Συνηθίζεται την περίοδο των Χριστουγέννων να καταστρώνει κανείς σχέδια για το νέο έτος και από τη συνήθεια αυτή δε θα μπορούσε να λείπει η αντιπολίτευση, που εργάζεται πυρετωδώς για να μπει δυναμικά στο –κατα πάσα πιθανότητα- κρίσιμο 2011.

Ads

Κόμμα Ανεξάρτητων Βουλευτών;

Σημαντικές αναμένεται να είναι οι ζυμώσεις μεταξύ των βουλευτών που είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν, είτε διαγράφτηκαν από τα κόμματά τους, μιας και δεν αποκλείεται οι 13 «ανεξάρτητοι» του Κοινοβουλίου να συστήσουν μέχρι και δικό τους «κόμμα».

Από τη στιγμή που συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός των 10 βουλευτών, οι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν τη δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν «σε περισσότερες επιτροπές καθώς και στις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ορίζοντας κάθε φορά έναν εκπρόσωπο», όπως επισημαίνει βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ads

Βέβαια, η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από βουλευτές με μεγάλες πολιτικές αποκλισεις και έτσι οποιαδήποτε συσπείρωση σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο μοιάζει απίθανη. Συγκεκριμένα, οι «ανεξάρτητοι» είναι οι εξής: Οι πέντε της Δημοκρατικής Συμμαχίας (Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Κοντογιάννης, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Κιλτίδης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης), οι τέσσερις της Δημοκρατικής Αριστεράς (Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός, Θανάσης Λεβέντης) και οι τέσσερις από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Βασίλης Οικονόμου και Βαγγέλης Παπαχρήστου).

Οι δύο πρώτες «Δημοκρατικές» παρατάξεις έχουν έρθει σε επαφή ήδη από το καλοκαίρι, όταν σχημάτισαν «μέτωπο» και ανέδειξαν ως εκπρόσωπο τον –κοινοβουλευτικά έμπειρο- Φώτη Κουβέλη για τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Πάντως, το «κλειδί» για περαιτέρω συνεργασία βρίσκεται στα χέρια των τεσσάρων πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια. Ο Γ. Δημαράς, που πήρε πίσω την απόφασή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα, αναμένεται να συνεργαστεί με το Β. Οικονόμου για τη δημιουργία Κέντρου Πολιτικής Δράσης. Από την άλλη, ο Β. Παπαχρήστος φαίνεται πως θα ακολουθήσει μοναχικό δρόμο παρόλο που δηλώνει «ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, είναι γνωστό πως η Σοφία Σακοράφα έχει κρατήσει μια πολύ πιο σκληρή και ανεξάρτητη στάση από τους υπόλοιπους, καθώς οι τοποθετήσεις της ακολουθούν μια ξεκάθαρα αριστερή γραμμή και έχει ήδη εκφράσει τις μεγάλες πολιτικές αποστάσεις που τη χωρίζουν από τους άλλους 12 ανεξάρτητους βουλευτές.

Μια νέα Ν.Δ. για το νέο έτος;

Περίοδος περισυλλογής φαίνεται πως θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα για τον Αντώνη Σαμαρά που με τον ερχομό του καινούργιου χρόνου θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά από στοιχήματα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο προκύρηξης εκλογών μέσα στο 2011 και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο έτοιμο δε μοιάζει για κάτι τέτοιο.

Έτσι, ο πρώτος στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να συνθέσει ένα «εκλογικό σχήμα μάχης» που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τη -φανερά εξασθενημένη- κυβέρνηση. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο βέβαια, ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά από παθογένειες, έριδες και κηλίδες του παρελθόντος που ακολουθούν τη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, η αναχαίτηση βουλευτών και ψηφοφόρων που «φλερτάρουν» με τον Γ. Καρατζαφέρη και τη Ντ. Μπακογιάννη, τίθεται ως βασικός στόχος και για κάτι τέτοιο απαιτείται η ανανέωση των προσώπων που συνθέτουν την «πρώτη γραμμή» του κόμματος. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν –σε επικοινωνιακό τουλάχιστον είπεδο- να αποκοπούν σε κάποιο βαθμό οι δεσμοί με το σκοτεινό, καραμανλικό παρελθόν και να δημιουργηθεί η αίσθηση πως αναγεννάται μια νέα Ν.Δ.

Έτσι, ο Α. Σαμαράς σκέφτεται να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τους Αρη Σπηλιωτόπουλο και Κυριάκο Μητσοτάκη, για προφανείς ενδοπαραταξιακούς λόγους, καθώς και να δώσει μεγαλύερο βάρος στο επικοινωνιακό επιτελείο, του οποίου ηγείται ο Π. Παναγιωτόπουλος. Τέλος, η εντολή για την κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ είναι ήδη στα χέρια του Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος καλείται να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση εξουσίας που θα αντιτίθεται αποφασιστικά στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα.

