Σε Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Ήπειρο, Λαμία, Φωκίδα είναι τα βασικά πύρινα μέτωπα, πέραν της Αττικής, όπου κι εκεί η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, με δραματικές εκκλήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων για ενίσχυση των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα πυρκαγιές που οδηγούν σε εκκενώσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ads

22:10 Ηλεία: Τέσσερα πύρινα μέτωπα

Τέσσερα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ηλεία και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δίνουν μάχες με τις φλόγες.     

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκαν κοινότητες του δήμου Πύργου

Ads

Το πρώτο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Νεμούτα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπου καίει πυκνό δάσος, ενώ το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται και αυτό στον ίδιο δήμο.     

Συγκεκριμένα, βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Ξηρόκαμπος και Αμπάρι, κινούμενο προς τις γειτονικές περιοχές, Βασιλάκι, Λούβρο και Υψηλό, ενώ ένα τρίτο μέτωπο είναι στις περιοχές, Κρυονέρι και Λάσδικας.     

Το τέταρτο μέτωπο είναι στην περιοχή Βαρβάσαινα, του δήμου Πύργου, καίγοντας δασική έκταση.

22:00 Εύβοια: Η φωτιά στα χωριά Κεχριές, Μουρτιά, Λίμνη και Ροβιές

Ροβιές, Μουρτιά και Κεχριές μαζί με τη Λίμνη και τη Βατερή, μία τουριστική περιοχή με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κοντά στην Λίμνη, βλέπουν πλέον τις φλόγες στις πόρτες τους καθώς έχουν κυκλωθεί.

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων μιλούν για πολύ δύσκολη κατάσταση και οι πολίτες στη Λίμνη γεμίζουν τα καράβια για να αναχωρήσουν.     

Στις Κεχριές και την Μουρτιά έχει κλείσει κάθε διέξοδος και κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί.

21:20 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κοινότητες του δήμου Πύργου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκαν, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, κοινότητες του δήμου Πύργου, «για την αντιμετώπιση», όπως ανακοινώθηκε , «της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε, εξαιτίας της συνεχιζόμενης εκδήλωσης πυρκαγιών τις δυο τελευταίες μέρες».

Σύμφωνα με τον δήμο Πύργου, «είχε προηγηθεί, ως έναρξη της διαδικασίας, κατεπείγον αίτημα που είχε κατατεθεί προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και ακολούθησε η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

20:45 Λαμία: Σταμάτησαν τις φλόγες λίγο πριν το Μοναστήρι στη Μαλεσίνα

Οι υπερπροσπάθειες από τη γη και τον αέρα σταμάτησαν πριν λίγο, την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς στο Θεολόγο της Μαλεσίνας, λίγο πριν φτάσει στις εγκαταστάσεις γυναικείας Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου και την κλειστή κατασκήνωση του ΥΠΕΞ.

Δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη τύπου PZL, πριν μισή ώρα έκαναν συντονισμένες βολές προτού το πύρινο μέτωπο μπει στην πευκόφυτη περιοχή, και έτσι μπόρεσαν να το περιορίσουν.

Το μέτωπο πλέον έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο από τις επίγειες δυνάμεις και τους κατοίκους της περιοχής.

20:30 Εύβοια: Απομακρύνονται οι κάτοικοι της Λίμνης με πλοία

Στα Λουτρά της Αιδηψού μεταφέρονται αυτή την ώρα δεκάδες κάτοικοι από την λίμνη της Εύβοιας, καθώς οι φλόγες έχουν αποκόψει τις οδικές αρτηρίες και η μόνη διέξοδος είναι μέσω θαλάσσης.

Δύο πλοία φέρυ μποτ, τα «Αλυκών» και «ΠΑΡΑΛΟΣ», καθώς και δύο σκάφη του λιμενικού συμμετέχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης.

19:50 Φωκίδα: Εκκενώνονται χωριά

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και ‘Αγιοι Πάντες Φωκίδας να εκκενώσουν τώρα προς Ιτέα. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και ‘Αγιοι Πάντες Φωκίδας, εκκενώστε τώρα προς Ιτέα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

image

19:00Σε εξέλιξη φωτιές στην Ήπειρο

Δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και καλλιέργειες έχουν γίνει στάχτη στην Ήπειρο.

Ειδικότερα, η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σμόλικα, πάνω από τους Πάδες της Κόνοτας βρίσκεται σε εξέλιξη και καίει πευκοδάσος.

Στο Πολυστάφυλο και Ρωμανό στην Πρέβεζα η φωτιά καίει χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Η πυρκαγιά στο Τέροβο Ιωαννίνων τέθηκε υπό έλεγχο.

Στην Άρτα η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Καλογερικό έκανε στάχτη καλλιέργειες και λόγω των ανέμων έχει προχωρήσει προς τους οικισμούς Απόμερο και Μύτικας. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μηχανήματα του Δήμου Αρταίων, ενώ κάνουν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα τύπου πετζετέλ.

18:50 Εύβοια: Επιστρέφει η φωτιά στη Λίμνη

H φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Δάφνη, έναν οικισμό που επισκέφθηκαν οι φλόγες αρκετές φορές τις πρώτες ώρες. Τώρα στην επιστροφή της, μπήκε στα πρώτα σπίτια του χωριού, καίγοντας ορισμένα από αυτά. Tο μέτωπό της φωτιάς κινείται και πάλι προς την Μουρτιά που έχει εκκενωθεί. 

18:10 Φωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε πριν λίγη ώρα στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο δρόμο Ηρακλείου – Μοιρών, κοντά στον οικισμό των Γουρνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτική και χορτολιβαδική έκταση, ωστόσο βρίσκεται κοντά σε κατοικίες, στον οικισμό Γουρνών Τεμένους.

17:55 Εκκενώνεται το Τριπόταμο Αρκαδίας

Εξαιτίας της φωτιάς από τους Χράνους, χτύπησαν οι καμπάνες στο χωριό Τριπόταμο Αρκαδίας και η αστυνομία καλεί τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας.

17:50 Καίγεται το δάσος της Νεμούτας στην Ηλεία

Πολύ δύσκολη η μάχη με τις φλόγες στην καταπράσινη Νεμούτα Ηλείας, απουσία εναέριων μέσων. Νέο μέτωπο στην περιοχή της Λιναριάς σύμφωνα με την ΕΡΤ, πιο νότια στον νομό. Οι κάτοικοι της περιοχής Αγία Τριάδα Νεμούτας απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, καθώς βλέπουν τη φωτιά να πλησιάζει τα σπίτια τους χωρίς ωστόσο να υπάρχουν, όπως καταγγέλλουν, πυροσβεστικά οχήματα. 

17:40 Φωτιά στην Άρτα – Εκκενώνεται ο Μύτικας

Εκκενώνεται ο οικισμός του Μύτικα, κοντά στο Καλογερικό Άρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή από το μεσήμερι της Παρασκευής. Στην αρχή ξέσπασε στον κάμπο και σε αγροτολιβαδικές εκτάσεις και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω του αέρα που πνέει στην περιοχή.

16:40 Με σκάφος του Λιμενικού απεγκλωβίζονται πολίτες στο Γύθειο

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση απεγκλωβισμού 10 ατόμων από παραλία στο χωριό Βαθύ Γυθείου, λόγω της φωτιάς που μαίνεται, από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, με προορισμό το Γύθειο.

15:10 Εκκενώνεται ο Θεολόγος Μαλεσίνας στο νομό Φθιώτιδας

Την εκκένωση της ευρύτερης περιοχής του Θεολόγου στην Φθιώτιδα ζήτα πλέον η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς ο κίνδυνος από την φωτιά είναι μεγάλος. Ήδη υπάρχουν καμένα σπίτια μέσα σε μία περιοχή που είναι γεμάτη πεύκα.

