Σε εξέλιξη είναι στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της πλειοψηφίας της Εξεταστικής για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με το οποίο «το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το σύνολο των δεδομένων είναι ότι ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε επτά φορές με αποτέλεσμα να σημειωθεί το τραγικό δυστύχημα», αποδίδοντας ευθύνες στον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή στον σταθμάρχη και στους μηχανοδηγούς και καμία σε κανέναν υπουργό. Η κυβέρνηση επιμένει στον «ανθρώπινο παράγοντα» ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Ads

Αίσθηση προκαλεί η επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην εμφανιστεί στην Βουλή, αλλά να πάει στην τελετή παραλαβής τριών νέων πολεμικών ελικοπτέρων από το Πολεμικό Ναυτικό.

Διαβάστε: Tέμπη / Η απουσία (;) Μητσοτάκη από τη Βουλή και οι πολιτικές προεκτάσεις

Ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, επέμεινε σήμερα ότι αν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες του κανονισμού, το μοιραίο δυστύχημα θα είχε αποτραπεί και υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες. ενώ μίλησε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ads

Όπως είπε ο κ. Τσαβδαρίδης, «το τραγικό δυστύχημα αποτέλεσε μια από τις πλέον μαύρες στιγμές τής σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, όχι μόνο γιατί άφησε πίσω 57 νεκρούς και βύθισε στο πένθος τις οικογένειες τους, αλλά και γιατί έφερε στην επιφάνεια, με τον πλέον βίαιο τρόπο, όλες τις διαχρονικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, που σε συνδυασμό με τα τεράστια ανθρώπινα λάθη βούλιαξαν το σύνολο του έθνους μας στην οδύνη και οδήγησαν στην πάνδημη απαίτηση για ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης».

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «η απόδοση ευθυνών στους άμεσα εμπλεκόμενους στο τραγικό δυστύχημα, καθώς και στα πρόσωπα που κατείχαν υπεύθυνες θέσεις στους αρμόδιους οργανισμούς, αλλά και στις εταιρείες, είναι ήδη στα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης», καθώς και ότι «η πολιτική ευθύνη αντικειμενικά αναλήφθηκε από τον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή, με την άμεση παραίτησή του την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος, πράξη που, εκτός των άλλων, διευκόλυνε τον έλεγχο της υπόθεσης».

Για τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής, ο κ. Τσαβδαρίδης είπε ότι δεν είχαν σχέση με το δυστύχημα, μιας και βασίστηκαν στην έρευνα της Ευρωπαίας εισαγγελέως, η οποία αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την οικονομική διαχείριση της σύμβασης 717.

Διαβάστε: Βουλή – Μαρκόπουλος για Τέμπη / Η απάντηση στις 57 οικογένειες δεν είναι το μίσος αλλά η δομική μεταρρύθμιση

Σήμερα περίμενα τον πρωθυπουργό. Η απουσία του είναι ομολογία ενοχής κι εσείς θα μείνετε στην ιστορία ως συνεργοί σε αυτήν την συγκάλυψη, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, τονίζοντας ότι το πόρισμα είναι προσβλητικό, και ντροπιαστικό και η Εξεταστική «εξεταστική-παρωδία».

Ο κ. Κόκκαλης στάθηκε στην ευθύνη του κ. Καραμανλή λέγοντας ότι η ΝΔ πρέπει να δεχθεί την ασυλία του όπως δέχεται και ο προκάτοχός του, ο κ. Σπίρτζης. Λέτε ότι έχετε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, παρότι δεν μπορεί να κάνει κατηγορητήριο σε υπουργό, λόγω του σχετικού νόμου «περί ευθύνης υπουργών» είπε ο κ. Κόκκαλης, καλώντας την πλειοψηφία να συναινέσει σε δήλωση ότι οι υπεύθυνοι υπουργοί θα πάνε στον φυσικό δικαστή για έρευνα.

Επέκρινε επίσης την πλειοψηφία διότι δεν δέχθηκε την κλήση μαρτύρων τους οποίους εξέτασε ο ανακριτής Λάρισας, καθώς και για την «άρνησή» της για προανακριτική σε βάρος του Κ. Αχ. Καραμανλή με βάση την έρευνα της Ευρωπαίας εισαγγελέως για τη σύμβαση «717».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη τόνισε ότι η απόφαση συγκάλυψης βαρύνει τον πρωθυπουργό που επέλεξε το κλείσιμο των εργασιών για να καλύψει συνδεδεμένα με την παράταξη του συμφέροντα.