Μάχη με το χρόνο δίνει το «κόμμα της Ντόρας»

Η πιθανότητα προκύρηξης εκλογών απασχολεί έντονα και την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία –προς το παρόν- δεν έχει πείσει ότι αποτελεί μια νέα και εκτός συστήματος εναλλακτική λύση. Έτσι, η πρώην βουλευτής της Ν.Δ. φαίνεται να δίνει μάχη με το χρόνο, όσον αφορά το «κυνήγι» νέων, άφθαρτων και αξιόπιστων πολιτικών που θα μπορούσαν να την πλαισιώσουν στη νέα κεντροδεξιά παράταξη.

Σημαντικό εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια είναι το γεγονός πως το νέο κόμμα της κ. Μπακογιάννη παραμένει προσωποπαγές, αφού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «Έθνος», «δεν είναι τυχαίο ότι είναι περισσότερο γνωστό ως «το κόμμα της Ντόρας» και λιγότερο ως Δημοκρατική Συμμαχία».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν εμπνέουν αισιοδοξία για το νέο πολιτικό φορέα της Ν. Μπακογιάννη, καθώς τα ποσοστά του κυμαίνονται πολύ κοντά στο εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή. Βέβαια, θεωρείται θέμα χρόνου η προσχώρηση περισσότερων βουλευτών στη Δημοκρατική Συμμαχία, κυρίως από το χώρο της Ν.Δ., παρόλο που δεν αποκλειέται να αποδυναμωθεί περισσότερο το νέο κόμμα, σε περίπτωση που η προκύρηξη εκλογών επιφέρει δικομματική πόλωση.

Τάσεις και στο ΛΑΟΣ…

Κι όμως τάσεις εμφανίζονται και στο ΛΑΟΣ, όπου ενώ στα εθνικά και μεταναστευτικά θέματα το κόμμα έχει ξεκάθαρη ατζέντα, στο θέμα της οικονομίας παρουσιάζει δυο ξεκάθαρα διαφορετικές τάσεις. Πρόκειται για τους «σκληρούς φιλελεύθερους», οι οποίοι πιστεύουν ότι ο ΛΑΟΣ εκπροσωπεί την αστική τάξη και στηρίζουν το μνημόνιο και τους «Λαϊκούς» που παρ’ ότι ψήφισαν συντεταγμένη στη γραμμή του αρχηγού το μνημόνιο, πιστεύουν ότι το κόμμα, εκπροσωπεί τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Του φιλελεύθερου μπλοκ ηγείται ο Μάκης Βορίδης και τον ακολουθούν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλευρής. Του λαϊκού μπλοκ ηγείται ο Κυριάκος Βελόπουλος και μαζί του βρίσκοντια οι Αστέριος Ροντούλης και Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος που έχει ρίζες στο λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχουν βέβαια και οι λιγότερο κάθετοι. Στη «γκρίζα ζώνη» ανήκουν οι βουλευτές Ηλίας Πολατίδης και Γιώργος Ανατολάκης. Ο πρώτος αρνείται την ταύτιση με τους φιλελεύθερους και θέτει ως δική του «κόκκινη γραμμή», την πατρίδα. Ο κ. Ανατολάκης φαίνεται να συμφωνεί περισσότερο με τους λαϊκούς παρά το γεγονός ότι υπερψήφισε το μνημόνιο.

Στους ανένταχτους οι Κώστας Αϊβαλιώτης, Βαΐτσης Αποστολάτος, Γιάννης Κοραντής και Ουρανία Παπαδάκη. Στους μετριοπαθείς, οι Άγγελος Κολοκοτρώνης και Παύλος Μαρκάκης.

«Βρίσκομαι κάπου στη μέση. Η οικονομία πρέπει να διορθωθεί. Όμως δεν έχει ευθύνη ο ΛΑΟΣ για ο,τι έκαναν οι προηγούμενοι. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος. Ούτε νεοφιλελεύθερα μέτρα μπορούμε να στηρίξουμε» δηλώνει στη «Real News», ο Π. Μαρκάκης.

«Το συνέδριο μας έχει λύσει τα ιδεολογικά θέματα. Πιστεύουμε στον πατριωτικό παρεμβατισμό» διατείνεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Όμως η κόντρα Βορίδη – Βελόπουλου φαίνεται πως καλά κρατεί. «Υπάρχουν δυο τάσεις στο κόμμα» δήλωσε προ ημερών ο κ. Βελόπουλος ενώ στη «Real News» συμπλήρωσε: «Το θέμα δεν είναι αν είμαστε αστοί αλλά να μη γίνουμε αστείοι. Οι αστοί εκπροσωπούνται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Εμείς εκπροσωπούμε τους χαμηλόμισθους και τους μικρομεσαίους».

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές οφείλουν να γίνουν και εμείς πρέπει να τις στηρίξουμε. Είμαστε αστικό κι όχι επαναστατικό κόμμα» ανταπαντούν οι φιλελεύθεροι.