Τα σενάρια της ενισχυμένης πλειοψηφίας στην ψήφιση των μέτρων που θα περιλαμβάνει η δεύτερη αξιολόγηση επανέρχονται στο προσκήνιο μετά τη σημερινή παρέμβαση Σκουρλέτη – παρέμβαση, με την οποία ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων καθώς η, υπο διαπραγμάτευση, συμφωνία με τους δανειστές θα εφαρμοστεί μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Ads

«Επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά, υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μία ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής», δήλωσε στον real fm ο Πάνος Σκουρλέτης., προσθέτοντας:

«Μιλάω για μία ευρύτατη συναίνεση. Δεν ξέρω εαν θα είναι 180 ή παραπάνω ή λιγότερο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι στο μεγαλύτερο της μέρος. Άρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση, της ανάγκης να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση».

Ο Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε να διευκρινίσει ότι εκφράζει «προσωπική άποψη»,  ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσελίγο αργόερα ότι ο υπουργός Εσωτερικών εκφράζει μια «πολιτική άποψη».

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία απαριθμεί 153 βουλευτές, άρα δεν υπάρχει λόγος για αναζήτηση μεγαλύτερης πλειοψηφίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα καλέσει το σύνολο των κομμάτων να υπερψηφίσει τα μέτρα .

Οι εισηγήσεις για «πρέσινγκ» στη ΝΔ

Η παρέμβαση Σκουρλέτη αλλά και το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου καταδεικνύει τους προβληματισμούς που υπάρχουν στην κυβέρνηση για την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας με τους δανειστές. Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι υπάρχουν εισηγήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο για ενίσχυση του πολιτικού «πρέσινγκ» προς τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εν όψει της ψήφισης των μέτρων.

Το σκεπτικό αυτών των εισηγήσεων είναι πως πρέπει να καταδειχθεί η αντίφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανάμεσα, από τη μία πλευρά, στο αίτημα να κλείσει «χθες» η αξιολόγηση και, από την άλλη, στην κατηγορηματική του δήλωση ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Ετερο στοιχείο προβληματισμού αποτελεί και το γεγονός ότι η εφαρμογή της συμφωνίας υπερβαίνει την εντολή και την θητεία της παρούσας Βουλής και δεσμεύει εκ των πραγμάτων και την επόμενη κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η ενισχυμένη πλειοψηφία είναι μια προοπτική που πρέπει να εξεταστεί.

Η πρόσφατη διάψευση από Τζανακόπουλο

Πάντως, το σενάριο της ψήφισης των μέτρων από 180 βουλευτές δεν μπαίνει για πρώτη φορά στο τραπέζι: Για τελευταία φορά είχε δημοσιοποηθεί στα τέλη Ιανουαρίου από το «ΒΗΜΑ» και τότε είχε διαψευστεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Σε ανακοίνωσή του τότε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε κάνει λόγο για «κατασκευασμένο σενάριο» σημειώνοντας:

«Τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος, κυκλοφορεί ένα κατασκευασμένο σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ευφάνταστο για έναν πολύ απλό λόγο: Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές».

Ανάλογη διάψευση είχε υπάρξει και από τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μεταφέρει στη Βουλή το βάρος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Στις 28 Ιανουαρίου επίσης, σε ρεπορτάζ που είχε δημοσιευθεί στη Real News, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρετο να έχει πει σε συνεργάτες του «δεν έχω κανένα λόγο να ζητήσω 180 ψήφους για να περάσουν τα μέτρα στη Βουλή».

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ ο Αλέξης Τσίπρας φέρετο να έχει δηλώσει ακόμη ότι «υπογράψαμε ουσιαστικά μία μεταχρονολογημένη επιταγή, κερδίζοντας δυο χρόνια, με αντίκρυσμα να φύγουμε μπροστά και να ξαναβγούμε στις αγορές».

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 7.5px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; color: #424242; -webkit-text-stroke: #000000}
span.s1 {font-kerning: none}