Εντός της εβδομάδας αναµένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρµα των αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου, που θα δώσει ανάσα σε 260.000 νοικοκυριά.

Ads

Η πρώτη καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους πρόκειται να γίνει τον Απρίλιο και θα πληρωθούν αναδρομικά οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος.

Το «Έθνος» παρουσιάζει τα 6 βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για τις αιτήσεις:

  1. Η είσοδος στην πλατφόρµα θα γίνεται µε τους κλειδάριθµους του Τaxisnet.
  2. Θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ του ασφαλισµένου.
  3. Θα εµφανίζονται προσυµπληρωµένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, επικοινωνίας, εισοδήµατα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού κ.ά.).
  4. Ο δικαιούχος θα πρέπει να συµπληρώνει τον αριθµό του µισθωτηρίου συµβολαίου του.
  5. Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα µέλη του νοικοκυριού (π.χ. φιλοξενούµενοι ή άλλα µέλη που υποβάλλουν αυτοτελή φορολογική δήλωση), αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται πριν υποβληθεί η αίτηση.
  6. Τελευταίο βήµα η οριστική υποβολή της αίτησης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Ads

Για να δικαιούται ένα νοικοκυριό το επίδομα, το εισόδημά του δεν μπορεί να ξεπερνά 7.000 ευρώ εαν πρόκειται για μονοπρόσωπο, με το ποσό αυτό να προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Τα περιουσιακά κριτήρια

 Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 (Α’ 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 21.000 ευρώ.

Τα όρια καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ. για τα νοικοκυριά είναι δηλαδή:

– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 7.000 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 10.500 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη 14.000 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη 17.500 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω 21.000 ευρώ.