Σε έξι ανοιχτά μέτωπα κρίνεται από σήμερα έως την Κυριακή η συμφωνία με τους δανειστές για το «τρίτο πακέτο» – μια συμφωνία, που Αθήνα και Βρυξέλλες επιμένουν ότι είναι εφικτό να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή έως τις 20 Αυγούστου.
Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης βρίσκονται εκ νέου σήμερα στο «στρατηγείο» του Hilton για έναν ακόμη μαραθώνιο διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Πρόκειται, μάλλον, για τον πιο καθοριστικό έως τώρα γύρο των συνομιλιών καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σήμερα θα γίνει και η πρώτη αποτίμηση των έως τώρα αποκλίσεων και συγκλίσεων και θα φανεί εάν μπορεί να κλειδώσει η συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες ότι βλέπει περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου, ανάλογο μήνυμα εξέπεμψε και η Κομισιόν, ενώ πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση σημείωναν χθες το βράδυ ότι «το κλίμα στις διαβουλεύσεις με την τετράδα είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, απροσδόκητα καλό».
Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τα έξι ανοιχτά – και μεγάλα – κεφάλαια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και είναι οι δημοσιονομικές προβλέψεις (το λεγόμενο «μακροοικονομικό σενάριο»), οι ιδιωτικοποιήσεις, οι τράπεζες μαζί με τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το φορολογικό.
Η ύφεση: Το μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή, η τελική εκτίμηση για την ύφεση εφέτος, θα είναι κι εκείνο που θα καθορίσει την ένταση των νέων μέτρων, καθώς και το πόσο εμπροσθοβαρές ή όχι θα είναι το νέο πρόγραμμα.
Το βασικό σενάριο που συζητείται αυτή τη στιγμή από τις δύο πλευρές δείχνει ύφεση 3,3% το 2015 και στόχο πρωτογενούς ελλείμματος στο 1%, ωστόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε μετά τη χθεσινή συνάντηση των 4,5 ωρών πως ακόμη δεν έχουν κλείσει οι προβλέψεις και στόχοι. Καθώς, ωστόσο, εκτιμάται πως οι τελικοί αριθμοί δεν θα απέχουν πολύ από αυτούς, το μείζον – και πολιτικό πλέον – ερώτημα – είναι πόσο σκληρά μέτρα και με ποιό χρονοδιάγραμμα θα υιοθετηθούν για να φθάσουμε στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπάρξουν πρόσθετα υφεσιακά μέτρα εφέτος και, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τη θέση αυτή συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό και η Κομισιόν. Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, φέρεται να διαμηνύεται πως το αίτημα της Αθήνας για πρώτη δόση χρηματοδότησης ύψους 25 δις ευρώ θα πρέπει να συνεπάγεται και άμεση λήψη δύσκολων μέτρων.
Το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων: Στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το περίφημο ταμείο όπου θα πρέπει να συγκεντρωθεί δημόσια περιουσία που θα αποδώσει 50 δις ευρώ, αποτέλεσε χθες και το πρώτο ανοιχτό σημείο διαφωνίας ανάμεσα στους έλληνες υπουργούς και τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «οι αποκλίσεις δεν είναι μεγάλες και δεν φαίνονται ουσιαστικές». Ομως, σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει σημαντική απόσταση σε δύο ουσιαστικά θέματα – το ποιός θα έχει τον έλεγχο και τη διοίκηση του Ταμείου και το εάν θα περάσουν στη δικαιοδοσία του και οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να παραμείνουν και να «τρέξουν» από το ΤΑΙΠΕΔ και όχι από το νέο Ταμείο οι ήδη συμφωνημένες ιδιωτικοποιήσεις.
Στόχος του αμφιλεγόμενου νέου Ταμείου είναι να αποδώσει έσοδα 50 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 30 ετών.
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών – «κόκκινα δάνεια»: Ο Γιώργος Σταθάκης παρέδωσε χθες την πλήρη πρόταση της ελληνικής πλευράς για τα κόκκινα δάνεια προκειμένου να μελετηθεί από τους θεσμούς. Οπως είπε, κινείται κοντά στο αρχικό πλαίσιο που είχε θέσει η κυβέρνηση, οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι τα κριτήρια προστασίας των δανειοληπτών είναι σημαντικά αυστηρότερα.
Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι πληροφορίες φέρουν και τις δυο πλευρές να συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οπωσδήποτε έως το τέλος του έτους, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η κοινοτική οδηγία για το bail in, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κούρεμα καταθέσεων.
Το κούρεμα δεν το θέλει ούτε η πλευρά των πιστωτών, καθώς εκτιμάται ότι θα προκαλούσε πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα επέφερε τον κίνδυνο bank run και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ασφαλιστικό: Στο ασφαλιστικό, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας θεωρείται δεδομένη.
Στην προχθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, μάλιστα, Γιώργο Κατρούγκαλο οι επικεφαλής του κουαρτέτου ζήτησαν ξεκάθαρα να επιταχυνθεί η διαδικασία ακόμη και για όσους βρίσκονται στις ηλικίες ανάμεσα στα 50 και τα 55 έτη έτσι ώστε οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να έχουν κοπεί εντελώς πριν από το 2022. Τελικός στόχος είναι να μην βγαίνει κανείς στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη.
Η μεγάλη, πάντως, μελέτη βιωσιμότητας για τις συνολικές παρεμβάσεις και την πλήρη αναμόρφωση του ασφαλιστικού δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο.
Εργασιακά: Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών συμφώνησαν χθες να υπάρξει νέα νομοθεσία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους και οι σχετικές διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα.
Η γραμμή στην οποία κινούνται οι δανειστές είναι εκείνη της κατάργησης της παράτασης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, της προώθησης των ομαδικών απολύσεων αλλά και της αλλαγής καθεστώτος στις απεργίες και τις συνδικαλιστικές άδειες, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και με εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ.
Φορολογικό: Το κουαρτέτο πιέζει πάντα για αύξηση της έκτακτης εισφοράς για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 το χρόνο από το 4% στο 6%.
Επιμένει επίσης στην αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και μπλοκάκια από το 55% που είναι για φέτος στο 75% και για το 2016% στο 100%, ενώ ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση για το πότε θα γίνουν οι αλλαγές στο καθεστώς της φορολόγησης των αγροτών.
Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ έχει κλειδώσει ο στόχος για έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ ενώ συζητώνται κάποιες ελαφρύνσεις για τους μικρούς ιδιοκτήτες με παράλληλη μεταφορά βαρών στους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία από 300.000 ευρώ και πάνω.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >