«Οι τράπεζες έφτασαν στα όριά τους», ισχυρίστηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για την προαναγγελθείσα ανακωχή της επικοινωνιακής σύγκρουσης κυβέρνησης – Τραπεζών. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, με ιδιαίτερη γλαφυρότητα, είπε πως «επί δύο ώρες μπινελικονόμασταν». 

Ads

Συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στο περιθώριο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, εξέφρασε τη μερική ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των συζητήσεων: «Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όρια τους, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη».

Ανακοίνωσε ωστόσο έμμεσα το τελικό αποτέλεσμα: «Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000. Ήταν και αυτή η συζήτηση κακή (σ.σ. την Τετάρτη το πρωί), διότι συνεχίζω να πιέζω ώστε να γίνουν εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί (σ.σ. οι διοικήσεις των τραπεζών)».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα γίνει η επόμενη συνάντηση ενώ αναφέρθηκε και στο επίδομα 600 ευρώ, που όπως είπε θα πάρουν μόνο οι ένστολοι αστυνομικοί και στελέχη του λιμενικού σώματος ενώ τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων θα λάβουν επιδόματα εκτός έδρας και νυχτερινά.

Ads

Το σχέδιο για τους δανειολήπτες

Αν και ο Χρ. Σταϊκούρας μίλησε για «περίπου 30.000» δανειολήτες, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως να είναι μεταξύ 20.000 και 30.000. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένοντας το επόμενο διάστημα καθώς όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι για τον συγκεκριμένο αριθμό των δανειοληπτών θα καλυφθεί μόνο το 50% της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί οι μηνιαίες δόσεις των ενήμερων στεγαστικών δανείων από την αύξηση των επιτοκίων, ενώ το υπόλοιπο 50% θα πληρωθεί από τον δανειολήπτη. Η εφαρμογή του μηχανισμού επιδότησης τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2023.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για ένταξη στον μηχανισμό εκτιμάται πως θα προβλέπουν συνολικό εισόδημα μονοπρόσωπου νοικοκυριού που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος, ενώ το συνολικό εισόδημα, ανεξαρτήτως σύνθεσης του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως. Το συνολικο ύψος καταθέσεων του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ. 

Επίσης η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.