Την άρση της απαγόρευσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών εξετάζει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αποφύγει την πληρωμή των προστίμων από την ΕΕ αλλά και να γεμίσει τα κρατικά ταμεία. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει σε ήπια μορφή και έναντι καταβολής ειδικών τελών στο Δημόσιο τα γνωστά σε όλους «φρουτάκια», των οποίων η απαγόρευση οδήγησε στην επιβολή υψηλών προστίμων στην Ελλάδα, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ads

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» τα τυχερά παιχνίδια θα επιτρέπονται σε ειδικούς χώρους, θα έχουν ιδιαίτερα χαμηλό όριο στοιχήματος και θα φέρουν ειδική σήμανση με την οποία θα διευκρινίζεται ότι δεν μπορούν να μετασχηματιστούν σε παιχνίδια υψηλού τζόγου. Κάτι τέτοιο θα επιτρέπεται μόνο εντός των Καζίνο.

Άρση της απαγόρευσης για τα «φρουτάκια» – σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει σύντομα στη σύνταξη νομοσχεδίου για την άρση της απαγόρευσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου, οι ρυθμίσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ωστόσο, το υπουργείο κινείται σε κατεύθυνση πλήρους συμμόρφωσης με τις κοινοτικές οδηγίες προωθώντας παράλληλα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου κυρίως στους χώρους που είναι πολύ διαδεδομένος, όπως στα ίντερνετ καφέ. Στα καταστήματα αυτά ανθεί ο τζόγος μέσω του διαδικτύου και των ιστοσελίδων που περιλαμβάνουν πλήθος τυχερών παιχνιδιών. Βάση του σχεδίου για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου θα αποτελούν οι εντατικοί έλεγχοι, τα υψηλά πρόστιμα και οι κυρώσεις.

Η μεγάλη δυσκολία του εν λόγο εγχειρήματος είναι με ποια κριτήρια και ποιες προϋποθέσεις θα δίνονται οι άδειες στα καταστήματα για την εγκατάσταση τέτοιων παιχνιδιών αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα αποφευχθεί ο μετασχηματισμός τους σε μηχανήματα υψηλού τζόγου. Το σενάριο που εξετάζεται από το αρμόδιο υπουργείο είναι η εφαρμογή του ισπανικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο τα τυχερά παιχνίδια επιτρέπονται σε ειδικούς χώρους με χαμηλά όρια στοιχήματος και μέγιστο κέρδος για τον παίκτη τα 50 ευρώ.

Ads

300εκ. ευρώ έσοδα και σημαντική εξοικονόμηση πόρων

Το κέρδος για το Δημόσιο από την επαναφορά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναμένεται να είναι διπλό. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράττει πρόσθετα έσοδα έως και 300 εκ. ευρώ από την επιβολή των ειδικών τελών που θα επιβαρύνει τη λειτουργία των μηχανημάτων ενώ σημαντική θα είναι η εξοικονόμηση πόρων από τη λήξη της επιβολής των προστίμων που πληρώνει λόγο της απαγόρευσης των μηχανημάτων η χώρα μας στην ΕΕ και το οποίο αγγίζει τα 11,5 εκ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για προσβολή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και των αρχών της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Η χώρα μας υποχρεώθηκε να πληρώνει πρόστιμο κατ’ αποκοπήν 3 εκ. ευρώ και επιπλέον 31.536 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης της άρσης του απαγορευτικού μέτρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο σχέδιο νόμου για άρση της απαγόρευσης των παιχνιδιών αυτών είχε ετοιμάσει και η προηγούμενη κυβέρνηση προς συμμόρφωση στις κοινοτικές επιταγές. Ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν πέρασε ποτέ από την Κομισιόν καθώς υπήρξαν πολλές ενστάσεις. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε ότι το ετήσιο τέλος για τη χρήση ενός τέτοιου μηχανήματος θα κλιμακωνόταν από 100 έως 1000 ευρώ, ανάλογα με τον πληθυσμό και τον χαρακτηρισμό (πχ. τουριστικός προορισμός) μιας πόλης. Επιπλέον προβλεπόταν η επιβολή εφάπαξ τέλους εξέτασης και χαρακτηρισμού παιγνίων ύψους 4.000 ευρώ για κάθε μηχάνημα και 2.000 ευρώ για επανεξέταση, ενώ για παράβαση της νομοθεσίας προβλεπόταν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον 20.000 ευρώ εκτός από το διοικητικό πρόστιμο των 10.000 ευρώ ανά μηχάνημα ή ηλεκτρονικό υπολογιστή.