Μία κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία των διαπραγματεύσεων  με την Ευρώπη ξεκινά και κορυφώνεται σε επίπεδο Κορυφής την Πέμπτη στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Ρίγας, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει την τελική πολιτική διαπραγμάτευση για την χώρα. Οι δανειστές από την πλευρά τους κλιμακώνουν τις ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, έχοντας στη φαρέτρα τους και «όπλα», με τα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις «φρόντισαν» να τους προμηθεύσουν. Στο στόχαστρο εργασιακά και ασφαλιστικά με τη «βοήθεια» λαθών του παρελθόντος, σύμφωνα με τον σημερινό Τύπο.

Ads

Την ίδια στιγμή που η αντίστροφη μέτρηση για την συμφωνία έχει ξεκινήσει και ο πρωθυπουργός θέτει ως προαπαιτούμενα τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών κεκτημένων, το ΔΝΤ με τη συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων εμμένει στο ψαλίδι στις συντάξεις. «Με ψευδή στοιχεία κόβουν συντάξεις» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της σημερινής Εφημερίδας των Συντακτών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα:

«Σε τρεις ψευδείς αναφορές στηρίζεται η πίεση του ΔΝΤ για μείωση των συντάξεων, όπως σαφώς αναγράφεται σε κείμενο του ΔΝΤ που προσυπογράφει ο πολύς Πολ Τόμσεν. Λαμβάνει έτσι διαστάσεις εξαπάτησης η θεώρηση των δανειστών μας για το θέμα του ασφαλιστικού, με το ΔΝΤ αυτή τη φορά να δείχνει ότι έχει στρεβλά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι δήθεν η Ελλάδα «σκορπά» χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ από τη θεώρηση του ΔΝΤ που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» προκύπτει εναργώς πώς χρησιμοποιήθηκαν οι αριθμοί από τους Έλληνες υπουργούς των μνημονιακών κυβερνήσεων προκειμένου να πείσουν τους τεχνοκράτες της τρόικας ότι το μόνο πρόβλημα είναι οι μισθοί και οι συντάξεις και έτσι να στρέψουν τις αποφάσεις στην κατεύθυνση της μείωσής τους.

Ads

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν μειώσεις στις συντάξεις (ακόμη και της κατώτατης των 486 ευρώ!) στηριζόμενοι σε τρεις ψευδείς παραδοχές που δεν μπορεί παρά να τους έχουν μεταφέρει βέβαια συγκεκριμένοι Ελληνες υπουργοί οι οποίοι χειρίζονταν τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό».

«Πέφτουν οι ασφάλειες στο Ασφαλιστικό», γράφουν Τα Νέα από την πλευρά τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία υποδηλώνει το παραλίγο σπάσιμο ενός ομολόγου για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ελπίζει σε μια γρήγορη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά ήδη αρχίζουν να διαφαίνονται προβλήματα στην υπερψήφισή της στη Βουλή».

Στο στόχαστρο των δανειστών όμως μπαίνουν και οι μισθοί. Όπως γραφείο η Ναυτεμπορική « νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο προβλέπει –σε πρώτη φάση- την καθιέρωση νέων κατώτατων εισαγωγικών μισθών, χαμηλότερων περίπου κατά 12% σε σύγκριση με τους ισχύοντες σήμερα, και εν συνεχεία την κατάργηση όλων των άλλων μισθολογικών κλιμακίων, ώστε όλοι οι μισθοί να καθορίζονται πλέον με κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας», ζητούν οι εταίροι.

Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα που ξεκινά αποτελεί «βαρόμετρο για τη διαπραγμάτευση». Όπως σημειώνει το Έθνος «ένα «καυτό» επταήμερο – βαρόμετρο για την πορεία της διαπραγμάτευσης ξεκινά σήμερα για την κυβέρνηση, ενώ τα μηνύματα από τους εταίρους υπενθυμίζουν το ασφυκτικό πλαίσιο για την εξερεύνηση λύσης. Καθοριστικές οι συναντήσεις του Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα».

Στο μεταξύ, τρικυμία έχει ξεσπάσει στη ΝΔ, με τον Αντώνη Σαμαρά να στρέφεται εναντίον του Κώστα Καραμανλή.  Όπως σημειώνει η εφημερίδα Δημοκρατία «στην απόγνωσή του και στην προσπάθεια να παραμείνει με κάθε τρόπο γαντζωμένος στην καρέκλα του αρχηγού, ο Αντώνης Σαμαράς δυστυχώς απεργάζεται ακόμη και τη διάσπαση της ΝΔ. Μάλιστα φτάνει στο σημείο να εξαπολύσει (μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας του ομίλου Μπόμπολα!) συγκαλυμμένες απειλές εναντίον του Κώστα Καραμανλή μολονότι εκείνος έως σήμερα τον είχε στηρίξει πλήρως!».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: