Την Τρίτη (5/01) το πρωί θα οδηγηθούν στον ανακριτή οι πέντε συλληφθέντες αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για την κακοποίηση του 30χρονου Χιλιανού. Ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για βασανιστήρια και κατάχρηση εξουσίας, εις βάρος εκείνων που φέρονται να ξυλοκόπησαν τον κρατούμενο, και για άμεση συνέργεια στις πράξεις αυτές στους συναδέλφους τους, οι οποίοι δεν εμπόδισαν την κακοποίηση του κρατούμενου. Το tvxs.gr μίλησε με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, Χρήστο Φωτόπουλο.

Ads

Την ίδια στιγμή δύο ακόμη περιστατικά κακοποίησης είδαν το φως της δημοσιότητας. Δύο Αφρικανοί μικροπωλητές καταγγέλλουν ότι κακοποιήθηκαν από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια «επιχείρησης σκούπας», στις 23 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, ένας ιδιώτης κατήγγειλε ότι ένας αστυνομικός στο Λουτράκι, ο οποίος βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας, τον απείλησε με μία φαλτσέτα ύστερα από διαπληκτισμό, ενώ ένας ακόμη ιδιώτης καταγγέλλει ότι στα Καμίνια ένας αστυνομικός τον απείλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο, όταν του έκανε παρατήρηση για τη στάθμευση του αυτοκινήτου του πάνω σε πεζοδρόμιο.

«Τελικά, αυτά τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενα και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος και συνεχίζει: «Ανησυχητικό είναι επίσης ότι παρά τα αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση και τις δικές μας προσπάθειες δεν υπάρχει συνετισμός».

Ads

Το ερώτημα που παραμένει είναι πως μπορεί αλήθεια να εξαλειφθούν τέτοια περιστατικά; Ο κ. Φωτόπουλος σημειώνει ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία πρέπει να καλλιεργηθεί από τις σχολές. «Πρέπει να απομακρυνθούμε από τη νοοτροπία της στρατικοποίησης της αστυνομίας», τονίζει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ σημειώνει επιπλέον ότι θα πρέπει να πάψει η αστυνομία να χρησιμοποιείται σε καταστάσεις πέραν των καθηκόντων της. «Δεν μπορεί να καλούμαστε να επιλύσουμε κοινωνικά προβλήματα που αδυνατούν να λύσουν οι πολιτικοί», δηλώνει.

Ωστόσο, ο κ. Φωτόπουλος αναγνωρίζει και τα ελλείμματα του συνδικαλιστικού οργάνου, το οποίο αδυνατεί να ελέγξει τα όσα «απαράδεκτα», όπως τα χαρακτηρίζει, γίνονται. «Έχουμε ζητήσει από τα πρωτοβάθμια όργανα να μην στηρίζουν σε καμία περίπτωση με τον νομικό τους σύμβουλο επίορκους συναδέλφους», επισημαίνει και καταγγέλλει πως «υπάρχουν σωματεία που έχουν μετατραπεί σε super-market, έχουν ιδρύσει συνεταιρισμούς και πουλούν χωράφια, οικόπεδα, αλεξίσφαιρα γιλέκα και άλλους εξοπλισμούς».

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αν και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος συνδικαλιστών, σε βαθμό πλημμελήματος ή και κακουργήματος, ωστόσο δεν υπήρχε άμεση υπηρεσιακή αντιμετώπιση. «Δεν γίνεται να παρέχουμε νομική βοήθεια σε επίορκους», επισημαίνει.

Από την πλευρά της, η ΠΟΑΣΥ, διοργανώνει ημερίδες στα τοπικά όργανα για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη συμμετοχή κοινωνιολόγων και συνταγματολόγων. Στην πραγματικότητα όμως, ο κ. Φωτόπουλος παραδέχεται ότι «δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις καταστάσεις στο βαθμό που επιθυμούμε, καθώς τη μεγαλύτερη ευθύνη εξηγεί ότι έχουν τα πρωτοβάθμια όργανα».

Ο κ. Φωτόπουλος αναφέρει ότι δέχτηκε «επίθεση» από συνδέσμους απόστρατων και από αστυνομικούς για την καταγγελτική και καταδικαστική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΑΣΥ, στην οποία γίνεται λόγος για «ένστολους βρικόλακες» και «ράμπο». «Δυστυχώς υπάρχουν στο χώρο κάποιες ακραίες φωνές που έχουν αυτή τη νοοτροπία. Καταλαβαίνετε πόσο δρόμο έχουμε για να πείσουμε τον αστυνομικό πως πρέπει να λειτουργήσει, όμως δεν θα δώσουμε καμία ασυλία σε κανέναν», καταλήγει.

Διευκρινίσεις για την «απόκτηση ιθαγένειας»

Ενώ, τα κρούσματα αστυνομικής βίας κατά των αλλοδαπών συνεχίζονται, η κυβέρνηση δημοσίευσε στο διαδίκτυο διευκρινίσεις για τις κατηγορίες πολιτών, οι οποίες έχουν δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής και απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στους επικριτές της για το σχετικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι για να μπορεί να ζητήσει κάποιος την πολιτογράφησή του, πρέπει να διαμένει νόμιμα στη χώρα για τουλάχιστον πέντε συνεχή χρόνια.

Για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας διενεργείται εξατομικευμένη κρίση σχετικά με το αν συντρέχουν στον ενδιαφερόμενο, όλη η σειρά τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων που προβλέπονται από τον νόμο. Η σχετική έρευνα μπορεί να κρατήσει έως και 2 χρόνια, ενώ όσοι επιθυμούν να πολιτογραφηθούν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν υποβάλει σχετική αίτηση συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά καθώς και να καταβάλουν το προβλεπόμενο παράβολο (1.000 ευρώ).

Σχετικά με τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά εκείνα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, και ένας εκ των δύο κατοικεί στην Ελλάδα για πέντε τουλάχιστον χρόνια (*απαιτείται κοινή δήλωση των δύο γονέων στον δήμο μόνιμης κατοικίας τους).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, με βάση τους οποίους θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές, μπορούν να εγγραφούν αυτή τη στιγμή συνολικά 261.250 αλλοδαποί μετανάστες από οκτώ διαφορετικές κατηγορίες.

Η πλειοψηφία (160.000) είναι οι ομογενείς με ειδικό δελτίο ταυτότητας και ακολουθούν οι νόμιμοι αλλοδαποί με άδεια αορίστου ή δεκαετούς διάρκειας (62.000 άτομα), Νόμιμοι Αλλοδαποί με δελτίο διαμονής (14.000), Νόμιμοι Αλλοδαποί- γονείς ημεδαπών (1.000), Δικαιούχοι Διεθνούς Προστασίας (1.000), Ανιθαγενείς με Ταξιδιωτικό Τίτλο (120), Νόμιμοι Αλλοδαποί με άδεια επί μακρόν διαμένοντος (130), Λοιποί Ομογενείς (3.000), Νόμιμοι Αλλοδαποί που αναμένουν την έκδοση αδείας των προηγουμένων τύπων (25.000).

Αναλυτικά τα άρθρα στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου.