Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στα πλαίσια της ΔΕΘ, με κεντρικό σύνθημα «η Ελλάδα αλλάζει», ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων με τους νέους να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξαγγελιών του.

Ads

Παράλληλα ανέφερε πως ο στόχος για την ανάπτυξη αναθεωρείται και πηγαίνει από το 3,6% στο 5,9% και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην απόκτηση έξι επιπλέον Rafale. «Τα 18 Rafale σύντομα θα γίνουν 24», είπε χαρακτηριστικά. 

Για τις επιχειρήσεις

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής φόρου εισοδήματος μειώνεται από τον Ιανουάριο του 2022 από το 24% στο 22%, ενώ μειώνεται από την 1η Οκτωβρίου κατά 50% ο φόρος για την συγκέντρωση κεφαλαίου. Επιπλέον, καθιερώνονται υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε  πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%). 

Ads

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως 250 άτομα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους. 

Επίσης, επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. 

Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Ειδικότερα, και εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).

Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.  Σχετικά με τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, ο ΦΠΑ μειώνεται στο 13%, από 1 Οκτωβρίου του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Στον πρωτογενή τομέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.

Τέλος, επεκτείνεται για τρεις ακόμη μήνες η επιδότηση δανείων μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, όπως και το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021. 

Για νέους και εργαζόμενους

Όσον αφορά τα μέτρα για τους νέους, για το 2022, άτομα έως 29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία, αν προσληφθούν εντός του έτους θα ενισχύονται για τους πρώτους έξι μήνες με 1.200 ευρώ: Τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους και τα άλλα 600 στους εργαζόμενους για να τα αξιοποιήσουν όπως θέλουν. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. 

Αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000 οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022. Επίσης, καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους. 

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ (1.000 ευρώ ετησίως όσο διαρκούν οι σπουδές τους), ενώ όσοι έφηβοι 15 έως 17 ετών εμβολιαστούν, θα λάβουν 50 Giga δωρεάν data στο κινητό τους.

Επιπλέον, καταργείται ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές-δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1η Οκτωβρίου 2021. Τέλος, επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, ενώ επεκτείνεται και το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021. Επίσης, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο). 

Για επίδομα θέρμανσης, ρεύμα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 

Αυξάνεται κατά 20% το επίδομα θέρμανσης που θα αρχίσει να χορηγείται τον Δεκέμβριο. Όσον αφορά τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στο τέλος του χρόνου θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που λαμβάνουν κάθε μήνα.

Ακόμη, δημιουργείται νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την αντιστάθμιση των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος. Για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh. Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης.

Επίσης μετά την αναπροσαρμογή προς τα πάνω των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές, ανέφερε πως θα υπάρξει μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2022, εκτιμώντας πως αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του τελικού ποσού του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών από το νέο έτος. 

Κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών

Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε και στην παροχή επιπλέον κινήτρων για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε, από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Ενδεικτικοί Κλάδοι:

  • Eργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή
  • Οικιακές υπηρεσίες, Υπηρεσίες καθαρισμού, Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, Υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι
  • Γυμναστήρια, σχολές χορού
  • Ταξί
  • Νομικές υπηρεσίες

Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Επίσης ανακοίνωσε αλλαγές στο πλαίσιο της φορολοταρίας: Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκ. ευρώ ετησίως. Όπως είπε, αυτό που εξετάζεται είναι να δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Επίσης πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν. Τέλος, τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

Για τη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός, ως είθισται, έκανε και ειδική αναφορά στην Θεσσαλονίκη εξαγγέλοντας έργα, όπως τη διπλή ανάπλαση γηπέδου Άρη στην Πυλαία και πάρκου στη Χαριλάου, το νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη δυτική θεσσαλονίκη, τη χάραξη ενιαίου παραλιακού μετώπου 40 χλμ από το Καλοχώρι έως τη Μηχανιώνα, τη μελέτη επέκτασης του μετρό στη δυτική θεσσαλονίκη και την εξυγίανση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο καλοχώρι.

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη