Αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε την Τετάρτη ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Πόουλ Τόμσεν κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, κάνοντας λόγο για «εκτροχιασμό». Μια μέρα νωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν έθεσε την απαίτηση της συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ζήτησε εκ νέου πανεθνική συνεννόηση. Δεν δίνει στήριξη «σε λανθασμένες πολιτικές που απέτυχαν στην πράξη» λέει ο Αντ. Σαμαράς, σημειώνοντας ωστόσο πως «Τα μέτρα που είναι καλά για την πατρίδα θα τα στηρίξουμε».

Ads

«Το πρόγραμμα της Ελλάδας κινδυνεύει με εκτροχιασμό χωρίς αποφασιστική προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Τόμσεν από το βήμα του συνεδρίου του Economist, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα. Όπως τόνισε, το έλλειμμα δεν πρόκειται να μετακινηθεί σημαντικά κάτω από το 10% του ΑΕΠ χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Αμφισβήτησε δε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει αποδώσει μέχρι στιγμής κάποια αποτελέσματα. Ωστόσο προέβλεψε ότι αν η κυβέρνηση δεν δώσει μία νέα πνοή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ορατός είναι ο κίνδυνος εκτροχιασμού του. Οπως είπε χαρακτηριστικά τα «εύκολα για την ελληνική κυβέρνηση τελείωσαν» επισημαίνοντας ότι εφεξής θα πρέπει να προχωρήσει σε «δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Στο μεταξύ, μετά τη χθεσινή διατύπωση της απαίτησης των Ευρωπαίων εταίρων για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαφών με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες μέρες. «Τις επόμενες μέρες, με την εξειδίκευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, που θα έχει πενταετή προοπτική, θα κληθούν τα κόμματα και οι φορείς για να γίνει συζήτηση με στόχο να υπάρξει ένας άξονας πάνω στον οποίο θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Ads

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «εμείς από την πρώτη στιγμή κάναμε μία διαρκή πρόσκληση για συναίνεση. Μία πρόσκληση που έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο» και πρέπει να γίνει επί μίας συγκεκριμένης πλατφόρμας ενώ σχολιάζοντας το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «πολλές από αυτές τις προτάσεις βέβαια είναι ήδη ειλημμένες αποφάσεις και χαιρόμαστε που τις υιοθετεί η ΝΔ, έστω και ως προτάσεις». Απέκλεισε δε συμφωνία σε όλο το περιεχόμενο του λεγόμενου «Ζάππειο ΙΙ».

Ο Γ. Παπανδρέου είχε κάνει νωρίτερα λόγο για «εθνική αναγκαιότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα και να δώσουμε το δείγμα της θέλησής μας παντού ώστε οι πάντες να το κατανοούν», ενώ αναφερόμενος στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν επιτρέπονται «εξωραϊσμοί ούτε και μαγικές συνταγές», αλλά απαιτούνται «σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιμονή από όλους», την κοινωνία, τους επιχειρηματίες και τις πολιτικές ηγεσίες.

Ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε τις βασικότερες ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος που καταρτίζει η κυβέρνηση για την τετραετία 2011-2015, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • εθελούσια έξοδος στο Δημόσιο,
  • εξίσωση μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,
  • μηδενισμός ή μείωση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στις εισηγμένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), λιμανιών, διαχείρισης ύδατος (ΕΥΔΑΠ), ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και τυχερών παιγνίων κ.α.

O κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος ανακοίνωσε ακόμα:

  • Τη συγχώνευση ή το κλείσιμο κρατικών οργανισμών που δεν εξυπηρετούν πλέον τον σκοπό τους.
  • Την περικοπή της σπατάλης στη δημόσια διοίκηση.
  • Την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, με στόχο να διατηρηθούν εκείνες που είναι κοινωνικά αναγκαίες.
  • Επίθεση στη φοροδιαφυγή «που αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη».

Επίσης απέρριψε για ακόμα μια φορά τη λύση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους γιατί, όπως είπε, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά παρά όφελος. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που ενδιαφέρει περισσότερο τους δανειστές της χώρας. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ, που θα μειώσουν το χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο Όλι Ρεν προέβη σήμερα σε νέες δηλώσεις αναφoρικά με την Ελλάδα. Η δυνατότητα επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας (reprofiling ή αναδιάταξη) δεν πρόκειται να εξετασθεί μέχρι η Ελλάδα να προχωρήσει σε επιπρόσθετες περικοπές δαπανών και ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, τόνισε ο κ. Ρεν σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, στο Brussels Economic Forum.

Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, είπε ότι η παρέμβαση της ΕΕ τον Μάιο του 2010 απέτρεψε την ελληνική πτώχευση. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν ληφθούν και νέα βήματα. Περιμένω συγκεκριμένες αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες», τόνισε.

Ο κ. Ρεν είπε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες κινούνται με δύο ταχύτητες, καθώς ορισμένες ανακάμπτουν δυναμικά, ενώ άλλες προσπαθούν να ξεπεράσουν την υφεση ή την στασιμότητα. Η επιστροφή των πλέον ευάλωτων οικονομιών σε θετικό πρόσημο συνδέεται και με την επίλυση της κρίσης χρέους, σημείωσε.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, μιλώντας σε συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών δήλωσε πως η βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να συνδέεται με όρους, κάνοντας λόγο για θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και μείωσης των αργιών και των αδειών σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Γ. Σταρκ: «Συνταγή καταστροφής» ενδεχόμενη αναδιάρθρωση

«Συνταγή καταστροφής» χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιούργκεν Στάρκ, στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist. Οπως είπε, «αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι μια αναδιάρθρωση, υποτίμηση ή άλλο θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων».

«Η Ελλάδα δεν έχει αλλό τρόπο παρά να προωθήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή […] μια αναδιάρθρωση αποτελεί συνταγή καταστροφής, που θα άφηνε στον αέρα όλες τις ελληνικές τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά της «ήπιας αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους κι ο Λ. Σμάγκι

Ο Ιταλός Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του σε μια «ήπια αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, την ώρα που η ιδέα αυτή προβάλλεται στην Ευρώπη. «Απορρίπτω την επιλογή μιας ήπιας αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα», δήλωσε ο Μπίνι Σμάγκι στη διάρκεια παρέμβασής του στο Μιλάνο.

Όπως και άλλοι υπεύθυνοι της ΕΚΤ, ο Μπίνι Σμάγκι έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή θα «γονάτιζε» τη χώρα και θα είχε αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης.

Διαβάστε σχετικά: