Ένα Συνέδριο για να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση η σχεδόν ξεχασμένη ομάδα των «παλιννοστούντων» γυναικών ελληνικής καταγωγής από την πρώην ΕΣΣΔ που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, κουβαλώντας «πολλαπλά φορτία»,πραγματοποιείται αυτή την Τετάρτη. Στόχος είναι να συζητήσουμε τις νέες όψεις των ανισοτήτων και των διακρίσεων, αλλά και να αναζητήσουμε πολιτικές καταπολέμησης του κοινωνικού τους αποκλεισμού.

Ads

«Πρόθεσή μας ήταν να (ξανα)-φέρουμε στην συζήτηση μια σχεδόν ξεχασμένη ομάδα, τις  παλιννοστούσες γυναίκες ελληνικής καταγωγής από την πρώην ΕΣΣΔ που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Η εμπειρία του φορέα μας -έχει δημιουργηθεί από ποντιακά σωματεία με στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την προστασία των δικαιωμάτων- από την παροχή υπηρεσιών στην  ομάδα-στόχο και η οργανική μας σχέση με τους συλλόγους εκπροσώπησης της ομάδας δείχνουν ότι οι συνθήκες αποκλεισμού που βιώνουν οι παλιννοστούσες εξακολουθούν να ισχύουν μεν, έχουν όμως αλλάξει μορφή. Ξέρουμε για παράδειγμα ότι οι παλιννοστούσεςυπερ-εκπροσωπούνται π.χ. στα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης αλλά όχι στις αντίστοιχες θέσεις απασχόλησης, αποτελούν το 52% της συνολικής ομάδας στόχου αλλά υπο-εκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης στους συλλόγους εκπροσώπησης ή στην τοπική αυτοδιοίκηση», αναφέρουν οι διοργανωτές του Συνεδρίου «Γυναίκα, Πόντια, παλιννοστούσα από την πρώην ΕΣΣΔ: Τα πολλαπλά φορτία».

Το Συνέδριο  πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ομότιτλου έργου που υλοποιεί ο ΝΟΣΤΟΣ με τη χρηματοδότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ-ΥΠΕΣ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».

«Ελπίζουμε λοιπόν ότι το Συνέδριο που οργανώνουμε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 θα αποτελέσει το βήμα για να διερευνηθεί τι σημαίνει σήμερα να είσαι ταυτόχρονα γυναίκα, να έχεις γεννηθεί ή να κατάγεσαι από οικογένεια που έχει ζήσει στην πρ. ΕΣΣΔ, να ζεις και να δουλεύεις (;) στην Ελλάδα, να ψηφίζεις (και να ψηφίζεσαι;) εδώ. Πως οι πολλαπλές ταυτότητες επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και τις ατομικές επιλογές; Μπορεί το εννοιολογικό πλαίσιο του κοινωνικού αποκλεισμού να περιγράψει τη σημερινή συνθήκη που βιώνουν οι γυναίκες, πόντιες κλπ.; Πώς το παρελθόν, δηλαδή η ιστορία και οι ατομικές ιστορίες, συμπλέκονται με την κοινωνική αλληλεπίδραση; Και τελικά, ποιος είναι ο ρόλος της κοινωνικής έρευνας; Σ’ αυτά και άλλα συναφή ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε απαντήσεις. Θέλουμε τη γνώμη σας και τη συμβολή σας!», σημειώνουν.

Ads

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε: Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 09:30 – 15.00 
Πού:  Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα)
Τι άλλο: Στο τέλος του Συνεδρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση.

Δηλώστε συμμετοχή: στο e-mail [email protected] ή στο τηλέφωνο 210 88 15 310.
Περισσότερες πληροφορίες:  Λένα Γιαμπλοκίδου, Νάντια Σπρουτσκίδου
Δείτε περισσότερα για το έργο στα sites: www.nostimon-imar.gr και www.nostos.org.gr

image

Η  Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013». Ο  Δικαιούχος είναι η  «Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων Του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ-ΥΠΕΣ)

image