«Μεγάλη κοροϊδία» χαρακτηρίζει, μιλώντας στο tvxs.gr, ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος στο ΕΟΠΥΥ Δάφνης – Αγίου Δημητρίου, τη δήλωση του υπουργού Υγείας ότι στα κέντρα υγείας που θα αντικαταστήσουν τις μονάδες του Οργανισμού θα έχουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι πολίτες. Τονίζει επίσης, ότι όσο θα κρατήσει η διαθεσιμότητα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ – για το χρονικό διάστημα της οποίας εκφράζει τις επιφυλάξεις του – «ο κόσμος θα ταλαιπωρηθεί αφάνταστα» και τελικά θα πηγαίνει σε ιδιώτες γιατρούς για να γράφει τα φάρμακά του. Επιπλέον, ως εθελοντής γιατρός στο Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού, εκτιμά ότι θα αυξηθεί η προσέλευση ασφαλισμένων πολιτών εξαιτίας του λουκέτου στα πολυϊατρεία του Οργανισμού. Της Κατρίν Αλαμάνου

Ads

Σε εξέλιξη πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ

«Οι γιατροί έχουν παραδώσει τα κλειδιά στα περισσότερα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ παραμένουν περίπου 14, κυρίως στην Αττική, στα οποία δεν  έχει προχωρήσει η απογραφή και παραλαβή τους στις αρμόδιες επιτροπές», αναφέρει ο Γιώργος Βήχας.
 
Όπως σημειώνει, κρατά επιφυλάξεις για το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αν δηλαδή θα κρατήσει μόνον για ένα μήνα.«Ήδη την Τρίτη η υφυπουργός Υγείας  μίλησε για δύο μήνες. Εγώ νομίζω ότι θα είναι αρκετά μεγαλύτερος ο χρόνος αυτός της διαθεσιμότητας γιατί είναι τεράστιος ο μηχανισμός που έπρεπε να κινητοποιηθεί για να κάνει τη μετάταξη», επισημαίνει ο καρδιολόγος Γ. Βήχας.
 
«Έχω την αίσθηση ότι επειδή έχουν γίνει όλα στο πόδι, ούτε γι’ αυτό θα είναι έτοιμοι», προσθέτει.
 
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε την Τρίτη ότι στα κέντρα υγείας που θα αντικαταστήσουν τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα έχουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι πολίτες. «Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ψέμα, γιατί αφορά μία κατηγορία ανθρώπων που βιώνει καθημερινά τραγωδίες στη χώρα μας» τονίζει στο tvxs.gr ο Γιώργος Βήχας. «Επειδή το ζω καθημερινά δύο χρόνια τώρα, πρόκειται για μία κατηγορία ανθρώπων που θρηνούμε θύματα», προσθέτει.
 
Όπως εξηγεί, υπάρχουν δύο άρθρα στον νέο νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας: «Στο ένα αναφέρεται ότι έχουν ισότιμη πρόσβαση στον νέο φορέα όλοι οι ασθενείς ανεξαρτήτως επαγγελματικής, κοινωνικής και οικονομικής καταστάσεως, χωρίς να αναφέρεται η φράση “ασφαλιστικής καταστάσεως”. Έρχεται όμως το άρθρο 8 το οποίο ρητά και κατηγορηματικά λέει ότι ο νέος φορέας που θα είναι πλέον αγοραστής υπηρεσιών Υγείας, θα αφορά τους ασφαλισμένους και τα μέλη των οικογενειών τους που είναι προστατευμένα. Δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη ανασφάλιστος. Με το άρθρο 8 ξεκαθαρίζεται εντελώς».
 
«Το θεωρώ πραγματικά ντροπή για το υπουργείο και για την κυβέρνηση να λένε τέτοια ψέματα ότι θα περιθάλψουν τους ανασφάλιστους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Επίσης σημειώνει ότι είναι ψέμα η αναφορά του Αδ. Γεωργιάδη ότι το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των πολυϋατρέιων προκλήθηκε από τη συνεχιζόμενη επί τρεις μήνες απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. «Είχε προαναγγελθεί το κλείσιμο των πολυϊατρείων από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά, με την έναρξη δηλαδή της διαθεσιμότητας. Άλλωστε, ένα αιτήματα που είχε η απεργία ήταν να μην κλείσουν τα πολυϊατρεία για ένα μήνα. Είναι από τα πολλά ψέματα που λέει ο κ. Γεωργιάδης» υπογραμμίζει ο Γ. Βήχας.
 
Σε ερώτηση για το πού θα πρέπει να απευθυνθούν τώρα οι ασθενείς οι οποίοι πήγαιναν στα πολυϊατρεία, ο καρδιολόγος του ΕΟΠΥΥ Δάφνης – Αγίου Δημητρίου αναφέρει ότι «όσο κρατήσει η διαθεσιμότητα μπορούν να πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων, στα κέντρα Υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προσωρινά». «Ωστόσο,  στο νόμο Αττικής τα κέντρα Υγείας είναι ελάχιστα και από την άλλη γνωρίζουμε ήδη ότι τα νοσοκομεία είναι κορεσμένα και πως το πλαφόν των ιδιωτών που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα εξαντληθεί πολύ γρήγορα», εξηγεί. «Η αίσθηση και η πρόβλεψη όλων είναι ότι ο κόσμος θα ταλαιπωρηθεί αφάνταστα και θα πηγαίνει να πληρώνει τελικά για να γράφει τα φάρμακά του και να εξυπηρετείται, κάτι που έκανε και τους τελευταίους μήνες».

Επίσης, επισημαίνει ότι επειδή πολύ ασφαλισμένοι πολίτες δεν θα έχουν να πληρώσουν την επίσκεψη «θα έρχονται στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού». «Είναι κάτι για το οποίο προετοιμαζόμαστε. Κρίνουμε και από την προσέλευση  του τελευταίου διμήνου, κατά τη διάρκεια της απεργίας» και «θεωρούμε ότι τώρα αυτή θα αυξηθεί».
 
Για το σύνολο του νόμου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγεία (ΠΕΔΥ), που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Δευτέρας, ο Γιώργος Βήχας εκτιμά πως «η μεταρρύθμιση δεν κινείται στους δύο άξονες που θα έπρεπε να κινείται, δηλαδή στην αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών και στην εξοικονόμηση πόρων. Αντιθέτως βασίζεται σε άλλους άξονες:
 

Ads
  • Την αυτοαπόλυση των γιατρών με τις συνθήκες που δημιουργούνται, ώστε να παρουσιάσουν  τη διαθεσιμότητα που ήθελε η τρόικα και
  • Την παράδοση της δημόσιας Υγείας στους ιδιώτες».

 
Αυτό συμβαίνει επειδή δεν αλλάζει το γεγονός ότι «ο ΕΟΠΥΥ αγόραζε διαγνωστικές εξετάσεις από τους ιδιώτες και δαπανούσε πάρα πολλά χρήματα. Χρήματα που θα μπορούσε να μην τα δαπανά γιατί είχε τη δυνατότητα να εξοπλίσει τις μονάδες που υπήρχαν. Δυστυχώς αυτό συνεχίζεται και τώρα».
 
Ως εκ τούτου, επισημαίνει ο Γ. Βήχας, «ούτε οι ιατρικές υπηρεσίες αναβαθμίζονται, και επίσης σπαταλούνται χρήματα». «Δεν ξέρω αν θα μπορεί να είναι βιώσιμο και το νέο σύστημα εξαιτίας αυτού του γεγονότος», εξηγεί, προσθέτοντας ότι «επιπλέον δεν “χτυπάει” την υπόγεια διασύνδεση που είχαν οι γιατροί με τα διαγνωστικά κέντρα γράφοντας εξετάσεις. Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό». «Η οικονομία που θα κάνουν από τις όποιες συγχωνεύσεις είναι μηδαμινή σε σχέση με τα έξοδα υπάρχουν από τις διαγνωστικές εξετάσεις», αναφέρει.
 
Για την τύχη των γιατρών που τίθενται σε διαθεσιμότητα, επισημαίνει ότι «υπάρχει ένα θολό τοπίο σε σχέση με την επαναξιολόγηση, σε 6 με 8 μήνες μετά, για τον ΕΣΥ πλέον», Δεδομένου ότι η αξιολόγηση θα γίνει με τα κριτήρια των γιατρών του ΕΣΥ, υπάρχει ζήτημα καθώς «εμείς (του ΕΟΠΥΥ) δεν έχουμε τη δυνατότητα να κριθούμε με αυτά τα κριτήρια», καταλήγει.