Όπισθεν ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση στο θέμα του «Ελλάδα 2021» μετά από τις αντιδράσεις τόσο εκ μέρους του Νίκου Βούτση και όσο του Θοδωρή Δρίτσα, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να ανακοινώνει αλλαγές στη διατύπωση του άρθρου 113.

Ads

Ο υπουργός Επικρατείας, παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια, ανέφερε ότι προβαίνει σε λεκτική βελτίωση του άρθρου 113 αλλάζοντας την παράγραφο για το «Ελλάδα 2021» ώστε «να μην υπάρχει αμφιβολία για το εύρος των αρμοδιοτήτων της νέας επιτροπής»

Την αλλαγή στο λεκτικό ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, λέγοντας ότι επέρχεται αλλαγή έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία εθνική αναφορά και ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία, σε σχέση με το εύρος των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει η νέα Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι «η δημιουργία ενιαίας εικόνας branding της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους».

Το ζήτημα προέκυψε χθες, όταν ο Νίκος Βούτσης και ο Θοδωρής Δρίτσας διαμαρτυρήθηκαν για την διατύπωση που αφορούσε τον στόχο του «Ελλάδα 2021», της φιέστας που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ads

Στο νομοσχέδιο αναφερόταν ότι σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι «η ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας, με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους».

Ο Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας τη φράση αυτή από το βήμα της Ολομέλειας έκανε λόγο για πρακτικές του 19ου αιώνα και για πισωγύρισμα καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει.

«Τι πράγματα είναι αυτά; Το 2019, μετά την κρίση τη δεκαετή, μέσα σε μια παγκοσμιοποίηση που δοκιμάζονται τα πάντα, μιλάμε για ενιαίο εθνικό αφήγημα, και για ταυτότητα της χώρας; Τραβήξτε το πίσω. Τέτοιες εθνοποιητικές διαδικασίες έγιναν στον 19ο αιώνα που για να υπάρξουν τα έθνη κράτη, δημιουργούταν το κυρίαρχο αφήγημα. Δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά από μια τέτοια προσέγγιση» είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ζήτησε να μην υπάρξει, με την αφορμή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το 1821, προσπάθεια υπεροχής εθνικολαϊκιστικού χαρακτήρα.

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε «το ζητούμενο είναι να ενθαρρυνθεί η ιστορική επιστημονική κοινότητα που είναι πολυφωνική και πολυπρισματική, ώστε ανεξάρτητα από κράτος και στερεότυπα, να διαμορφώσει διάχυση της ιστορικής γνώσης, με πλήθος εκδόσεων, εκδηλώσεων, συνεδρίων, για τα οποία έχει γίνει σημαντική προετοιμασία από το Ίδρυμα της Βουλής» και πρόσθεσε «περάσαμε διχασμούς, εμφύλιους, δικτατορίες. Είναι γνωστά και επ’ αυτών ακόμη τώρα εντρυφούν οι ιστορικοί για να αναζητήσουν τις αιτίες».

Έκανε αναφορά στην άνοδο του ιστορικού αναθεωρητισμού στην Ευρώπη και τις χώρες του Βίζεγκραντ και υπογράμμισε «η ώρα της δημοκρατίας να αναμετρηθεί με την ιστορική μνήμη έχει φτάσει. Επ’ αφορμή των 200 ετών. Τα 100 χρόνια δεν γιορτάστηκαν ποτέ, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής, τα 150 δεν γιορτάστηκαν λόγω της δικτατορίας και το 1971 έγιναν πράγματα ανεπίτρεπτα σε σχέση με το ιστορικό γίγνεσθαι».

Στον πρώην πρόεδρο της Βουλής απάντησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί μια ενοποιημένη εθνική βάση, ούτε δημόσια πολιτική με βάση τον εθνικολαϊκισμό».

«Η διάταξη ουσιαστικά αφορά ένα branding της Ελλάδας προς τα έξω ώστε η προβολή να είναι με ένα τρόπο ενιαίο, ώστε να απηχεί τα μηνύματα που παράγει το κράτος και να μην υπάρχει πολυδιάσπαση φορέων. Είναι καθαρά ένας επικοινωνιακός τρόπος προβολής και σε καμία περίπτωση μια δημόσια πολιτική που υπόκειται σε ζητήματα ενιαίου έθνους», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Πάντως, αργά το βράδυ της Δευτέρας, και ο Θοδωρής Δρίτσας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη αναφέροντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με τα όσα έχουν εξελιχθεί. Είναι τραγικό πισωγύρισμα. Είναι ατυχέστατη αυτή τη φράση».