Aπό τη νύχτα της Δευτέρας, κι όταν έγινε καθαρό το μέγεθος της εθνικής τραγωδίας, η κυβέρνηση έθεσε μια διπλή άμεση προτεραιότητα: Να οργανώσει το ταχύτερο δυνατό ένα πρώτο σχέδιο στήριξης και ανακούφισης των πυρόπληκτων της Αττικής και να μην επιτρέψει να γίνουν οι – άταφες ακόμη – σοροί των θυμάτων πεδίο πολιτικού πλιάτσικου και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Ads

Το πρώτο σκέλος αυτής της προτεραιότητας απαντήθηκε με τη χθεσινή ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο των μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων και ανασυγκρότησης των περιοχών που δέχθηκαν την καταστροφική, πύρινη επέλαση.

Το δεύτερο σκέλος εξηγεί την ένταση με την οποία το Μαξίμου επέλεξε χθες το βράδυ να ανοίξει μέτωπο με τον ΣΚΑΙ – ένα μέτωπο που συνοδεύθηκε από την  ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι αποσύρει όλους τους βουλευτές και τα στελέχη του από τις εκπομπές του καναλιού.

Τα μέτρα ανακούφισης

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, περιλαμβάνουν τρεις δέσμες παρεμβάσεων –  άμεση αρωγή και ενίσχυση των πληγέντων, αποζημίωση και ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων, αποκατάσταση των υλικών ζημιών και των υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν – και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Ads
  • Εφάπαξ έκτακτο επίδομα 5.000 ευρώ στους πυρόπληκτους. Για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες το επίδομα θα είναι 6.000 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές το ποσό θα φθάσει τα 8.000 ευρώ. 
  • Εφάπαξ επίδομα ανεργίας 650 ευρώ σε όσους ανασταλούν οι εργασίες τους εξαιτίας των καταστροφών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις που εργάζονται. 
  • Εφάπαξ καταβολή δύο επιπλέον μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ. 
  • Αποζημίωση 10.000 ευρώ στους σε συγγενείς των θανόντων.
  • Μηνιαίο επίδομα 1000 ευρώ  σε κάθε παιδί που έχασε γονέα στις πυρκαγιές. Το επίδομα θα χορηγείται έως το 18ο έτος της ηλικίας των παιδιών, ή έως το 24ο εάν το παιδί σπουδάζει.
  • Μοριοδότηση για εισαγωγή σε ΑΕΙ ως υπεράριθμοι. 
  • Δικαίωμα διορισμού συγγενούς α’ ή β΄ βαθμού των θυμάτων σε υπηρεσίες της γενικής κυβέρνησης.

Η εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει και το ειδικό ταμείο για την συγκέντρωση κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικών με στόχο την πλήρη αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν.

Ο «πόλεμος» Μαξίμου – ΣΚΑΙ

Στο έτερο, το πολιτικό μέτωπο, η σιωπηρή διακομματική συμφωνία για αποχή από αντιπαραθέσεις και οξύτητες όσο διαρκεί το εθνικό πένθος έσπασε μέσω του ΣΚΑΙ. Την ώρα που υπάρχουν ακόμη ενεργά μέτωπα φωτιάς και η αναγνώριση και ταυτοποίηση των θυμάτων δεν έχει ολοκληρωθεί, ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι επίκεινται οι «καρατομήσεις» των αρχηγών της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας – γεγονός, που η κυβέρνηση ερμήνευσε ως ευθεία επιχείρηση προβοκάτσιας και υπονόμευσης.

Βάσει αυτής της θέσης το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατήγγειλε τον ΣΚΑΙ, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε «εμπάργκο» στις εμφανίσεις στελεχών του στον τηλεοπτικό σταθμό, και ο Πάνος Καμμένος ακολούθησε αποσύροντας και εκείνος τους βουλευτές των ΑΝΕΛ από το κανάλι του Φαλήρου.

«Την ώρα της μάχης, που οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, τον εντοπισμό των αγνοουμένων και την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους, ο ΣΚΑΪ ανακάλυψε δήθεν πρόθεση του πρωθυπουργού για «καρατομήσεις» των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Μαξίμου και προσθέτει:

«Με τον τρόπο αυτό και αφού σήμερα το πρωί απέτυχε να κάμψει το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και των στελεχών τους, επιχειρεί  τώρα να υπονομεύσει τον αγώνα Πυροσβεστικής και Αστυνομίας και να κάμψει το ηθικό όσων δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, τη μάχη για τον περιορισμό των συνεπειών μιας πρωτοφανούς καταστροφής. Το ηθικό, όμως, των επιτελικών στελεχών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά και όλων όσων δίνουν τη μάχη στο πλευρό των πολιτών δεν πρόκειται να καμφθεί από τα ψέματα του ΣΚΑΙ. Κάθε Έλληνας πολίτης γνωρίζει άλλωστε τις πρακτικές και τον ρόλο του. Γνωρίζει πως ό,τι έκανε σήμερα το έχει κάνει στο παρελθόν και θα το ξανακάνει στο μέλλον. Ο ΣΚΑΪ απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι παραμένει πιστός στην παράδοση της υπονόμευσης και της προβοκάτσιας. Δεν θα τον ακολουθήσουμε».

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Τάκης Χατζής, επικαλούμενος καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, είχε μεταδώσει πως ο πρωθυπουργός έχει κάνει αποδεκτές εισηγήσεις για την απομάκρυνση του αρχηγού της Πυροσβεστικής αντιστράτηγου Σωτήρη Τερζούδη και, πιθανώς, και του αρχηγού της Αστυνομίας αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα.