Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχει κατοχυρώσει εδώ κι έναν χρόνο τον τίτλο του «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι ο «αντ’ αυτού» χθες δήλωσε για δεύτερη φορά ότι «η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές» και προανήγγειλε για τρίτη φορά ανασχηματισμό, εκλαμβάνεται ως μήνυμα νέων πολιτικών διεργασιών, αλλά και εσωκομματικών ασκήσεων, εντός και πέριξ του Μαξίμου.

Ads

Ως προς το σκέλος των εκλογών η δήλωση Γεραπετρίτη, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», ερμηνεύεται από τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ ως απάντηση στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εστίας» που επανέφερε τα σενάρια για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι, παρά το πρόσφατο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ήταν «πολιτικά ανέντιμη» μια άμεση προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ο εκλογικός πειρασμός παραμένει ενεργός στους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία και, κυρίως, λόγω της καθίζησης του τουρισμού και της κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων μετά το lockdown.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα σταθερά αρνητικά στοιχεία από το μέτωπο του τουρισμού, οι ενδείξεις αναζωπύρωσης της πανδημίας και το στέγνωμα της αγοράς από ρευστότητα αποτελούν παράγοντες ισχυρού προβληματισμού στο Μαξίμου και έχουν επαναφέρει σε πρώτο πλάνο τις εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παραπέμπει για τις τελικές αποφάσεις του στον Αύγουστο.

Είναι γνωστό ωστόσο πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμπεριλαμβάνονται σε εκείνους που εξ αρχής είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προοπτική των πρόωρων εκλογών. Και η χθεσινή του παρέμβαση θεωρείται μήνυμα σε όσους εισηγούνται και διαρρέουν τα σχετικά σενάρια. Μένει να φανεί, στο τέλος Αυγούστου, εάν το συγκεκριμένο μήνυμα αποτελεί και θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ή εάν βρίσκεται σε εξέλιξη εσωτερική «αναμέτρηση» στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Ads

Ως προς το σκέλος του ανασχηματισμού ο κύβος έχει ριφθεί προ πολλού, αλλά εδώ το ερώτημα είναι εάν πλέον έχει δοθεί η… έγκριση του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν εκείνος που μπλόκαρε τον ανασχηματισμό όταν τον είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζοντας βέτο για την παραμονή στην κυβέρνηση συγκεκριμένων υπουργών της ομάδας του και απαιτώντας την ανάληψη επίσης συγκεκριμένων υπουργείων από άλλους (όπως του υπουργείου Δικαιοσύνης από την Νίκη Κεραμέως).

Η εικόνα που εκπέμπεται από στελέχη της ΝΔ είναι πως ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει επέλθει ανακωχή το τελευταίο διάστημα, μετά και την πλήρη υιοθέτηση της ατζέντας Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην υπόθεση της προανακριτικής. Εάν αυτό ισχύει, ο χρόνος για τον ανασχηματισμό θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι ο καταλύτης για την δομή της νέας κυβέρνησης και, πρωτίστως, για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την διαχείριση του ευρωπαϊκού χρήματος.

Ως προς τον χρόνο του ανασχηματισμού δύο είναι τα σενάρια – είτε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, είτε στα τέλη Αυγούστου με το δεύτερο αυτή τη στιγμή να δείχνει σχετικά πιο ισχυρό.

Ως προς την ουσία του ανασχηματισμού, η δήλωση Γεραπετρίτη πως «δεν υπάρχει λόγος για έναν μεγάλο ανασχηματισμό, αλλά μόνο για διορθωτικές κινήσεις» φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα λόγω και των δύσκολων εσωκομματικών ισορροπιών που πρέπει να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το επικρατέστερο σενάριο αυτή την στιγμή είναι η σύσταση ειδικού χαρτοφυλακίου για την διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης – είτε με την ανάθεσή του σε κάποιον τεχνοκράτη υφυπουργό είτε ακόμη και με την σύσταση ξεχωριστού υπουργείου. Ένα από τα πρόσωπα που ακούγονται για την θέση είναι εκείνο του συμβούλου και επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Μια τέτοια επιλογή όμως θα σημαίνει, εκ των πραγμάτων, ότι ψαλιδίζονται και ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, ενώ εάν προχωρήσει και η σύσταση αυτόνομου υπουργείου Ανάκαμψης υποβαθμίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.