Το πλέγμα των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης εξειδίκευσε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ads

Περιλαμβάνουν:

Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Εξοικονομώ» για νέους, με τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου. Αφορά περίπου 40.000 νέους ανθρώπους.

Ads

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για κενά σπίτια με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κατοικιών επιδοτείται στο 40%, το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες. Αυτό αφορά περίπου 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές.

Χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων μέσω συγχρηματοδότησης για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας. Ήδη έχουν περάσει από τη διυπουργική επιτροπή αυτά της Κρήτης, της Θεσσαλίας, Θράκης, Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την κοινωνική αντιπαροχή.

Ενεργοποίηση του προγράμματος «Εστία». Το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους δικαιούχους.

Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας golden visa στα 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ.