Την ανάγκη για ενότητα και ιστορική μνήμη σημειώνουν στα μηνύματά τους τα κόμματα, με αφορμή την επέτειο για την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940.

Ads

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία

Ο πρωθυπουργός, αφού παρακολούθησε στο Παλαιό Φάληρο την παρέλαση, έκανε την εξής δήλωση:

«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στο φασισμό και στον κατακτητή και η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων. Σήμερα έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερη αισιοδοξία.

Ads

»Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή. Είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά με εκσυγχρονισμένες Ένοπλες Δυνάμεις, με διεθνείς συμμαχίες, μια χώρα η οποία τείνει χείρα φιλίας σε όλους ταυτόχρονα όμως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή οικονομικά με ανάπτυξη για όλους, με επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, με μειωμένους φόρους που βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων.

»Εύχομαι και ελπίζω να μπορέσουμε να πορευτούμε σε αυτό το μέλλον με την ενότητα που οι καιροί απαιτούν και να έχουμε πάντα την ευθυκρισία να ξεχωρίζουμε τα χρήσιμα “ναι” από τα αναγκαία “όχι”. Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση για ένα καλύτερο αύριο».

Αλέξης Τσίπρας: Ο φασισμός δε θα περάσει

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter, έκανε λόγο για «ημέρα μνήμης»: «28 Οκτωβρίου. Μέρα μνήμης για όσους πολέμησαν το φασισμό και υπερασπίστηκαν την πατρίδα με κόστος τη ζωή τους. Για όσους μεταξύ σκλαβιάς και αξιοπρέπειας διάλεξαν το δύσκολο δρόμο της Εθνικής Αντίστασης. Όπως τότε, έτσι και τώρα: ο φασισμος -όπως και αν εκφράζεται- δε θα περάσει».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Για μια κοινωνία χωρίς φασισμό, πολέμους, εκμετάλλευση

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας θύμισε επίσης τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τόνισε:

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940, αλλά και τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, μπορούν να εμπνέουν τους αγώνες του σήμερα για μια κοινωνία χωρίς φασισμό, πολέμους, εκμετάλλευση. Αυτό είναι το και το πραγματικό περιεχόμενο της λαϊκής ενότητας απέναντι σε μια κάλπικη “εθνική ομοψυχία”, που συνήθως προβάλλουν οι δυνάστες του λαού μας».

ΚΙΝΑΛ: Οι Έλληνες ενωμένοι, μπορούμε

Ο γραμματέας της Κ.Ε του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, υπογράμμισε, μετά την παρέλαση της Θεσσαλονίκης: «Οι Έλληνες ενωμένοι, είμαστε δυνατοί, μπορούμε. Μπορούμε να αποκρούσουμε κάθε απειλή, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια. Μπορούμε να κοιτάξουμε ψηλά, ακόμη και στα δύσκολα, να δημιουργήσουμε την ισχυρή Ελλάδα που μας αξίζει. Αυτό μας διδάσκει η σημερινή επέτειος του ΟΧΙ. Αυτή την αισιοδοξία και την πίστη στις δυνάμεις μας, μας δίδαξε και η Φώφη Γεννηματά. Σήμερα όμως πρέπει να πούμε και ένα ακόμα καθαρό “όχι”. Στην πανδημία και τον ιό, έναν επικίνδυνο εχθρό. Να τον νικήσουμε με όπλο μας τον εμβολιασμό. Όλοι. Χωρίς δισταγμούς και υπεκφυγές».

Γιάνης Βαρουφάκης: Μέρα ανάτασης για τον ελληνικό λαό και κάθε ευρωπαίο δημοκράτη

Στο δικό του μήνυμα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει:

«Η 28η Οκτωβρίου, η Γιορτή του ΟΧΙ, είναι μέρα ανάσας και ανάτασης για τον ελληνικό λαό αλλά και για κάθε ευρωπαίο δημοκράτη», τονίζοντας ότι «πριν 81 χρόνια δεν έτρεφε αυταπάτες ο ελληνικός λαός όταν βροντοφώναξε ΟΧΙ στον φασισμό που κατέφτασε από τον ευρωπαϊκό Βορρά».

Και προσθέτει ότι «Αριστεροί, Κεντρώοι και Δεξιοί γνώριζαν καλά ότι οι επίδοξοι κατακτητές είχαν υπεροπλία και, εν τέλει, θα πέρναγαν. Γνώριζαν ότι περιπέτεια δεν ήταν το ΟΧΙ στους κατακτητές και τους ντόπιους αντιπροσώπους τους, όσο ισχυροί κι αν ήταν. Γνώριζαν ότι η χείριστη περιπέτεια θα ήταν η παράδοση χωρίς όρους, το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, η συνθηκολόγηση».

Για αυτό, σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο μήνυμά του «τιμάμε σήμερα τον αγώνα τους, το Αλβανικό Έπος, και την Εθνική Αντίσταση που ακολούθησε την Γερμανική Κατοχή».

Όσον αφορά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25 υπογραμμίζει:

«Φέτος, ανήμερα 28ης Οκτωβρίου του 2021, επέλεξε να μας επισκεφτεί λίγο πριν παραδώσει την Καγκελαρία η κα Μέρκελ. Σε πείσμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας, που δεν θα χάσει την ευκαιρία να της προσφέρει άλλη μια φορά γη και ύδωρ, ο φιλόξενος λαός μας της εύχεται καλή αφυπηρέτηση αλλά και της θυμίζει πως αυτός ο τόπος δεν προσκυνά αδίστακτους κατακτητές που, δρώντας εκ μέρους της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, μετέτρεψαν την Ευρώπη σε σιδερένιο κλουβί».

Κυριάκος Βελόπουλος: Από τα μεγάλα “όχι” γίναμε γνωστοί παγκοσμίως

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά την παρέλαση της Θεσσαλονίκης, την οποία παρακολούθησε, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα γιορτάζουμε το “όχι”. Το “όχι” απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό. Εξάλλου ως λαός, με τα μεγάλα “όχι” γίναμε πολύ γνωστοί παγκοσμίως. Τα “όχι” όμως που είπαν οι πρόγονοί μας, πολιτικοί, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί. Ο Κατράκης, ο Ελύτης, ο Τσαρούχης, ακόμη κι ο Κωνσταντάρας κι ο Παπαγιαννόπουλος πολέμησαν στο Μέτωπο, ενωμένοι. Σήμερα ψάχνουμε και πολιτικούς και διανοούμενους να πουν τα μεγάλα “όχι “. Δυστυχώς, φοβόμαστε ότι το πολιτικό σύστημα διχάζει παρά ενώνει», και συνέχισε: «Η κυβέρνηση δημιουργεί ρήγματα στο ενιαίο μέτωπο που χρειάζεται τώρα η χώρα και έκανε και δύο λάθη στις τελευταίες μέρες. Το ένα είναι η ακύρωση των παρελάσεων και το δεύτερο, σημειολογικά, η πρόσκληση της κυρίας Μέρκελ ανήμερα αυτής της μεγάλης εθνικής εορτής απέναντι στο ναζισμό και στο φασισμό».