Επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ωστόσο, φαίνεται πως συμφώνησαν, διαφωνώντας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις έδωσαν το πράσινο φως για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού αλλά δεν τα βρήκαν αναφορικά με το χρόνο των εκλογών. Διαφωνίες σημειώθηκαν για το ζήτημα των μισθών και των επικουρικών συντάξεων, εν όψει, μάλιστα των επαφών του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, που αρχίζουν σήμερα, Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις, ότι η κυβέρνηση θα πάει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα με ενιαία θέση των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν.

Ads

 
Πιθανό είναι να υπάρξει και νέα σύσκεψη του Λουκά Παπαδήμου με τους τρεις αρχηγούς, στην οποία θα αναζητηθεί συναίνεση για τα θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όσο και για το ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Στο σημείο αυτό βασική είναι η διαφωνία της ΝΔ, που επιμένει για κάλπες πριν από το Πάσχα. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, υποστήριξε σήμερα ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι σκέψη για νέα κοινή σύσκεψη.

Ένταση για τη στήριξη της κυβέρνησης
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της σύσκεψης, ένταση σημειώθηκε μεταξύ του Γ.Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά για τη στήριξη της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ για διγλωσσία και κάλεσε τον κ. Σαμαρά να τιμήσει τη συμφωνία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ από την πλευρά του, απάντησε σε έντονο ύφος, υπογραμμίζοντας ότι οι βουλευτές της ΝΔ, ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο.

Διαφωνίες για μισθούς – επικουρικές συντάξεις
 
Παράλληλα, στην σύσκεψη, ο κ. Παπαδήμος μοίρασε στους αρχηγούς ένα non paper με θέσεις, μεταξύ των οποίων η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό. Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ απέρριψαν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων και τελικά συμφωνήθηκε να ξανασυζητηθεί το ζήτημα μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
 
Από την πλευρά της ΝΔ διαψεύδεται ότι ζητήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς να υπογράψουν το κείμενο αυτό, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα το επαναφέρει με βελτιώσεις στην επόμενη συνάντηση.

Ads

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού
 
Αναφορικά με το ζήτημα του ανασχηματισμού, ο Γιώργος Παπανδρέου άναψε το «πράσινο φως» στον πρωθυπουργό, όποτε κι εάν θέλει, υποστηρίζοντας ότι μπορεί και να αξιολογηθεί ο κάθε υπουργός και να κριθεί ο «αριθμός» των συμμετεχόντων στην κυβέρνηση.
 
Ανοιχτός σε σχετικές αλλαγές ήταν και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος εν συνεχεία συμφώνησε με την πρόταση του κ. Παπανδρέου να παραταθεί η διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου για να ολοκληρωθεί σε συναινετικό κλίμα μια σειρά πρωτοβουλιών.

Έριδα για το χρόνο των εκλογών
 
Όσον αφορά στο θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, που έθεσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «αν αλλάζαμε το πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας τότε θα ήμασταν αναξιόπιστοι και στις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και απέναντι στον ελληνικό λαό».
 
Η ΝΔ εκτιμά ότι αν το PSI εξελιχθεί ομαλά, όπως υπολογίζεται, τότε οι εκλογές μπορούν να γίνουν πριν το Πάσχα. Ο κ. Σαμαράς πάντως αρνήθηκε και την πρόταση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε αλλαγή εκλογικού νόμου και καθιέρωση λίστας.

Καψής: Η χώρα θα πάει στη διαπραγμάτευση με ενιαία θέση
 
«Η χώρα θα πάει στη διαπραγμάτευση με ενιαία θέση όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων, αλλά πρόσθεσε ότι θα ξαναγίνουν διαβουλεύσεις, είτε τηλεφωνικώς είτε με κατ’ ιδίαν συναντήσεις τού πρωθυπουργού με τους αρχηγούς, αν και διευκρίνησε ότι «δεν είναι στο τραπέζι νέα κοινή σύσκεψη».
 
Υπογράμμισε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των μισθών του ιδιωτικού τομέα, είπε ότι το μείζον ζήτημα είναι η ανταγωνιστικότητα. Σε ορισμένους κλάδους μπορεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας να περνά και μέσα από μειώσεις μισθών και σε άλλους όχι. «Σε άλλες περιπτώσεις η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να συνδέεται με την εργασιακή ειρήνη», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνοντας ότι το όλο θέμα είναι ζήτημα των κοινωνικών εταίρων.
 
«Αν δεν λυθεί το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας θα αυξηθεί η ανεργία και πάλι θα συζητάμε για μείωση μισθών στο δημόσιο για να πληρωθούν επιδόματα ανεργίας», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καψής. Κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να μην γενικεύουν το θέμα και είπε ότι «πρέπει επιτέλους να λέμε την αλήθεια και κάποια στιγμή να ξεφουσκώσουν οι φούσκες που δημιουργήθηκαν, όπως στον τομέα των μέσων».
 
Έφερε ως παραδείγματα μειώσεις μισθών που έγιναν σε μέσα ενημέρωσης για να μην γίνουν απολύσεις, αλλά και τα ναυπηγεία στη Σύρο, επικαλούμενος την αγωνία που του μετέφερε ο μητροπολίτης Σύρου σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα.