Τις μετρήσεις του Palmos Analysis και του Tvxs.gr επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα  της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως και τα χθεσινά δημοσκοπικά ευρήματα της Kapa Research που δίνουν πέντε μονάδες προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τρεις μέρες πριν, την Πέμπτη 16 Μαίου, η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs έδωσε ακριβως προβάδισμα 5% στις ευρωεκλογές. 

Ads

Αντίθετα με μετρήσεις που έδειχναν ισοπαλία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ή και παρουσίαζαν την ΝΔ να προηγείται άλλοτε στις βουλευτικές και άλλοτε στις ευρωεκλογές, η δημοσκόπηση της Palmos Analysis στις 2 Μαΐου του 2014, έδωσε καθαρό προβάδισμα 3,5% στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές και 5% για τις εθνικές εκλογές. Πλησιάζοντας προς τις εκλογές, η διαφορά διευρύνθηκε για να φτάσει την Πέμπτη πριν τις εκλογές στο 5%. 

Στην πραγματικότητα, ντέρμπι μεταξύ των δύο κομμάτων παρουσιάστηκε μόνο στα τέλη Μαρτίου, όταν πρωτοεμφανίστηκε το Ποτάμι και το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές ήταν περιορισμένο. Η ισοπαλία αυτή καταγράφηκε στη σχετική δημοσκόπηση του Μαρτίου. 
 

Μια άλλη δημοσκόπηση μας, της 22ας Μαρτίου του 2014,  είχε προβλέψει το ντέρμπι στην Περιφέρεια Αττικής με τους δυο πρώτους, Γιάννη Σγουρό και Ρένα Δούρου, να έχουν διαφορά μικρότερη του 1%. Τις επόμενες εβδομάδες, η διαφορά άλλαξε υπέρ της Δούρου. 
 
H απόκλιση στα χθεσινά στα exit poll. 

Ads

Ο  Ηλίας Νικολακόπουλος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ΒήμαFm εξήγησε τα αίτια της απόκλισης, την οποία απέδωσε στους «πρόθυμους ΣΥΡΙΖαίους»: «κάποιος ψήφιζε κυβέρνηση και μετά δεν απαντούσε στο exit poll. Και ερχόταν ο πρόθυμος ΣΥΡΙΖΑίος και απαντούσε. Δεν ήταν ότι είχαμε συστηματικό λάθος.  Δεν μπορώ να ξέρω αν ήταν παραπλανητικές απαντήσεις των ψηφοφόρων.  Όταν είδαμε στις 9.30′ ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και δεν έχει να κάνει με διόρθωση και ότι είναι μισή μονάδα πάνω ή κάτω, βγήκα και είπα “κάναμε λάθος”».