Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας μετά το χθεσινό επεισόδιο στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Επιτροπής στην Πράγα.

Ads

Την Παρασκευή το πρωί μάλιστα το επεισόδιο μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν συζητήθηκε στα «πηγαδάκια» στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες ανάμεσα στους οποίους η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, περιέγραψε την αντίδρασή του στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου. «Σηκώθηκα όρθιος και του είπα πως ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο» είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός περιγράφοντας τι συνέβη το βράδυ της Πέμπτης.

Ερντογάν: Δεν θα πέσω στο επίπεδό του

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  που αποχώρησε το πρωί της Παρασκευής από την Πράγα ήταν φανερά εκνευρισμένος με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέες δηλώσεις, δείχνοντας την αγανάκτησή του για τον διάλογο που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο χθεσινό δείπνο.

Ήταν τέτοια η οργή του που είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους πως «ως πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα έπεφτα ποτέ σε αυτό το επίπεδο», εννοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Δεν γνωρίζει τους κανόνες του πρωτοκόλλου, ήμουν ένας από τους κύριους ομιλητές, ενώ αυτός δεν ήταν. Αφότου μίλησα, βγήκε και μου απάντησε. Θα έπεφτε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε αυτό το επίπεδο», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στο χθεσινό δείπνο των 40 και πλέον ηγετών της Συνόδου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ο Ερντογάν πήρε το λόγο για να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο», κατηγορώντας εμμέσως την Ελλάδα ότι επιλέγει να αυξάνει την ένταση και τις προκλήσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Πριν αποχωρήσει από την τσεχική πρωτεύουσα, ο Ερντογάν δεν δίστασε να επαναλάβει το «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», στρέφοντας τα βέλη του όχι μόνον κατά της χώρας μας, αλλά και προς πάσα κατεύθυνση. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Αθήνα κατανοεί το εν λόγω μήνυμα της Άγκυρας.