Σφοδρές είναι οι κόντρες στον απόηχο της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον φαίνεται πως έχουν περάσει και σε επίπεδο πρώην στενών συνεργατών όπως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ads

Προφανώς και δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει «μήνυμα» από τη Ρώμη -και μάλιστα διπλό– με κύριους αποδέκτες όσους αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου.

Το γάντι βέβαια το σήκωσε ο άλλος Αλέξης, ο Χαρίτσης μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της «Νέας Αριστεράς» μπορεί να αναφέρθηκε εκτενώς στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε όμως να κάνει ονομαστική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. Ήρθε μια μέρα αργότερα η δήλωση από τον επικεφαλής της ΚΟ της «Νέας Αριστεράς» περί της βούλησης να αποφευχθεί η «αναπαλαίωση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ», σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό, για να «δέσει το γλυκό»…

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως οι «γέφυρες» ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι επί του παρόντος κομμένες. Τώρα αν η πραγματικότητα αναγκάσει αμφότερους να αναθεωρήσουν -όπως εκτιμούν αρκετοί- μένει να να αποδειχτεί…

Ads

Τα «ανοίγματα» του Περισσού

«Ούριος άνεμος» φαίνεται πως πνέει στον Περισσό, καθώς δείχνει να είναι ο βασικός κερδισμένος από την βαθιά κρίση που διέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών και δημοσκόπων αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το ΚΚΕ να καταγράψει -για πρώτη φορά από το 1999- ισχυρό διψήφιο ποσοστό, το οποίο δεν αποκλείεται να το φέρει υπό προϋποθέσεις ακόμη και στην τρίτη θέση.

Δεν πρέπει πάντως να αποσυνδέουμε αυτή τη διαφαινόμενη επιτυχία από την πιο «ανοιχτή» πολιτική γραμμή που έχει επιλέξει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δεν δίστασε να εντάξει στα ψηφοδέλτια του κόμματος πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Ασημίνα Ξηροτύρη και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Μάλιστα, τα προηγουμενα χρόνια είχε υπάρξει συμπόρευση αρκετών πρώην συνδικαλιστικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Η στρατηγική αυτή μάλιστα αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, με φόντο τη «μαζική έξοδο» από την Κουμουνδούρου.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εσωστρέφεια τέλος

Η γραμμή Κασσελάκη προς τα  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ να μην επιτρέπουν να μονοπωλούν τις συζητήσεις τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ή οι σχέσεις με τους αποχωρήσαντες. «Στόχος είναι η κυβέρνηση» λένε από την Κουμουνδούρου και επισημαίνουν ότι πρέπει να μπει οριστικό τέλος στην εσωστρέφεια. Αυτό βέβαια δεν έχει περάσει κάθετα σε όλα τα στελέχη, καθώς στα  social γίνεται ακόμα ο κακός χαμός, με την τοξικότητα να συνεχίζει να χτυπά κόκκινο με χαρακτηρισμούς που το μόνο που δεν θυμίζουν είναι πολιτική αντιπαράθεση.

Χρόνος λήξης

Ο πρόεδρος Κασσελάκης βέβαια δεν έδωσε οδηγίες μόνο για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη «Νέα Αριστερά», αλλά και για τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Έτσι όπως μαθαίνουμε η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου θα γίνει με ωράριο. Θα ξεκινήσει στις 4 το μεσημέρι και θα λήξει στις 7 το απόγευμα, αυστηρά! Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, ο Στέφανος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τα όργανα πρέπει να συνεδριάζουν με τις ώρες κάτι που φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα όταν αποχώρησε από τη συνεδρίαση πριν ακόμα ολοκληρωθεί. Κάποιοι τότε θεώρησαν ότι ο πρόεδρος αποχώρησε ενοχλημένος από όσα έλεγε εκείνη την ώρα ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Συνεργάτες του προέδρου ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε καμία πολιτική ενόχληση. Λόγος ήταν ότι ο Στέφανος έχει σφιχτό πρόγραμμα και δεν μπορεί να κάθεται με τις ώρες στα όργανα. Ως εκ τούτου, σε αυτή τη συνεδρίαση έβαλε ωράριο λειτουργίας, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

Σενάρια για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο

Πληθαίνουν τα σενάρια αναφορικά με τους υποψηφίους της Ν.Δ. στο ευρωψηφοδέλτιο.  Στα γαλάζια πηγαδάκια – αλλά και σε κάποια δημοσιογραφικά γραφεία – συζητείται ότι  οι νυν βουλευτές Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐα), Θόδωρος Ρουσόπουλος (Βόρειος Τοµέας, Αθήνα) και ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος (Ηλεία) θα επιθυμούσαν να δοκιμάσουν την τύχη τους. Ακούγεται ότι και η τέως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα καλοβλέπει την υποψηφιότητα της, εφόσον της γίνει πρόταση. Στον κατάλογο με τα ονόματα που μπορεί να κατέβουν περιλαμβάνεται και εκείνο του ολυμπιονίκη της άρσης βαρών Πύρρου Δήμα. Επίσης από τον χώρο του αθλητισμού συζητιέται και η ολυμπιονίκης και νυν αντιπεριφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου.