Όπως είπε, κατά την πρόσφατη συζήτηση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η κυβερνητική πλειοψηφία υποστήριξε με διαπρύσιους λόγους το προβάδισμα του ενωσιακού δικαίου έναντι των συνταγματικών ρυθμίσεων του άρθρου 16. «Είχε όμως στο μυαλό της φιλο-επιχειρηματικά συμφέροντα. Αναρωτιέμαι, θα πράξει το ίδιο τώρα που το θέμα δεν αφορά επιχειρηματικά συμφέροντα;» είπε η κυρία Αποστολάκη. Επέκρινε επίσης την κυβερνητική πλειοψηφία για την άρνησή της να δεχθεί το αίτημα του κόμματός της να συσταθεί προανακριτική επιτροπή με βάση το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, η οποία, όπως είπε, τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με το δυστύχημα των Τεμπών.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα έκανε λόγο για «πόρισμα-ντροπή» και για «μνημείο συγκάλυψης και αποθέωσης της ατομικής ευθύνης, για να μπαζωθεί η αλήθεια και οι τεράστιες πολιτικές και κυρίως ποινικές ευθύνες» που βαρύνουν την πλειοψηφία.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων τόνισε: «Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη συγκαλυφθεί η υπόθεση και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποδειχτεί ότι πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα και κυρίως να αποδειχθεί ότι ο κύριος ένοχος είναι τα κέρδη του κεφαλαίου που θυσιάζονται στο βωμό του το λαό».

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης, δήλωσε: Κανείς δε μιλάει για την ευθύνη των μεγαλοεργολάβων. Για αυτούς που διασύρουν το πολιτικό σύστημα. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται στι πολιτικό σύστημα να εξαγνιστεί, αλλά επιχειρείτε μεθοδικά και συστηματικά να την συγκαλύψετε.

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση των τριών κύκλων ομιλητών θα λάβουν μέρος συνολικά 41 βουλευτές. Ο πρώτος κύκλος θα απαρτίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων και ο ανεξάρτητος βουλευτής που αποτέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Στους επόμενους κύκλους θα συμμετέχουν 16 ομιλητές στον κάθε κύκλο αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα είπε ότι η εξεταστική επιτροπή απετέλεσε «ντροπή» για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Απευθυνόμενη στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε ότι «η συμμετοχή σας στην προσπάθεια συγκάλυψης θα σας ακολουθεί στον πολιτικό και όχι μόνο βίο σας». «Υποστηρίξατε την βολική για σας πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική και όχι προανακριτική», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «”με το καλημέρα”, είχαμε αποκλεισμό μελών της επιτροπής, άρνηση για διακομματικό προεδρείο και αποκλεισμό μαρτύρων-κλειδιά».

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την ύβρι της απώθησης της μνήμης των 57 νεκρών των Τεμπών στη χώρα τής λησμοσύνης» είπε στην ομιλία της η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελ. Καραγεωργοπούλου. «Μαζί με τους συγγενείς των δολοφονημένων, μαζί με το 1.350.000 πολίτες που υπέγραψαν το ψήφισμα, μαζί με όλους τους πολίτες της χώρας, που διψούν για την αλήθεια, τη μνήμη, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία, θα παλέψουμε για την ολοκλήρωση της αρχέγονης διαδικασίας: ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις» είπε η κυρία Καραγεωργοπούλου.

Τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη των ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων ζήτησε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΚΟ Σπαρτιάτες, Π. Δημητριάδης. Όπως είπε, το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι ελλιπές και αφήνει πάρα πολλά σκοτεινά σημεία, λόγω της απόφασής της να σταματήσει τις εργασίες της επιτροπής χωρίς να καλέσει ουσιώδεις μάρτυρες και πριν κατατεθεί στην επιτροπή η δικογραφία του εφέτη ανακριτή Λάρισας. Παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι θα χυθεί άπλετο φως και για ανοιχτό κατάλογο μαρτύρων, δεν εκλήθησαν όσοι μιλούσαν για τα αίτια της πυρκαγιάς μετά τη σύγκρουση των τραίνων, είπε ο κ. Δημητριάδης.

Επίθεση στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Τ. Οικονομόπουλος λέγοντας ότι «το πιο προβληματικό απολειφάδι του ελληνικού κράτους, εδώ και 50 χρόνια, είστε εσείς και ότι αντιπροσωπεύετε: Η διεφθαρμένη κομματοκρατία από μία δράκα πολιτικάντηδων, που δεν αγαπούν ούτε νοιάζονται τον ελληνικό λαό». «Όταν ένα έγκλημα της εκτελεστικής εξουσίας ξεπλένεται από μέλη της νομοθετικής εξουσίας, που παριστάνουν την δικαστική εξουσία, αυτό λέγεται κουρέλιασμα της διάκρισης των εξουσιών» είπε ο κ. Οικονομόπουλος.