Οι αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν ένταση έξω από το μουσείο κυκλαδικής τέχνης – ίδρυμα Γουλανδρή όπου και πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων της λεγόμενης Συλλογής Στερν.

Ads

Τα ΜΑΤ προσπάθησαν να απωθήσουν όσους διαμαρτύρονταν, όταν οι τελευταίοι αποπειράθηκαν να ανοίξουν πανό στο οποίο αναγραφόταν η φράση «Κλεμμένα είναι», η οποία αναφέρεται στις 161 αρχαιότητες.

image

Όπως επισημαίνουν αρχαιολόγοι και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού τα 161 αρχαιολογικά αντικείμενα δεν έχουν ελεγχθεί με τη νόμιμη διαδικασία για το αν είναι αυθεντικά ή κίβδηλα, ούτε έχει εξεταστεί πώς βρέθηκαν από τις Κυκλάδες στη συλλογή ενός πολυεκατομμυριούχου στη Νέα Υόρκη.

Ads

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στην τηλεόραση του Kontra η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν άφηναν τους διαμαρτυρόμενους ούτε να σταθούν στο πεζοδρόμιο σε διπλανό δρόμο από το μουσείο.

«Προσπάθησαν να μας απωθήσουν με ασπίδες και ΜΑΤ τους αρχαιολόγους και τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ», σημείωσε η ίδια και αναρωτήθηκε «πώς θα κάνουμε τη δουλειά μας όταν η ίδια η κυβέρνηση συνομιλεί με αρχαιοκάπηλους και όχι με αρχαιολόγους;»

image

Σημειώνεται ότι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-Γουλανδρή, αναμένεται να μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα απευθύνει ομιλία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έρευνα του αρχαιολόγου Δρ Χρήστου Τσιρογιάννη, η οποία δημοσιεύτηκε την 1/10/2022 και δεν έχει διαψευστεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, το ειδώλιο αρ. 29 της Συλλογής Στερν περιλαμβάνεται στο αρχείο φωτογραφιών του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία Becchina.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Αρχαιοκαπηλίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, πέντε ειδώλια της Συλλογής προέρχονται από τις λαθρανασκαφές στο νησί της Κέρου. Ούτε αυτή η αποκάλυψη απαντήθηκε ή σχολιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.