Στις 3 το μεσημέρι έφτασε μήνυμα από το 112 στα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονταν στην περιοχή και καλεί αυτούς που βρίσκονται στο Θεολόγο να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή με κατεύθυνση προς τις παραλίες Λεκούνα και Βλυχάδα καθώς έχει είναι σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά.

Εύβοια: Από χωριό σε χωριό οι φλόγες

14:50

Μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι Εύβοιας. Νωρίτερα αποφασίστηκε η εκκένωση ακόμη ενός χωριού, της Κηρίνθου, ανατολικότερα της Στροφυλιάς στην ανατολική πλευρά του μετώπου, ενώ πριν από λίγη ώρα ζητήθηκε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης στα χωριά Φαράκλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μετόχι, Κεχριές, Μαντούδι, Κυμάσι, Κρύα Βρύση και Σπαθάρι.

12:00

Η τεράστια πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια παραμένει ανεξέλεγκτη, κάτοικοι και τουρίστες διασώθηκαν μέσω θαλάσσης ενώ πολίτες που απευθύνθηκαν και στο tvxs.gr καθώς και τοπικοί παράγοντες κάνουν έκκληση για εναέρια μέσα, τα οποία όπως λένε δεν υπάρχουν.

Τα δύο τεράστια μέτωπα ενώθηκαν εδώ και λίγη ώρα με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι πλέον ακόμη μεγαλύτερος.

Συνολικά, σύμφωνα με το Λιμενικό, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως νωρίς το πρωί. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

Χαρακτηριστική είναι η έκκληση του δημάρχου Μαντουδίου, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, ο οποίος ανέφερε ότι μόνο το χθεσινό βράδυ κάηκαν 100 χιλιάδες στρέμματα, για να προσθέσει ότι εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση το μέτωπο θα φτάσει στην Ιστιαία και στη Χαλκίδα.

«Τη νύχτα κάηκαν 100 χιλιάδες στρέμματα, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Η χειρότερη μέρα στην ιστορία του δήμου είναι σημερινή. Έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο όλοι το περιμέναμε… οι παλιοί ξέρουνε το ίδιο το 1977 είχε επαναληφθεί αυτή η ίδια ιστορία. Από τότε έχει να γίνει τέτοια φωτιά, τώρα είναι χειρότερα από τότε», σημείωσε. «Δεν συνέδραμε κανένας, συνέδραμε ο κόσμος ο απλός που πολεμούσε μέσα στη νύχτα να σώσει τις περιουσίες του χωρίς μέσα» είπε χαρακτηριστικά.

«Απελπιστική» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς που σημειώνει πως «η ταχύτητα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη χωρίς όμως να πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι. Αν δεν μας στείλουν εναέρια μέσα για να σταματήσουμε τις φλόγες η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα…».

Ανατολική Μάνη

15:00

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης», ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως εξήγησε, «το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και έχει κλείσει ο περιφερειακός δρόμος Μαυροβουνίου- Γυθείου, στο ύψος του Μαυροβουνίου», ενώ, σύμφωνα με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους περισσότερες από 10 κοινότητες.

Ηλεία: Τρία πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη

12:16

Δυο πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ένα τρίτο μέτωπο βρίσκεται, επίσης σε εξέλιξη, στο δήμο Πύργου.

Όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, ζητήθηκε επίσης η εκκένωση των κοινοτήτων Λαμπέτι, Αμπελώνας, Άγιος Γεώργιος και Κολίρι.

Ειδικότερα, στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του Λάλα, όπου νωρίτερα η φωτιά προκάλεσε ζημιές.    

Επίσης, μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στο μέτωπο που καίει στην περιοχή Μιράκα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας.    

Στο δήμο Πύργου, βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Κολίρι, όπου εκεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την περιορίσουν και να μην κινηθεί προς την γειτονική περιοχή, Βαρβάσαινα.