«Χώρος» για Μπακογιάννη;

Πάντως μιας και μιλάμε για ευρωεκλογές, δεν πέρασε απαρατήρητη η επιλογή  του Κώστα Μπακογιάννη να απονείμει  στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το  Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την εν λόγω κίνηση με την προοπτική μετακόμισής του στις Βρυξέλλες, μετά την αποχώρησή του από τον δημαρχιακό θώκο της πρωτεύουσας.

Επειδή όμως υπάρχει πλέον «πολυκοσμία» στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, καθώς πέραν όλων των παραπάνων υπάρχει η «κλειδωμένη» περίπτωση του Γιώργου Αυτιά και εξαιρετικά πιθανή υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου, φαίνεται πως γίνεται προσπάθεια να «ανοίξει χώρος».

Κάπως έτσι από τα στελέχη της «γαλάζιας» ευρωομάδας, μόνο οι υποψηφιότητες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου είναι δεδομένες, ίσως και εκείνη του Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Από τις υπόλοιπες, άλλες δεδομένα «κόβονται» (Μαρία Σπυράκη) και άλλες (Κεφαλογιάννης, Βόζενμπεργκ, Ζαγοράκης) επανεξετάζονται, χωρίς πάντως οι πιθανότητες να είναι με το μέρος τους.

 

(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)

Φορολογικό και δημοσκοπήσεις

Είναι γνωστό οτι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα χωρίς να έχει μετρήσει το επικοινωνιακό του αποτύπωμα στην κοινωνία. Έτσι και με το φορολογικό νομοσχέδιο. Στο μέγαρο Μαξίμου έχουν μετρήσεις που δείχνουν ότι οι δημοσκοπικές απώλειες είναι πολύ μικρές. Φαίνεται πως ο κοινωνικός αυτοματισμός έχει δουλέψει τόσο καλά που το όποιο πολιτικό κόστος έχει προκληθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, καλύπτεται από αυτούς που απαντούν «καλά τους κάνουν».

Κλειστά στόματα

Και αφού μιλάμε για την επικοινωνία της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει προς όλους τους εμπλεκόμενους να μην μιλήσει κανείς και κυρίως κανείς να μην κάνει διαρροές αναφορικά με τις συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα με τον Ερντογάν και τους υπουργούς του. Το τι θα βγει προς τον τύπο θα το αποφασίσει και θα το διαχειριστεί αποκλειστικά το Μέγαρο Μαξίμου.

Να μην ξεχνάμε

Μπορεί η κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, αλλά για τους υπόλοιπους είναι δύσκολο να ξεχάσουμε τις προεκλογικές της υποσχέσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. «Ποιο θέμα;» λένε πηγές του Μαξίμου και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Το θέμα έκλεισε ή για την ακρίβεια θα επανεξεταστεί στο μέλλον. Όπως τα μνημόνια με την Βόρεια Μακεδονία ένα πράμα. Προεκλογικά λόγια του αέρα δηλαδή.

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Εκλογές στους γείτονες

Και μια και είπαμε Βόρεια Μακεδονία. Η γειτονική χώρα τέλος της Άνοιξης, αρχές καλοκαιριού πάει σε εκλογές. Και εκεί οι εθνικιστές έρχονται με φόρα. Το VMRO προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ο κίνδυνος που υπάρχει αν κερδίσει τις εκλογές είναι να αλλάξει ρότα στον δρόμο της ενταξιακής πορείας της χώρας προς την Ε.Ε. Μαζί βέβαια θα πρέπει κανεις να συνυπολογίσει και με την άρνηση της Ελληνικής κυβέρνηση να προχωρήσει την υπόθεση.

Περί πατριδοκαπηλίας …

«Eίναι εύκολο να λες «όχι» και να κατηγορείς, και δυστυχώς ο υγιής πατριωτισμός πάρα πολλές φορές είναι σε πιο αδύναμη θέση από την πατριδοκαπηλία που

“πουλάει”» επεσήμανε, πρόσφατα, η Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, αβίαστα προκύπτει το ερώτημα: Ισχύει αυτή η θεώρηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών  και για την στάση της παράταξης της απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών; Όταν βουλευτές και επιφανή στελέχη ήταν καβάλα στο Βουκεφάλα μαζί με νεοφασιστικά στοιχεία; Παρεμπιπτόντως, αυτά τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία γιατί δεν έχουν κυρωθεί μετά από τόσα χρόνια;