Το ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκτός ελέγχου είναι «ηλίου φαεινότερο», με τη νέα βαθιά εσωκομματική κρίση με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη απλά να αποδεικνύει του λόγου του αληθές.

Ads

Το ερώτημα του «ενός εκατομμυρίου» πλέον έχει πλέον να κάνει με το αν το πράγμα σώζεται ή αν το πλοίο είναι καταδικασμένο να «βυθιστεί». Υπό αυτό το πρίσμα, αρκετά κορυφαία στελέχη -ακόμη και κάποια που στήριξαν ενεργά τον Στέφανο Κασσελάκη- δείχνουν να στρέφονται στον Αλέξη Τσίπρα. Όχι απλά για συμφωνήσει μαζί τους για το χάος που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, αλλά για να παρέμβει ενεργά κι «όπου βγει»… Άλλωστε το επικείμενο συνέδριο δείχνει να είναι η καλύτερη -ίσως και τελευταία- ευκαιρία.

Την ίδια στιγμή, «γρίφο» αποτελούν οι προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Στελέχη πάντως που εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά του (Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη) έχουν φροντίσει εδώ και καιρό να πάρουν σαφείς αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Win win για τον Κυριάκο

Η ψήφιση το νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο κλείνει μια περίοδο έντονων αναταράξεων για όλα τα κόμματα. Ο πρωθυπουργός βγαίνει μάλλον κερδισμένος τελικά από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να μην περάσει από τη βουλή, να τον οδηγήσει ως απολογούμενο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να του προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε σανίδα σωτηρίας στην αντιπολίτευση. Με τις ψήφους των βουλευτών της μειοψηφίας πέρασε το νομοσχέδιο, γλίτωσε μια ακόμα ευρωπαϊκή καταδίκη, απέφυγε μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ, μετέφερε το πρόβλημα στους αντιπάλους του και ο ίδιος συνεχίζει να περιγράφει τον εαυτό του ως φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή. Αυτά βέβαια αφορούν τις πολιτικές ισορροπίες, γιατί στα σημαντικά, πολλοί άνθρωποι είδαν να γίνεται ένα σημαντικό βήμα αναφορικά με τα δικαιώματα τους.

Ads
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η «λίστα» Ιερώνυμου

Από την άλλη, είναι σαφές πως σε πολλά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, τα οποία υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενυπάρχει έντονη αγωνία για το πολιτικό τους μέλλον. Η συγκεκριμένη αγωνία έγινε ακόμη μεγαλύτερη στον απόηχο της «απαίτησης» του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία. Είναι σαφές πως η «λίστα» των γαλάζιων βουλευτών που τόλμησαν να πάνε κόντρα στη βούληση της Ιεράς Συνόδου θα κυκλοφορήσει ευρέως στους εκκλησιαστικούς κύκλους (κι όχι μόνο).

Κι αν για τους κορυφαίους δεν θα υπάρξει ουσιαστικό ζήτημα, για αρκετούς ακόμη βουλευτές -κυρίως τους προερχόμενους από την επαρχία η αγωνία θα συνεχιστεί μέχρι τις επόμενες κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν…

ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Η μουτζούρα

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχουν έρθει αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο που είχαν στηρίξει στην περιφέρεια τον κ. Μουτζούρη, προκειμένου να μη βγει στο δεύτερο γύρο ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. Μεταξύ αυτών των στελεχών και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε «αγώνα» για να κερδίσει ο Μουτζούρης τον «ακροδεξιό Στεφανή», όπως έλεγε τότε. Τα ίδια στελέχη, που στην πλειονότητά τους είχαν στηρίξει τον κ. Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές, τώρα δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους μετά τα ομοφοβικά σχόλια του περιφερειάρχη σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη. Και να πεις οτι τα ίδια στελέχη δεν τον ήξεραν προεκλογικά; Τον ήξεραν.

Πληθαίνουν οι αρνήσεις

Το γράψαμε και το ξαναγράφουμε γιατί όσο περνά ο καιρός φαίνεται πως το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο. Όσοι από τα κομματικά επιτελεία ασχολούνται με την προσέγγιση υποψηφίων που δεν είναι στην πολιτική ή δεν έχουν πολιτευτεί στο παρελθόν, δεν περνούν και τις πιο εύκολες μέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρνήσεις για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια για την ευρωβουλή είναι πλέον πάρα πολλές. Το πρόβλημα είναι διακομματικό καθώς στελέχη που θα έκαναν την ποιοτική διαφορά στα ψηφοδέλτια αρνούνται το ένα μετά το άλλο. Ωστόσο, ειδικά στα μικρότερα κόμματα το πρόβλημα κοντεύει να γίνει εφιάλτης, καθώς προς ώρας υπάρχει πρόβλημα και στην κατάρτιση ψηφοδελτίων με προσωπικότητες από τον ευρύτερο κοινωνικό και επιστημονικό και επιχειρηματικό χώρο.