Όσον αφορά το νέο μέτωπο στην ανατολική Μάνη, την προληπτική εκκένωση επτά κοινοτήτων στην ανατολική Μάνη έχει ζητήσει τις τελευταίες ώρες η Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή και η οποία εκδηλώθηκε πριν από τρεις ημέρες στην περιοχή Καστάνια, της Λακωνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έγινε εισήγηση για την εκκένωση των κοινοτήτων Βαθύ, Καμάρες, Κρήνη, Γέρμα, Καρέα, Κρυονέρι και Σκαμνάνι, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει εισήγηση για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων, Μυρσίνη, Κονάκια και Σιδηρόκαστρο.

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Μεσσηνία

11: 30

Δραματικές είναι οι στιγμές στη Μεσσηνία αφού είναι αντιμέτωπη με διπλό μέτωπο φωτιάς.

Το ένα μέτωπο είναι στο Μουζάκι Τριφυλλίας και η κατάσταση είναι σοβαρή. Την ίδια ώρα ξέσπασε φωτιά και στην Άνθεια Μεσσηνίας, ωστόσο με έγκαιρη κινητοποίηση έχει περιοριστεί πολύ.

«Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις φωτιές στη Μεσσηνία», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και όπως επισημαίνει, «τα σημαντικότερα από αυτά εντοπίζονται στις περιοχές Μέλπεια και Βλαχόπουλο».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «στην Μέλπεια, η φωτιά κατεβαίνει προς τις περιοχές Δεσύλλα και Δασοχώρι, ενώ ένα άλλο μέτωπο κινήθηκε προς τους Χράνους της Αρκαδίας, μπήκε σε μία χαράδρα και κινείται εκ νέου προς Μεσσηνία».

Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Βλαχόπουλο, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «η φωτιά καίει μέσα σε δύσβατο σημείο, όπου υπάρχει συμπαγές δάσος, ενώ εκεί κοντά βρίσκονται οι κοινότητες Κρεμμύδια και Χατζή.»

Σχετικά με την φωτιά στην ‘Ανθεια Καλαμάτας ανέφερε ότι «περιορίστηκε χάρις και στην επέμβαση των πυροσβεστικών μέσων που διαθέτει ο δήμος».

Επίσης τόνισε ότι «ήταν σημαντική η συμβολή των πολιτών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίοι βοήθησαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στα μέτωπα στις κοινότητες Καρνάσι και ‘Ανθεια, μεταφέροντας νερό με τα αγροτικά τους μηχανήματα».

Φωκίδα: «Η φωτιά πάει όπου θέλει, όποτε θέλει, χωρίς κανείς να μπορεί να τη σταματήσει»

10:42

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στον Δήμο Δωρίδας στη Φωκίδα. Ειδικότερα, ξεκίνησε χθες από το χωριό Ελαία, προχώρησε προς την Καλλιθέα, τον Τολοφώνα και μετά στο χωριό Άγιος Σπυρίδωνας, στον Κορινθιακό Κόλπο. Και τα τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ στα τρία από αυτά η φωτιά έφτασε στα σπίτια. Στον Άγιο Σπυρίδωνα πρόλαβαν τη φωτιά πριν μπει στο χωριό.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημιουργήθηκε ενιαίο μέτωπο, το οποίο προχώρα πλέον προς Ερατεινή και Πάνορμο.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η φωτιά πάει όπου θέλει, όποτε θέλει, χωρίς κανείς να μπορεί να τη σταματήσει», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπεντζώνης.

Ο κ. Καπεντζώνης έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να ενισχυθούν οι επίγειες αλλά και οι εναέριες δυνάμεις, καθώς όπως ανέφερε, «παλεύουμε με τα νύχια και ό,τι μέσα μπορούμε να βρούμε, καθώς πολλά από αυτά έχουν φύγει για Αθήνα και Εύβοια».