Βρυξέλλες και Βερολίνο επέβαλαν σιγή ασυρμάτου έως τη Δευτέρα, ο Ντράγκι κράτησε οριακά ανοιχτό τον «αναπνευστήρα» των τραπεζών έως το δημοψήφισμα, και μέσα στα επόμενα τέσσερα 24ωρα η κυβέρνηση καλείται να βρει τις διόδους απεγκλωβισμού από τις συμπληγάδες του εκβιασμού των πιστωτών και της επείγουσας ανάγκης ανάταξης της χώρας.

Ads

Η κατάσταση στο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο είναι οριακή και σκληρά διλήμματα μπαίνουν ήδη στο τραπέζι για την επόμενη μέρα. Οι δε απαντήσεις πρέπει να δοθούν σε χρόνους κινηματογραφικούς, απέναντι σε ένα μπλοκ δανειστών όπου κυριαρχούν, απόλυτα πλέον, οι σκληρές συνιστώσες και κόντρα σε ένα εσωτερικό μέτωπο που επενδύει σαρωτικά στην εκστρατεία φόβου.

Σ’ αυτόν τον διπλό, εσωτερικό και εξωτερικό κλοιό, το Μαξίμου απαντά κατ’ αρχάς επιχειρώντας να κάψει τα σενάρια εκτροπής. «Η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις αποτελούν πραξικόπημα», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ λίγη ώρα αργότερα η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου καλούσε τον λαό «να μην επιτρέψει την ανατροπή της κυβέρνησης από εκείνους που επί μήνες απεργάζονται σενάρια αποσταθεροποίησης και εκτροπής».

Η αποκήρυξη, ωστόσο, φημών και σεναρίων δεν κλείνει τα μείζονα πολιτικά ερωτήματα που, ντε φάκτο, θα φέρει η 6η Ιουλίου. Στην περίπτωση επικράτησης του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει πολιτικές εξελίξεις: «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» ήταν η χαρακτηριστική του φράση κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ χθες το βράδυ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: «Σίγουρα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις», είπε, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε πράγματα με τα οποία διαφωνούμε κάθετα. Δεν μπορούμε να βάψουμε τα χέρια μας με αίμα».

Ads

Η μορφή, όμως, αυτών των πολιτικών εξελίξεων παραμένει ασαφής. Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν, επίσης χθες το βράδυ, πως εάν επικρατήσει το «ναι» ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει άμεσα στις Βρυξέλλες και θα ενημερώσει τους πιστωτές ότι αποδέχεται την πρόταση Γιούνκερ που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Εάν προχωρήσει η συμφωνία, η υλοποίησή της μπορεί να γίνει, κατά τα ίδια στελέχη, χωρίς έγκριση από τη Βουλή αλλά μόνον με τους αναγκαίους εφαρμοστικούς νόμους, ενώ η πολιτική διέξοδος θα είναι η προκήρυξη εκλογών το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Αντίστοιχη είναι η κατεύθυνση ακόμη και στην περίπτωση που οι πιστωτές θεωρήσουν ως μη γενόμενη την πρόταση Γιούνκερ και θέσουν τις διαπραγματεύσεις σε μηδενική βάση – μια πιθανότητα που, σημειωτέον, υποδεικνύει μετ’ επιτάσεως από χθες το Βερολίνο. Και σ’ αυτό το ενδεχόμενο, πάντως, κυβερνητικά στελέχη απαντούν με σενάριο εκλογών εντός τριμήνου χωρίς να συζητείται ούτε μεταβατική, ούτε υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι», πηγές του Μαξίμου αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιμένουν ότι ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Το μήνυμα από την πλευρά Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε χθες ήταν ακριβώς το αντίθετο, ότι το «όχι» δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί πως αυτή η θέση οφείλεται απλώς στην εκβιαστική τακτική των δανειστών. Τα ίδια κοινοβουλευτικά στελέχη, δε, εκτιμούσαν χθες το βράδυ πως παρά μια πιθανή, αρχική κλιμάκωση της ατμόσφαιρας ρήξης, στο τέλος θα υποχωρήσουν οι δανειστές.

Εύκολες αναγνώσεις, ωστόσο, στις πολιτικές προκλήσεις της επόμενης μέρας δεν μπορούν να υπάρξουν. Καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του όποιου πολιτικού τοπίου θα παίξει και η διαφορά ανάμεσα στο «Όχι» και στο «Ναι». «Είναι εντελώς διαφορετικό ένα αποτέλεσμα 51%-49% και εντελώς άλλο ένα συντρηπτικό, ή μακράν καθαρό, αποτέλεσμα είτε υπέρ του «¨Όχι», είτε υπέρ του «Ναι», έλεγε έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος που προβληματίζεται ιδιαίτερα για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.