Ο Νίκος Φίλης την προσκαλεί σε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος την τραβάει προς την ΝΔ, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ την καλούν να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι την καταγγέλλει ως «παλιό».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κοιτάζει με ικανοποίηση τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν κάποια (μικρή) άνοδο μετά την επιστροφή του ΚΙΔΗΣΟ και του Γ. Παπανδρέου, ενώ προετοιμάζεται για ιδρυτικό συνέδριο τον Ιούνιο στο οποίο ελπίζει ότι θα επαναβεβαιωθεί η κυριαρχία της ακόμη και αν ακολουθήσει εκλογή ηγεσίας από τη βάση.
Ακούγεται ότι η Φώφη Γεννηματά έχει διασφαλίσει εσωκομματική ηρεμία χάρη στη συμφωνία της με τον Ευ. Βενιζέλο ότι θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις επόμενες εκλογές και κάπως έτσι ο προκάτοχός της στην ηγεσία δεν χάλασε τον κόσμο μετά την επανάκαμψη του ιστορικού του αντιπάλου Γ. Παπανδρέου για την οποία, αρχικά, είχε θέσει βέτο. Τώρα όχι μόνο ο πρώην πρωθυπουργός γύρισε σπίτι αλλά συμμετέχει σε συσκέψεις με την Γεννηματά, τον Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ και τον Τούντα των κινήσεων για τη σοσιαλδημοκρατία ως ισότιμος εταίρος. Μάλιστα φαίνεται πως έχει κλείσει θέση στο ψηφοδέλτιο Αχαίας και ως πρώην πρωθυπουργός δεν θα χρειάζεται σταυρό για να εκλεγεί.
«Ενδιάμεσες» αγωνίες
Η βασική στρατηγική της Φ. Γεννηματά μέχρι τις εκλογές είναι η τήρηση ίσων αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, η υποστήριξη φιλολαϊκών θέσεων με σκληρή κριτική στους πιστωτές, ειδικά στον Σόιμπλε, με σκοπό των επαναπατρισμό ψηφοφόρων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι απογοητευμένοι. Στο επιτελείο της πιστεύουν ότι μπορεί στις επόμενες εκλογές να πετύχουν διψήφιο ποσοστό και να βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο ώστε να μπορεί να ξεκινήσει συζήτηση την επόμενη μέρα για το μέλλον της κεντροαριστεράς χωρίς να είναι αναμφισβήτητη η ηγεμονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ έρχεται και δένει η σεναριολογία για το ενδεχόμενο να γίνουν επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική. Η Φ. Γεννηματά διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά μόνο αν προκύψει μεγάλος συνασπισμός με συμμετοχή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμείνει σε αυτή τη θέση, την οποία, τυπικά τουλάχιστον, συμμερίζεται και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποιος, ωστόσο, ακολουθεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αίτημα για εκλογές και πάντως δεν τηρεί σε καμία περίπτωση ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, γέρνοντας σαφώς προς την ΝΔ.
Στο μυαλό του Φίλη
Ο Νίκος Φίλης παρακολουθεί ολες αυτές τις διεργασίες με ενδιαφέρον, γνωρίζοντας ότι ο διάλογος με το ΠΑΣΟΚ «κι ας βρωμάει» τον οποίο εισηγείται αφορά κυρίως τη μετεκλογική περίοδο και όχι την τρέχουσα. Γνωρίζει δηλαδή ότι μετά τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, ο πολιτικός χάρτης θα αναδιαταχθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επανακαθορίσει την ταυτότητα και τη στρατηγική του και στο πλαίσιο αυτό δεν θα έχει καμία σημασία η συνεννόηση με τους ΑΝΕΛ, ενώ αντίθετα θα έχει αξία ο διάλογος με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις, τον οποίο άλλωστε επίμονα προτείνουν οι ευρωσοσιαλιστές και ειδικά ο Μ. Σουλτς, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει ελπίζοντας ότι θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο στη γερμανική πολιτική σκηνή στο εγγύς μέλλον.
Κατά τα άλλα, δίπλα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπάρχει η παράλληλη δραστηριότητα του Ποταμιού και των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου-Γ. Φλωρίδη-Γ. Ραγκούση οι οποίοι έχουν αποφασίσει να συμπλεύσουν χωρίς να έχουν συμφωνήσει ακόμη πώς θα γίνει αυτό. Ο Σπ. Λυκούδης δεν συντάσσεται με το άθροισμα αυτών των δυνάμεων ερήμην της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Σταύρος Θεοδωράκης δείχνει να κοιτάζει προς ένα Ποτάμι+ («ελάτε εδώ»…). ενώ οι «3» δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους.
Τις προηγούμενες μέρες οι «Κινήσεις πολιτών για τη σοσιαλδημοκρατία» (μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη), οι «Μεταρρυθμιστές» του Σπ. Λυκούδη (έχει εκλεγεί βουλευτής με το Ποτάμι), ο Στ. Θεοδωράκης και οι «3» συζήτησαν το ενδεχόμενο να συντάξουν από κοινού πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου για να αρθεί ο κατακερματισμός. Τελικά, τα χάλασαν στις λεπτομέρειες τιμώντας τις παραδόσεις του χώρου…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >