέρνουν σταθερά δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ταμείο θα γίνει στις Ευρωεκλογές. Το στοίχημα λοιπόν που βάζουν στην Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι πλέον το πλασάρισμα στην σειρά, αλλά το ποσοστό στην κάλπη. Όσο περνούν οι μέρες όλο και περισσότερα είναι τα στελέχη που ποντάρουν στο 16% με τέσσερις ευρωβουλευτές. Στόχος φιλόδοξος θα έλεγε κανείς. Και επικίνδυνος όμως, γιατί αν δεν τα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με γκρίνιες.

Ποιοι προκρίνονται για το ψηφοδέλτιο

Και στο ΠΑΣΟΚ όπως και στα άλλα κόμματα το ψηφοδέλτιο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Μην σας πω οτι στο ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα σε «εμβρυακό στάδιο». Μόνος σίγουρος είναι ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ο ίδιος ευελπιστούσε στην επαναφορά της λίστας, αλλά η απόφαση του πρωθυπουργού άλλαξε τον σχεδιασμό του και έτσι έχει ήδη τις επισκέψεις σε σεμιναριακές επιτροπές και πίτες τοπικών οργανώσεων. Μάλιστα κάποιοι λένε οτι ο Ανδρέας τόσες πολλές επισκέψεις, συναντήσεις και επαφές δεν είχε κάνει ούτε για τις εθνικές εκλογές. Το δεύτερο όνομα που φαντάζει σίγουρο είναι αυτό το πρώην υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη. Και αυτός έχει αρχίσει εδώ και καιρό τα τηλέφωνα και τις επισκέψεις σε οργάνωσης του κόμματος λέγοντας ότι έχει πάρει το «πράσινο φώς» του προέδρου.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Επαφές και στόχοι

Από εκεί και πέρα το χάος. Για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ εχουν ακουστεί τα ονόματα του Γιάννη Μανιάτη της Κατερίνας Μπατζελή, αλλά και του πρώην δημάρχου Ηρακλείου Κρήτης Γιάννη Κουράκη,χωρίς όμως αυτά να έχουν επιβεβαιωθεί.

Ένα άλλο όνομα είναι αυτό της Ελένης Χρονοπούλου, η οποία ήρθε στο προσκήνιο με την υπόθεση Γεωργούλη. Πληροφορίες λένε πως αν κι έγινε σχετική συζήτηση, η ίδια δεν θέλει να κατέβει υποψήφια στις Ευρωεκλογές για να μην κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύεται την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σίγουρα θα ήθελε να προσελκύσει και ένα όνομα εκτός του κομματικού μηχανισμού από το χώρο της δημοσιογραφίας. Το όνομα που ακούστηκε περισσότερο είναι αυτό της παρουσιάστριας του ΑΝΤ1 Μαρίας Αναστασοπούλου, η οποία είναι και γνωστό ότι διατηρεί προσωπικές επαφές με το Νίκο Ανδρουλάκη. Ωστόσο, η ίδια φαίνεται πως δεν έχει «ψηθεί» όπως λένε.

Η άλλη στόχευση της Χαριλάου Τρικούπη είναι να βρεθούν αγαπητά πρόσωπα στις τοπικές κοινωνίες όπου θα κάνουν την παρθενική του εμφάνιση στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών ώστε να προετοιμάσουν την μετέπειτα κάθοδο τους στις εθνικές εκλογές.

Έρχονται ανακοινώσεις

Για τη ΝΔ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Για την ακρίβεια είναι αυτό που λένε και στον αθλητισμό «ο προπονητής τους έχεις όλους στη διάθεση του». Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει υπερπροσφορά προσώπων που θέλουν να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο και αυτό κάνει δύσκολη την τελική επιλογή. Όλα δείχνουν πως η λίστα θα κλείσει (ή σχεδόν θα κλείσει) με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες. Τα ονόματα θα οριστικοποιηθούν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τους Μαρινάκη, Μπρατάκο, Νέζη και της κυρίας Συρεγγέλα. Πολύ πιθανό στη σύσκεψη να συμμετέχουν και οι κ.κ Παπασταύρου και Σκέρτσος. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις χωρίς να κλείσει βέβαια το σύνολο των θέσεων.

Ώρα να θυμηθούν τα τρακτέρ

Τώρα που αυξάνονται τα τρακτέρ στα μπλόκα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα προσπαθήσει να καβαλήσει τα τρακτέρ και ποιός θα κουνήσει το δάχτυλο στους αγρότες. Προς ώρας είναι χαρακτηριστικό ότι είναι αρκετοί αυτοί που έχουν επιλέξει την σιωπή, περιμένοντας να δουν που θα κάτσει η μπίλια. Σαν να ξέχασαν κάποιοι «το δίκιο του αγρότη». Θα δείξει.

Όταν ξεφουσκωναν τα λάστιχα….

Μία παλιά ιστορία θύμισε παλιός κοινοβουλευτικός της ΝΔ με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την ώσμωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το σημιτικο μπλόκ. Αναφέρθηκε σε εκείνο το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου 1997, επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη – όταν τα ΜΑΤ ξεφούσκωσαν τα λάστιχα των τρακτέρ που βρίσκονταν σταθμευμένα στην Εθνική οδό στις Μικροθήβες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών του αγροτικού κόσμου. Για την ιστορία, η ιδέα να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα είχε αποδοθεί στον τότε υπουργό δημοσίας τάξεως Γ. Ρωμαίο και είχε προκαλέσει την εύλογη οργή των αγροτών…

Eurokinissi

Πασοκοποίηση ή μας πήρε το ποτάμι;

Και μια που αναφερθήκαμε στο ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, να πούμε και τι γίνεται στο εσωτερικό της ΝΔ με το πήγαινε- έλα των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ. «Κλίνατε επί δεξιά, γιατί μας πήρε το Ποτάμι και μας έβγαλε στις όχθες του ΠΑΣΟΚ». Έτσι απάντησε παλιός (και πολύ δεξιός) βουλευτής της Ν.Δ. μόλις του ζητήσαμε να μας σχολιάσει τις «μεταγραφές αεροδρομίου» που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κυρία Χριστοφιλοπούλου και τα υπόλοιπα στελέχη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς γενικά. Από το Μαξίμου βέβαια απαντουν οτι δεν είναι μεταγραφές, αλλά συστράτευση καθώς η σαρωτική παντοκρατορία της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει όλο και περισσότερους να θέλουν να μπουν στους κόλπους του κόμματος.

Ένας Παππάς στη Νομική

Αίσθηση έκανε η παρουσία του Νίκου Παππά, του μπασκετμπολίστα στη Γενική Συνέλευση της Νομικής. Η αλήθεια είναι πως ο Νίκος Παππάς είναι φοιτητής της Νομικής και όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, φέτος παρακολουθεί και τα μαθήματα. Πάντως είναι γεγονός ότι η παρουσία του στη Γενική Συνέλευση δεν πέρασε απαρατήρητη με πολλούς να λένε ότι είναι στο πλαίσιο της δουλειάς που θα κάνει στο δρόμο για την ευρωβουλή, αν τελικά αποφασίσει να κατέβει υποψήφιος. Μάλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Νέα αριστερά με το βλέμμα στο Κέντρο;

Προβληματισμός βέβαια υπάρχει και σε αυτούς που αποχώρησαν νωρίς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκοπική εικόνα δεν έχει φέρει χαμόγελα στην «Νέα Αριστερά» καθώς ακόμα δεν έχει γίνει το γκελ. Τα στελέχη απαντούν ότι ακόμα είναι νωρίς και ο χρόνος μέχρι την κάλπη των ευρωεκλογών είναι αρκετός ώστε να τους γνωρίσει ο κόσμος. Αυτό όμως που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι γνωστός δημοσκόπος που στο παρελθόν είχε προνομιακή σχέση με τον πρόεδρο Αλέξη, επισημαίνει ότι η «Νέα Αριστερά» παρα είναι αριστερή για τα γούστα των ψηφοφόρων και θα πρέπει να κάνει κινήσεις ώστε να συναντηθεί με τους ψηφοφόρους του κέντρου. Δεν το λές και εύκολο το εγχείρημα, όταν όλα τα κόμματα προσβλέπουν στις ψήφους του ίδιου κοινού.

Είσοδος στο Tik Tok με φοιτητικές κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή πάντως, η Νέα Αριστερά αναβαθμίζει την παρουσία της στα σόσιαλ μίντια με είσοδο στον κόσμο του Tik Tok. Με σοβαρότητα και πολιτικό λόγο και όχι μόνο με επικοινωνιακούς όρους, κάνει πρεμιέρα με τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις. Στελέχη της Κ.Ο., ο Κωστής Καρπόζηλος, φοιτητές και φοιτήτριες δίνουν το μήνυμα για την υπεράσπιση του δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου. Πιάνοντας το trend του Tik Tok, η Νέα Αριστερά… προφανώς στηρίζει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Αξίζει την ρρχόμενη εβδομάδα αναμένεται η πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας με ακαδημαϊκούς, ερευνητές, φοιτητές και φοιτήτριες και φυσικά την ΚΟ του νεοσύστατου φορέα. που έτσι κι αλλιώς απαριθμεί τέσσερις ακαδημαϊκούς (Αναγνωστοπούλου, Τζούφη, Τσακαλώτος, Φωτίου )

Μένουμε Αριστερά

Παγώνει (προς ώρας;) η συζήτηση για τη μεταπήδηση των εναπομείναντων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωομάδα της αριστεράς σε αυτή των Σοσιαλιστών. Ο πρόεδρος Κασσελάκης θεωρεί οτι δεν είναι ώρα για τέτοιες συζητήσεις και μεταθέτει την κουβέντα για μετά τον Ιούνιο, αφού θα υπάρχουν και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Αυτό δεν σημαίνει οτι ο πρόεδρος είναι αρνητικός, αλλά ούτε οτι δεν υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για κάτι τέτοιο. Απλά όπως λένε στην Κουμουνδούρου, ας δούμε πόσοι και ποιοι θα είναι οι ευρωβουλευτές μας και τότε αποφασίζουμε και που θα ανήκουμε.