Απέφυγε εμφανώς να απαντήσει ο πρωθυπουργός στις ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φιάσκο της τηλεκατάρτισης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης στη συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας 

Ads

O Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του, ασκώντας σκληρή κριτική,  κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα για το αν συμμετείχε ο ίδιος στο σχεδιασμό του προγράμματος των voucher ή ήταν πρωτοβουλία του υπουργού και παρόλα αυτά δεν τον έχει αποπέμψει: «Ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη; Είχατε εγκρίνει αυτό το σχεδιασμό; Είχατε συμμετάσχει στην κατάρτισή του;» είπε και πρόσθεσε «ή ο κ. Βρούτσης τα σκέφτηκε, τα σχεδίασε και τα έκανε όλα μόνος του, και άρα εσείς ελέγχεστε όχι για συνενοχή, αλλά για ανοχή και βαριά αμέλεια;», καταλήγοντας ότι όσο παραμένει στη θέση του ο κ. Βρούτσης, παραδέχεται τη συμμετοχή του.

Μητσοτάκης: Και εσείς δίνατε πολλά λεφτά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν απάντησε στο επίμονο ερώτημα αν ήταν σε γνώση του ο σχεδιασμός ή αν ήταν πρωτοβουλία του υπουργού του που αγνοούσε. Αντιθέτως επανέλαβε τα επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει ο Γιάννης Βρούτσης, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση το πήρε πίσω γιατί «δεν προσέφερε ποιοτική τηλεκατάρτιση».

Ads

«Αυτός είναι ο λόγος που το πήραμε πίσω»  είπε και πρόσθεσε «την αγορά των ΚΕΚ δεν τη δημιουργήσαμε, τη βρήκαμε». Στην ουσία, αγνόησε το γεγονός ότι το καθεστώς αυτό δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, αλλά απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να θολώσει την εικόνα «Και εσείς δίνατε πολλά λεφτά» για να υποστηρίξει ότι «αν υπάρχει υποψία σκανδάλου τότε βαραίνει εσάς περισσότερο, γιατί στην τελική εμείς δεν τα δώσαμε».

Τέλος επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη συνολικά στον κλάδο των ΚΕΚ και όχι στις πολύ συγκεκριμένες πλατφόρμες, που έχουν στενές σχέσεις με υπουργούς της κυβέρνησης και τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίες πιστοποιήθηκαν ως «μεσάζοντες» του προγράμματος. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι «μια προβληματική αγορά» και πρέπει να διορθωθεί.