Στην χθεσινή του εμφάνιση στην Βουλή ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας – έως και ανά δήμο και περιοχή -, έδωσε πίνακες, γραφήματα και διαγράμματα και εξήγησε ενδελεχώς τις μεθόδους με τις οποίες οι ειδικοί αναλύουν αλγόριθμους και μαθηματικά μοντέλα για την εξέλιξη της πανδημίας. Και, εν κατακλείδι, διαβεβαίωσε και πάλι ότι τα πήγαμε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες, και ζήτησε συναίνεση και εθνική στρατηγική απέναντι στον κοινό εχθρό..
Όταν όμως ήρθε η ώρα να απαντήσει για την βάση πάνω στην οποία μπορεί να υπάρξει αυτή η συναίνεση, δηλαδή να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για κρίσιμα θέματα στην διαχείριση της πανδημίας που προκαλούν αφενός υπόνοιες για την διαφάνεια στην λειτουργία της επιτροπής και, αφετέρου και κυρίως, σύγχυση στους πολίτες, τον λόγο πήρε αυτοβούλως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ανέλαβε να τοποθετηθεί (ασαφώς και γενικώς) εξ ονόματος όλων των παριστάμενων αρμοδίων.
O κύριος Τσιόδρας δεν ξαναμίλησε ποτέ. Και παρά τον θεσμικό του ρόλο, ως επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, άφησε αναπάντητα καίρια ερωτήματα που τέθηκαν από βουλευτές όλων των κομμάτων:
- Γιατί δεν δίνονται – και εάν πρέπει να δίνονται – στην δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των επιδημιολόγων
- Πρέπει ή δεν πρέπει να συνταγογραφούνται τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού
- Τι εισηγήθηκαν το καλοκαίρι οι επιστήμονες στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του τουρισμού, κι εάν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι εισηγήσεις τους
- Τι είχαν εισηγηθεί – εάν είχαν εισηγηθεί – οι επιδημιολόγοι τον Οκτώβριο για την Θεσσαλονίκη
- Τι εισηγούνται σήμερα για τα σχολεία και εάν τελικά υπάρχει, ή δεν υπάρχει, αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε επίσης στον Σωτήρη Τσιόδρα το ζήτημα διαφόρων τοποθετήσεών του που δεν άπτονται, όπως είπε, της ειδικότητάς του: «Λόγου χάρη», είπε, «στις 26 Οκτωβρίου είχατε δηλώσει πως είναι αδύνατον να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερα και περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πως το θέμα του συνωστισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Είναι αυτό ένα θέμα που ανάγεται στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων;».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης έθεσε επίσης ζήτημα διαφάνειας στις αποφάσεις της επιτροπής και ρώτησε ποιες είναι οι τοποθετήσεις και οι εισηγήσεις «για τα κρούσματα σε κρίσιμους χώρους όπως είναι οι χώροι εργασίας».
Η Σοφία Σακοράφα από το ΜεΡΑ25 έβαλε ερωτήματα και ζητήματα σύγχυσης και αναντιστοιχίας ανάμεσα στα κρούσματα και την πραγματική εικόνα και εξέλιξη της πανδημίας. Είπε ότι «οι αναφορές στα κρούσματα περισσότερο συσκοτίζουν, διότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων εξαρτάται από τα τεστ που έχουν διενεργηθεί και τα τεστ διεξάγονται συγκυριακά μετά την εμφάνιση κάποιων κρουσμάτων».
Η σιωπή του καθηγητή Τσιόδρα όμως σε όλα αυτά ήταν εκκωφαντική. Η ίδια σιωπή συνεχίστηκε και σήμερα, μπροστά στο απόλυτο, επιστημονικό και πολιτικό, αλλαλούμ που επικρατεί με τα σχολεία και με τα σενάρια που διαρρέονται για πάσης φύσης μέτρα και ημίμετρα – από σκληρό lockdown μόνον… τα Σαββατοκύριακα, έως εκ περιτροπής κυκλοφορία με βάση τους αριθμούς ταυτότητας.
Μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας ζητούν, δημόσια πια, από χθες το βράδυ να κλείσουν τα σχολεία δηλώνοντας ότι είναι εστίες διασποράς των νέων, και πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορονοϊού, επίσημη απάντηση και τοποθέτηση όμως δεν υπάρχει ούτε από τον κ. Τσιόδρα ούτε από την κυβέρνηση.
Το θέμα των σχολείων, χωρίς και πάλι απαντήσεις, έθεσε με ανακοίνωσή του και το ΚΙΝΑΛ τονίζοντας: «Σήμερα πολλοί ειδικοί με δημόσιες δηλώσεις τους προτείνουν κλείσιμο των σχολείων. Που άνοιξαν πριν λίγες εβδομάδες (τα δημοτικά) και λίγες ημέρες (τα γυμνάσια). Είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι με τον ίδιο συνωστισμό στις τάξεις και χωρίς συνεχή τεστ, η υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών τους θα κινδυνεύσει. Δεν μας άκουσαν, προχώρησαν με την ίδια προβληματική λογική. Και τώρα τις συνέπειες τις υφίστανται όλοι οι πολίτες. Και τα νέα παιδιά».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >