Τα δέκα βασικά σημεία του κειμένου, που συνοδεύουν το ελληνικό αίτημα παράτασης έδωσε στη δημοσιότητα του Reuters.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Πρώτες αντιδράσεις: Διάσταση Βερολίνου – Κομισιόν για την ελληνική παράταση

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο, πρόκειται για τα εξής:

*Στο ελληνικό αίτημα παράτασης αναφέρεται ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της.

Ads

*Η Ελλάδα αναγνωρίζει το τρέχον πρόγραμμα ως δεσμευτικό ως προς το χρηματοδοτικό και διαδικαστικό του περιεχόμενο.

*Η Ελλάδα λέει ότι θα προχωρήσει από κοινού με την ευρωζώνη τους επόμενους 6 μήνες για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στη βάση των προτάσεων της Αθήνας, της Ευρωπαίκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

*Το ελληνικό αίτημα παράτασης αναφέρει ότι οι επόμενοι 6 μήενς θα χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί μια συμφωνία επί “ενδεδειγμένων” πρωτογενών πλεονασμάτων.

*Η Ελλάδα αναφέρει ότι θα απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

*Το ελληνικό αίτημα αναφέρει ότι η επέκταση θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αποδεχθεί ξανά τα ελληνικά όμολόγα ως collateral.

*Η Ελλάδα λέει ότι η παράταση θα επιτρέψει στο EFSF να επεκτείνει την ισχύ των ομολόγων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για έξι μήνες.

*Η Ελλάδα αναφέρει ότι η παράταση του προγράμματος θα επιτρέψει στην Ελλάδα, το ΔΝΤ και τα  ευρωπαϊκά τεχνικά κλιμάκια να διαπραγματευτούν μια πιθανή νέα συμφωνία για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

*Η Ελλάδα λέει ότι η παράταση του προγράμματος θα παρακολουθείται από τους τρεις θεσμούς.

*Η Ελλάδα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της παράτασης η ευρωζωνη και η Αθήνα θα συζητήσουν την ενεργοποίηση περαιτέρω μέτρων ανακούφισης του χρέους, όπως προβλέπεται στην συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Διαβάστε επίσης:
Παράταση δανειακής σύμβασης κι όχι Μνημονίου ζήτησε η κυβέρνηση
«Γέφυρα» Αθήνας-Βρυξελλών για συμφωνία την ύστατη ώρα
«Βελούδινο» τελεσίγραφο από τον Μάριο Ντράγκι