Βήμα πίσω κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με τις επιτάξεις ακινήτων στα νησιά του Αιγαίου για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων που έχει εξαγγείλει, μετά από τις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων και κατοίκων.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η επίταξη, που αποτελούσε επιλογή και «εντολή» του Κυριακού Μητσοτάκη, είχε παρουσιαστεί ως «αναγκαία» και «μοναδική λύση». Όμως μετά την άρνηση της Περιφέρειας και των Δήμων να προσέλθουν σε οποιοδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση, υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε. Ενδεικτικό του κακού – έως και ανύπαρκτου – σχεδιασμού είναι πως μια από τις επιταγμένες περιοχές στη Λέσβο για τη δημιουργία κέντρου προσφύγων, σύμφωνα με επίσης καταγγελίες των τοπικών φορέων, είναι στρατιωτική περιοχή, μεγάλης σημασίας

«O διάλογος δεν μπορεί να διαιωνίζεται […] δεν φοβόμαστε καμία αντίδραση», υποστήριζε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ωστόσο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ παρουσία του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, δήλωσε πως θα «παγώνουν» μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου οι επιτάξεις, προκειμένου να βρεθεί, όπως υποστήριξε, «καλύτερη λύση και να υπάρξει νέος γύρος διαλόγου με τους τοπικούς φορείς».

Ειδικότερα, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε: «Βάζουμε ένα μορατόριουμ στις επιτάξεις» και συνέχισε: «να συζητήσουμε αυτή την εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή και καταλήξουμε σε μια λύση». «Εάν μέχρι την Παρασκευή έχουμε καταλήξει σε μια καλύτερη λύση απ’ αυτή που προτείνουμε εμείς, πολύ ευχαρίστως να εφαρμόσουμε την καλύτερη λύση», είπε ο Νότης Μηταράκης, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε: «Εμείς να λύσουμε το πρόβλημα θέλουμε. Πρέπει να το λύσουμε. Δεν μπορούμε να το αφήνουμε».

Ads

«Μεταθέτουν στις τοπικές κοινωνίες τις ευθύνες τους»

Η κυβέρνηση μεταθέτει στις τοπικές κοινωνίες τις δικές της ευθύνες για το προσφυγικό, σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας την για εβδομαδιαία αναστολή της εφαρμογής του μέτρου των επιτάξεων. «Το μπάχαλο συνεχίζεται», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει στη μοίρα τους νησιώτες.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση: «Με περισσή βιασύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε εν μία νυκτί την επίταξη εκτάσεων στα νησιά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ το Κοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ενώ βλέπουν ότι τα σχέδιά τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν, παγώνουν την ΠΝΠ προφασιζόμενοι το διάλογο με τους νησιώτες, τους ίδιους που έχουν εδώ και 7 μήνες αγνοήσει και αφήσει στη μοίρα τους.

Αντί να προχωρήσουν επιτέλους στην αποσυμφόρηση των νησιών, πετάνε το μπαλάκι στην τοπική Αυτοδιοίκηση, καλώντας την σε μία μόλις εβδομάδα να υποδείξει χώρους για τις κλειστές δομές. Να υλοποιήσει δηλαδή το αυταρχικό και αδιέξοδο σχέδιο που δεν μπορούν να υλοποιήσουν οι ίδιοι ως κυβέρνηση. Αφού τόσο καιρό τα έριχναν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αιδώ η κυβέρνηση μεταθέτει τις δικές της ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες. Το μπάχαλο συνεχίζεται».