Ένα βαθύ ρήγμα, το οποίο φαίνεται πως ενυπήρχε εδώ και πολύ καιρό στο εσωτερικό του δικαστικού σώματος, ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis και τις «πολεμικές» ανακοινώσεις που εκδόθηκαν τις τελευταίες μέρες με τις υπογραφές μελών του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών κι Εισαγγελέων. Ιδιαίτερα η ανακοίνωση μελών της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΔΕ, με την οποία επετίθεντο σε πέντε συναδέλφους τους που με  δημόσια δήλωση τους τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της δικογραφίας στους ανακριτές διαφθοράς, είναι αλήθεια πως προκάλεσε σε πολλούς δικαστικούς αλγεινή εντύπωση σε ό,τι αφορά το ύφος και τη φρασεολογία της.

Ads

Αυτή τη θέση, λοιπόν, χαρακτηρίζουν ως «ανεπίτρεπτη και προκλητική» ο πρόεδρος, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο Α’ Αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας, Νικόλαος Σαλάτας, κι άλλα έξι μέλη της ΕΔΕ, τα οποία φαίνεται πως επιμένουν στην ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή. Είναι χαρακτηριστικό δε πως δυο από τους υπογράφοντες την ανακοίνωση έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών, προκειμένου να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών και να ενεργοποιηθεί η εν λόγω διαδικασία. Προς τι όμως η επιμονή του προεδρείου της ΕΔΕ προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή αντί για ανακριτή διαφθοράς, όπως προβλέπεται τη δεδομένη στιγμή;  

«Στόχος η ανάθεση σε εφέτη ανακριτή της αρεσκείας τους»

Έμπειροι δικαστικοί αποδίδουν καθαρά πολιτικά κίνητρα στην εν λόγω πρόταση. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά «συγκεκριμένα μέλη του προεδρείου βρίσκονται διαρκώς σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά, Χαράλαμπο Αθανασίου, με τον οποίο μάλιστα διατηρούν στενή συνεργασία από την εποχή που ο ίδιος ήταν πρόεδρος της Ένωσης». Σημειώνουν δε πως ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ακολούθησε τον κύριο Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης ως σύμβουλος.

Ads

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον πραγματικό σκοπό της πρότασης για ανάθεση του σκανδάλου Novartis σε εφέτη ανακριτή, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως αυτός είναι διπλός: «Από τη μια ευελπιστούν πως θα μπορέσουν να κατευθύνουν την υπόθεση σε εφέτη ανακριτή της αρεσκείας τους, ο οποίος ενδεχομένως να ανατρέψει ή και να απορρίψει όλα όσα έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα έρευνα της εισαγγελέως, Ελένης Τουλουπάκη. Από την άλλη, θέλουν να ισχυρίζονται ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Ένωση πως επέδειξαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση, ώστε προκάλεσαν ακόμη και σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών. Άλλωστε δεν έχουν κάτι άλλο να επιδείξουν ως έργο».

Την ίδια στιγμή τονίζουν πως «η πρακτική της συλλογής υπογραφών είναι πρωτοφανής, παρ’ ότι τυπικά προβλέπεται. Μέχρι σήμερα όμως ήταν κοινώς αποδεκτό πως τη βασική αρμοδιότητα για την ανάθεση μιας υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή έχει ο προϊστάμενος του Συμβουλίου Εφετών, τον οποίο και φαίνεται πως προσπαθούν να παρακάμψουν μέσω αυτής της διαδικασίας».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η συγκεκριμένη κατάσταση στο εσωτερικό της ΕΔΕ δε διαμορφώθηκε σήμερα. Κάνουν δε λόγο «για τη δημιουργία μιας συγκυριακής πλειοψηφίας μετά τις εκλογές του 2016, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα προεδρείο με σαφή πολιτική κατεύθυνση και σκληρά αντιπολιτευτικά χαρακτηριστικά απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Φέρνουν μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταύτιση της ρητορείας του προεδρείου ΕΔΕ με εκείνη κορυφαίων στελεχών της ΝΔ και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου, όταν μιλούν όλοι τους για «πολωνοποίηση της πολιτικής ζωής».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η διαμορφούμενη κατάσταση θα επηρεάσει την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis, οι ίδιο δικαστικοί δεν εξέφραζαν ιδιαίτερη ανησυχία, εκτιμώντας πως αυτή τελικώς θα εξελιχθεί ομαλά.

«Ερωτηματικά από τη στάση μελών του προεδρείου»

Την ίδια στιγμή, την έκπληξη αλλά και τη δυσαρέσκειά τους για την επιθετική διάθεση που επέδειξε απέναντί τους το προεδρείο της ΕΔΕ εξέφρασαν στο tvxs μέλη που συνυπέγραψαν την ανακοίνωση της λεγόμενης μειοψηφίας. «Εμείς απλά εκφράσαμε την επιστημονική μας προσέγγιση πάνω σε ένα νομικό ζήτημα, πράγμα που δε δικαιολογεί επ’ ουδενί τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε, και μάλιστα δημοσίως, η ανακοίνωση μας από κάποια μέλη του προεδρείου» τονίζουν χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «είναι κοινώς αποδεκτό ότι μέχρι τώρα οι εισαγγελείς διαφθοράς επιτελούν το έργο τους άριστα».

Σημειώνουν δε με νόημα πως «δεν είναι σύνηθες να λαμβάνεται πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών από μέλη του προεδρείου. Όταν μάλιστα κάτι τέτοιο συμβαίνει σε υποθέσεις τέτοιας σημασίας, είναι λογικό να δημιουργούνται παρερμηνείες ή ακόμη κι υποψίες». Θεωρούν τέλος πως η ΕΔΕ οφείλει να μείνει μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες, επισημαίνοντας πάντως ότι «η μέχρι τώρα στάση κάποιων μελών του προεδρείου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, αν και θα μπορούσε κάποιος να την αποδώσει κάλλιστα στην αγωνία τους να δημιουργήσουν κλίμα ενόψει των επικείμενων εκλογών στη ένωση».