Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση απέστειλαν στις 9 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ), σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην ELFE SA (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) στην Καβάλα.

Ads

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τον υπουργό Εργασίας να παρέμβει προκειμένου να υπάρξει άμεσα τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία προκειμένου να διαφυλαχθεί η συμφωνία του 2017 μεταξύ της εργοδότριας εταιρείας, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των εργαζομένων. Για το θέμα αυτό οι εργαζόμενοι είχαν ενημερώσει από τις 17 Δεκεμβρίου 2019 την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, κα Στρατινάκη δίχως προς το παρόν να έχουν λάβει κάποια απάντηση, όπως καταγγέλλουν.

«Παρά τον κατεπείγον χαρακτήρα του αιτήματος, ο οποίος αποδεικνύεται και από τις δραματικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2019), δυστυχώς έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει ή τουλάχιστον δεν μας έχει γνωστοποιηθεί κανένας προγραμματισμός σύγκλησης τριμερούς από πλευράς Υπουργείου» σημειώνεται στη σχετική επιστολή.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι παραμονές Πρωτοχρονιάς εμφανίστηκε μία ακόμη εταιρεία στο εργοστάσιο με την οποία ζητήθηκε να υπογράψουν νέα σύμβαση δανεισμού οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για μία ακόμη εταιρεία σε αυτές που τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί και όπως είχε αποκαλύψει το Documento από το 2016, απορροφούσαν σταδιακά την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζομένους της ELFE όχι όμως και τα χρέη. Εταιρείες όπως οι ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ ΑΕ, BFS AEBE με κοινές διευθύνσεις και πρόσωπα που συνδέονταν με την μητρική ELFE.

Ads

Όπως καταγγέλλουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι της ELFE η εταιρεία απαγόρευσε την είσοδο στο εργοστάσιο σε όσους δεν υπέγραψαν τη σύμβαση με τη νέα εταιρεία.

«Η πρακτική της εταιρείας περί απαγόρευσης εισόδου στο εργοστάσιο, στον χώρο δουλειάς, σε 134 εργαζόμενους, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις δανεισμού –και μάλιστα υπό όρους που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της «Συμφωνία του 2017»– σε μια νεόκοπη, προσφάτως συσταθείσα, παρένθετη εταιρεία. Πρόκειται για Συμβάσεις Δανεισμού, που καταστρατηγούσαν κάθε στοιχειώδες εργασιακό τους δικαιώμα και ουσιαστικά «άνοιγαν την πόρτα» της ομαδικής απόλυσή τους. Για τη μη υπογραφή τους, τελικά τους «έκλεισε την πόρτα» επισημαίνεται στην επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας.

Προκειμένου να επιλυθεί το αδιέξοδο, οι εργαζόμενοι ζητούν από τον Γιάννη Βρούτση να παρέμβει. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, ενώ δεν έχουν λάβει και καμία απάντηση από πλευράς υπουργείου στο αίτημα που κατέθεσαν τον Δεκέμβριο για την τριμερή συνάντηση.

«Δυστυχώς παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και οχλήσεις μας, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για ουσιαστική παρέμβαση όπως απαιτείται, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι αγνοείται η σοβαρότητα και η σφοδρότητα του εν λόγω ζητήματος.

Σας καλούμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή να αναλάβετε εσείς προσωπικά άμεσα πρωτοβουλία για να συζητηθεί σε τριμερές επίπεδο το θέμα και να επιλυθεί με γνώμονα την εργασιακή νομοθεσία, και όχι την εργοδοτική αυθαιρεσία» σημειώνουν στην επιστολή τους.