Οι θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι στην Ανατολική Στερεά και την Αττική, χθες Δευτέρα, φαίνεται ότι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς.

Ads

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), μέσω της υπηρεσίας του meteo.gr, κατέγραψε σε πραγματικό χρόνο τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι ριπές του ανέμου έφτασαν τα 120 km/h σε αρκετές περιοχές, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 km/h.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυτικοί άνεμοι δρουν ως καταβάτες στις ανατολικές περιοχές της Αττικής κι έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες ταχύτατης εξάπλωσης πυρκαγιών.

Ads

image

Είναι αξιοσημείωτο ότι στους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ σε Ισθμό, Αγ. Θεοδώρους, Καπαρέλλι Βοιωτίας, Πάρνηθα, Πεντέλη, Ανω Λιόσια, Νέο Κόσμο, οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν την Δευτέρα 23 Ιουλίου ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες κατά την τελευταία οκταετία, που έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν οι συγκεκριμένοι σταθμοί.

Από την αρχή της πυρκαγιάς στην Κινέτα, το ΕΑΑ εφάρμοσε το πιλοτικό πρόγραμμα πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE, το οποίο αποτελεί εξειδικευμένο σύστημα που αναπτύσσεται στο ΕΑΑ/meteo.gr, σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Το WRF-SFIRE παρέχει τη δυνατότητα πρόγνωσης της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας υπερυψηλής ανάλυσης προγνώσεις του ανεμολογικού πεδίου, της ταχύτητας εξάπλωσης, της έντασης και της περιμέτρου της πυρκαγιάς, με λεπτομερές χρονικό βήμα 15 min. Η εφαρμογή του WRF-SFIRE είναι δυνατή σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα 24ώρης πρόγνωσης εξάπλωσης μέσα σε περίπου μία ώρα από την ενεργοποίηση του συστήματος και πρόκειται να δοθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για χρήση μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίησή του (το προσεχές εξάμηνο).

Τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE για τη μεγάλη πυρκαγιά της Κινέτας, στη δυτική Αττική παρουσιάζονται σε βίντεο.