Στοιχεία και ονόματα των μαθητών-καταληψιών καλούνται να δίνουν στο εξής στην Αστυνομία οι διευθυντές των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη. Διευθυντές, αλλά και γονείς, πρέπει να παρουσιάζονται για να δώσουν εξηγήσεις στα αστυνομικά τμήματα. Αλλιώς πηγαίνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί στα σχολεία για να ζητήσουν πληροφορίες για υποκινητές και αξιόποινες πράξεις.

Ads

Τρεις διευθύντριες σχολείων κλήθηκαν χθες στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών Καματερού και Ιλίου, προκειμένου να δώσουν πληροφορίες για τους μαθητές που πρωτοστάτησαν, αλλά και συμμετείχαν, στις καταλήψεις των σχολείων και για τυχόν φθορές. Τα σχολεία αυτά τελούσαν υπό κατάληψη την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι μαθητές έχουν πλέον επιστρέψει στα μαθήματά τους.

Παράλληλα, ορισμένοι προϊστάμενοι διευθύνσεων, όπως το 5ο Γραφείο εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, έχουν ήδη στείλει εντολή προς τα σχολεία να ενημερώνουν εγγράφως τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους όταν τελούν υπό κατάληψη.

Με το ίδιο έγγραφο καλούνται οι διευθυντές των σχολείων να καταστήσουν σαφές στους γονείς των καταληψιών ότι είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά των παιδιών τους και θα πληρώσουν οι ίδιοι για όποιες φθορές προκληθούν στο σχολείο.

Ads

Για ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων κάνει λόγο η ΟΛΜΕ, μέσω της ενεργοποίησης της «Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», της διάταξης δηλαδή που αναφέρεται σε παράτυπες διαδικασίες λήψης μαθητικών αποφάσεων. Πρόκειται για διάταξη η οποία είχε συμπεριληφθεί σε νόμο του υπουργείου Παιδείας το 2000, αλλά ως σήμερα εφαρμοζόταν μόνο σε ακραίες περιπτώσεις κινδύνου ή φθορών.

«Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε μπροστά σε μια βιομηχανία κλήσεων διευθυντών σχολείων και εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων στα αστυνομικά τμήματα. Καλούνται να καταθέσουν για το τι συμβαίνει στο σχολείο τους με τις καταλήψεις των μαθητών», δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» ο Θέμης Κοτσιφάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.