«Δεν ψηφίστηκε ποτέ η 13η σύνταξη. Ήταν ένα επίδομα». Αυτή είναι η νέα γραμμή της ΝΔ.

Ads

«Δεν υπήρξε ποτέ θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης, ήταν μια προεκλογική εξαπάτηση της προηγούμενης κυβέρνησης» δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Η 13η σύνταξη δεν υπήρξε ποτέ. Ήταν ένα επίδομα, το οποίο δόθηκε» λέει η Σοφία Ζαχαράκη.

«Εμείς δεν λέγαμε ότι είναι 13η σύνταξη λέγαμε όμως να την πάρει ο κόσμος. Εμείς δεν λέμε ψέματα. Δεν υπήρξε καμία θεσμοθέτηση 13ης σύνταξης και ήταν ακόμα μία προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης ενός πολύ σημαντικού ζητήματος που είχε να κάνει με τον οικογενειακό προγραμματισμό» δήλωσε με τη σειρά του ο Κ. Καραγκούνης.

Μάλιστα ούτε οι δημοσιογράφοι του Σκάι γνωρίζανε ότι ψηφίστηκε ως μόνιμο μέτρο.

Κι όμως…

Σύμφωνα με το ΦΕΚ A 73/2019, Άρθρο 120 Χορήγηση 13ης σύνταξης: «Στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, στους δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής και στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία χορηγείται, από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος, δέκατη τρίτη (13η) σύνταξη». Αυτό είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε από το σύνολο της ελληνικής βουλής, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών της ΝΔ, αν και χαρακτηρίστηκε «ψίχουλα» από την αξιωματική τότε αντιπολίτευση.

Ads

Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο εξήγγειλε την διατήρησή της. Συγκεκριμένα έλεγε: «Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020».

image

Επίσης νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Σκάι στις 23 Μαϊου 2019 διαβεβαίωνε ότι θα συνεχίσει να δίνεται η 13η σύνταξη και φυσικά η κατάργησή της ήταν ένα ακόμα fake news του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και ο Μάκης Βορίδης τον Μαϊο του 2019 στην ΕΡΤ διαβεβαίωνε ότι δεν θα κοπεί η 13η σύνταξη και εξηγούσε γιατί η Ν.Δ. ψήφισε το μόνιμο αυτό μέτρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση δε, για το αν θα τη διατηρήσει η Ν.Δ. είχε απαντήσει «αφού το ψηφίζουμε προφανώς δεν το κόβουμε. Ότι ψηφίζουμε μας δεσμεύει».