Ο κοινός τόπος στην Κουμουνδούρου μετά την σύγκρουση επί της πρότασης δυσπιστίας στην Βουλή είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε κρίσιμους πολιτικούς πόντους στην έναρξη μιας από τις πιο σκληρές προεκλογικές περιόδους της μεταπολίτευσης: Αποκάλυψε την βαθιά εμπλοκή – την «ενοχή» όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας – του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών, εξέθεσε ως «συνένοχους» τους βουλευτές της ΝΔ, και ανέδειξε μια πολιτικά απομονωμένη κυβέρνηση απέναντι σε δημοκρατικό αντιπολιτευτικό μέτωπο.

Ads

Επιπλέον έκανε ακόμη πιο βαθύ το ρήγμα στις σχέσεις του Μαξίμου με το κεντρογενές εκσυγχρονιστικό μπλοκ και έκοψε την δημοσκοπική φόρα του Κυριάκου Μητσοτάκη τραυματίζοντας την εικόνα του κυρίαρχου πρωθυπουργού που οδεύει προς τις εκλογές ως αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Με βάση αυτή την ανάλυση είναι δεδομένο πως το «ΕΥΠ-gate» θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής τακτικής και της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επίσης δεδομένο ότι αυτή η τακτική θα εμπεριέχει υψηλές δόσεις πόλωσης με στόχο την συσπείρωση και την ενεργοποίηση των δημοκρατικών και αξιακών αντανακλαστικών των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Διότι μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως πρώτο κριτήριο της ψήφου θα είναι η οικονομία – ακριβέστερα, δε, η προοπτική προσωπικής ευμάρειας -, στην Κουμουνδούρου όμως πιστεύουν ότι τα ζητήματα του Κράτους Δικαίου, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη οριστικής ρήξης ανάμεσα στην ΝΔ και σε ένα κρίσιμο ποσοστό κεντρώων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

Κάπου εδώ όμως σταματούν οι κοινές αναγνώσεις και αρχίζουν οι παράλληλοι προβληματισμοί. Οι πλέον ορμητικοί και αισιόδοξοι βλέπουν το τραύμα που υφίσταται η κυβέρνηση από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ως δυνάμει αφετηρία ενός νέου και συμπαγούς δημοκρατικού μετώπου – ακόμη κι ενός νέου «ανένδοτου».

Ads

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ» κάποιοι βλέπουν ακόμη και προοπτική «κυβέρνησης ειδικού σκοπού, σύντομης διάρκειας, τριών μηνών, έργο της οποίας θα είναι να αποκαθάρει την ΕΥΠ και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία». Η ιδέα, μάλιστα, περιλαμβάνει και σενάριο «τρίτου προσώπου» ως πρωθυπουργού κοινής αποδοχής.

Δεν μοιάζει για ιδέα με βάθος. Οι πιο συγκρατημένοι, άλλωστε, στην Κουμουνδούρου  δεν βλέπουν συνθήκες κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων και εντοπίζουν ως κομβικό στοιχείο το έλλειμμα διαχειριστικής επάρκειας που χρεώνουν οι περισσότερες μετρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Βάζουν σε πρώτο πλάνο την ανάγκη του θετικού αφηγήματος, λένε πως η πόλωση μπορεί να γεννά συσπείρωση αλλά γεννά και ρίσκα τροφοδότησης της αποχής και των ακραίων πολιτικών σχημάτων, και θεωρούν πως η πολιτική ανατροπή δεν θα έρθει μόνον με την αποδόμηση Μητσοτάκη.

«Πρέπει να δώσουμε μαζί ρεαλισμό και όραμα μιας νέας διακυβέρνησης και να πείσουμε γι αυτό» λένε και εισηγούνται στοχευμένες πολιτικές σε συγκεκριμένα κοινωνικά target groups.

«Στους τρεις ψηφοφόρους που φεύγουν από την ΝΔ ο ένας έρχεται σε εμάς και οι άλλοι δύο στέκονται στην αποβάθρα και σκέφτονται εάν και σε ποιο τρένο θα επιβιβαστούν» λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά εμπειρία σε σκληρές εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι ίδιοι προβληματισμοί εκτείνονται και στα πρόσωπα που θα γίνουν οι αγγελιοφόροι του μηνύματος, ήτοι στην νέα ηγετική ομάδα που δεν έχει ακόμη καταγραφεί ευκρινώς. Η καθυστέρηση στην παρουσίαση των ψηφοδελτίων του κόμματος δεν βοηθά κι, ακόμη περισσότερο, προκαλεί γκρίνιες ότι πριμοδοτεί την παλαιά φρουρά έναντι του νέου – και απολύτως αναγκαίου – αίματος.