Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις για τη στόχευση του πακέτου μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αλλά σε αυτό που συμπίπτουν όλες οι εκτιμήσεις είναι πως πρόκειται για εξαιρετικά αναιμικό «πακέτο». 
 
Δίπλα σε ένα εξοπλιστικό-μαμούθ η κυβέρνηση προτάσσει μια σειρά από μέτρα-ασπιρίνες, κυρίως στο φορολογικό επίπεδο και με εμφανή τη δέσμευση που έχει αναληφθεί για να μην προχωρήσει σε μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις, τουλάχιστον για το 2021, ένα πακέτο προσλήψεων που έρχεται σε αντίθεση με το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο και ερωτηματικά γύρω από το «πακέτο ανάκαμψης». 
 
Ως προς τους εξοπλισμούς, είναι φανερό ότι επιχειρούν να άρουν τη διπλωματική απομόνωση της χώρας καθώς έρχονται σε αναντιστοιχία με τη δρομολογημένη συνεννόηση με την Τουρκία ενώ ανακοινώνονται -διόλου ασήμαντο- χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή προπαρασκευή και έγκριση από τις αρμόδιες διευθύνσεις των ενόπλων δυνάμεων  και το ΚΥΣΕΑ.
 
Ως προς το πακέτο ανάκαμψης, παραμένει αμφίβολο αν η κυβέρνηση έχει την προετοιμασία αλλά και την τεχνική δυνατότητα να αντλήσει ο,τιδήποτε μέσα στο 2021. Ακόμη και αν κάτι τέτοιο γίνει εφικτό είναι δεδομένο ότι θα καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις ενώ, συνολικά η κατεύθυνση των προτάσεων Πισσαρίδη είναι τέτοια που θα έχει ελάχιστο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. 

Ads

Τα σενάρια για εκλογές και η συνέχιση των «ενέσεων»
 
Ως προς τα μέτρα για την οικονομία, συνεχίζουν να απουσιάζουν οι ενεργητικές πολιτικές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα σοκ στην ημιθανή οικονομία και απλώς επεκτείνουν το καθεστώς της άνοιξης. Στην ουσία, τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός συνεχίζουν το ανεπαρκές τρίπτυχο «ενισχύσεις – αναβολές φόρων – παροχή ρευστότητας» και παρέχουν μικρής κλίμακας φοροελαφρύνσεις. 

Παράλληλα με την -θεωρητική- συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, της διατήρησης των ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ και την παράταση των επιδομάτων ανεργίας. Αυτή η επιμήκυνση των ημίμετρων που είχαν ληφθεί στο Lockdown και έχουν ως ορίζοντα το τέλος του πρώτου τριμήνου,  σε συνδυασμό με το θηριώδες πακέτο προσλήψεων που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, πυροδοτούν τα σενάρια για εκλογές την Άνοιξη, που διέρρευσαν τις προηγούμενες μέρες. 
 
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες, η έλλειψη αναπτυξιακών πολιτικών και φορολογικής μεταρρύθμισης, η λανθασμένη κατεύθυνση όλης της πολιτικής που στέκεται μακριά από την πραγματική οικονομία και είχε αποτύχει πριν την κρίση, τα εφιαλτικά σενάρια ύφεσης σε συνδυασμό με το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο και την εκτίναξη του δημόσιου χρέους ως ποσοστού ΑΕΠ -άρα και της βιωσιμότητας-  που προκαλεί η βύθιση του ΑΕΠ, δείχνουν ότι το 2021 δεν θα είναι καθόλου εύκολη χρονιά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε φυσικά για τους Έλληνες, με ή χωρίς εκλογές.