Καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για την ελευθερία του Τύπου, τα ellinika hoaxes.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, «η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Ελευθερία της Έκφρασης κατά το 2021», σε αντίθεση με όσα αναφέρθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το Γραμματέα της Βουλής, άρθρα ιστοσελίδων και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν περιέχει κατάταξη των χωρών-μελών του Συμβουλίου ως προς ελευθερία του τύπου.

Το γράφημα (χάρτης) που διακινήθηκε ως ενδεικτικός του επιπέδου ελευθερίας του τύπου, στην πραγματικότητα αποτυπώνει την κατάσταση κινδύνου ανά χώρα ως προς τις ατομικές ψηφιακές δεξιότητες, υποενότητα στην αξιολόγηση του γραμματισμού στα ΜΜΕ. Προέρχεται από έκθεση του Κέντρου για τον Πλουραλισμό των ΜΜΕ και την Ελευθερία του Τύπου (CMPF) το 2021».

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαΐου 2022 κυκλοφόρησαν δυο αναρτήσεις στο Twitter, η μία από τον Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με τις οποίες πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δείχνει πως «η Ελλάδα βρίσκεται στον μ.ο. της ΕΕ και σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες» στο θέμα της ελευθερίας του τύπου, και πως «το Συμβούλιο της Ευρώπης κατατάσσει την Ελλάδα στη μεσαία κατηγορία της ΕΕ» .

Ads

Χρησιμοποιώντας το ίδιο γράφημα-χάρτη, την ίδια ημέρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε την παρακάτω ανάρτηση στο Facebook, ισχυριζόμενος πως «τα πορίσματα της έκθεσης του Media Pluralism Monitor (υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης) δείχνουν ότι, όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις πολλών χωρών με μεγάλη παράδοση και ταυτόχρονα υπολειπόμενη ελαχίστων».

image

Ακολούθησαν άρθρα σε φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες με παρόμοιους ισχυρισμούς και το ίδιο κείμενο.

Διαβάστε επίσης: Τα ψέματα για την αλήθεια μιας έρευνας

Πρόκειται για διαστρέβλωση των ευρημάτων της εν λόγω έκθεσης, λένε τα ellinika hoaxes, καθώς μετά από έρευνα προέκυψαν τα εξής:

Ισχυρισμός 1:
Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του τύπου που εκδόθηκε το 2022, κατατάσσει την Ελλάδα σε υψηλότερη θέση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Συμπέρασμα 1:
Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Ελευθερία της Έκφρασης κατά το 2021» δεν περιέχει κατάταξη των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού ως προς ελευθερία του τύπου.

Ισχυρισμός 2:
Γράφημα-χάρτης από την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δείχνει την κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την ελευθερία του τύπου, με τρεις χρωματικές διαβαθμίσεις που αντιστοιχούν στα επίπεδα ελευθερίας του τύπου.

Συμπέρασμα 2:
Το γράφημα προέρχεται από έκθεση του Κέντρου για τον Πλουραλισμό των ΜΜΕ και την Ελευθερία του Τύπου (CMPF) το 2021, και αποτυπώνει την κατάσταση κινδύνου ανά χώρα ως προς τις ατομικές ψηφιακές δεξιότητες, υποενότητα στην αξιολόγηση του γραμματισμού στα ΜΜΕ.

Ισχυρισμός 3:
Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι έκθεση επίσημου φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπέρασμα 3:
Το «Συμβούλιο της Ευρώπης» είναι διεθνής οργανισμός προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με 46 κράτη- μέλη. Είναι διαφορετικός από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Δεν πρέπει να συγχέεται με το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», που είναι όργανο της ΕΕ.