«Μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε ότι ανέλαβε προσωπικά το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες έχουν φτάσει σχεδόν τις 300.000, ωστόσο  ήταν ο ίδιος που ως αρμόδιος τότε υπουργός, απέλυσε υπαλλήλους, τους έθεσε σε διαθεσιμότητα ή τους εξωθούσε σε πρόωρη συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα να είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες» λέει στο tvxs.gr ο πρώην υφυπουργός εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.
 
Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θέλει να απαξιώσει τις συντάξεις του Δημοσίου για να προωθήσει την ιδιωτική ασφάλιση, πως μόνο με το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα λυνόταν το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και δεν θα έμεναν σήμερα χωρίς περίθαλψη χιλιάδες συνταξιούχοι.  Αλλά για ποιον λόγο η προηγούμενη  κυβέρνηση δεν κατάφερε να μηδενίσει τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων; 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουμε αριθμό ρεκόρ των  εκκρεμών συντάξεων. Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ο αρισθμός τους έφτανε περίπου στις 300.000, ενώ έχουμε και τάση αύξησης των εν λόγω αιτήσεων με ρυθμό 7.000 το μήνα. 
 
Η ΝΔ δεν ήθελε έναν Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και καταψήφισε την ίδρυσή του. Όταν ανέλαβε την κυβέρνηση τον βάφτισε ηλεκτρονικό ΕΦΚΑ, αλλά συνέχιζε να υπονομεύει τη λειτουργία του, ανέστειλε προγραμματισμένα έργα, αδρανοποίησε θεσμοθετημένα όργανα έμπειρων στελεχών που προωθούσαν την επιτάχυνση έκδοσης των συντάξεων.

Ads

Οι υπάλληλοι σταμάτησαν να εκδίδουν συντάξεις για να απασχολούνται με τη δρομολόγηση προπαγανδιστικού χαρακτήρα εμπνεύσεων του αρμόδιου Υπουργού, προς συγκάλυψη συνεχών διαψευδόμενων εξαγγελιών είτε αυτές αφορούσαν στα αναδρομικά, είτε σε αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, είτε στην «άμεση» καταβολή αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας που εμείς είχαμε ψηφίσει. Πρόκειται για παροχές που έβλεπαν και εξακολουθούν να διαβάζουν οι πολίτες στα πρωτοσέλιδα του Ελεύθερου Τύπου, του Πρώτου Θέματος, των Νέων και άλλων φιλοκυβερνητικών εντύπων, αλλά όχι στην τσέπη τους.

Η χρεοκοπία του δημόσιου συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, στη συνείδηση των πολιτών, είναι στρατηγική επιλογή για ένα κόμμα που θεωρεί αντιπαραγωγικό το κοινωνικό κράτος και περιττή δαπάνη τις συντάξεις. Η αύξηση των εκκρεμών συντάξεων συμβάλλει στη μεγέθυνση της αναξιοπιστίας του Δημοσίου και στην καλλιέργεια διάθεσης μεταστροφής στην ιδιωτική ασφάλιση. Οι εκκρεμείς συντάξεις αυξάνονταν και πριν την εμφάνιση της πανδημίας χωρίς να αυξάνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης. Τον Μάιο του 2019 οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις πλην δημοσίου και ανελαστικών συστημικών εκκρεμοτήτων, δεν ξεπερνούσαν τις 45.000.
 
Ωστώσο ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έλυσε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Γιατί;
 
Από το έτος 1990 με το νόμο 1902/90, ορίστηκε το δίμηνο ως απώτατος χρόνος αναμονής για τη χορήγηση των συντάξεων. Ίδιες υποσχέσεις επανέλαβαν οι ασφαλιστικοί νόμοι που ακολούθησαν με τελευταίο εκείνον του Λοβέρδου-Κουτρουμάνη που ανέβασε το χρόνο αναμονής στους τρεις μήνες. Καμία προθεσμία δεν τηρήθηκε. Αντιθέτως, οι εκκρεμότητες επιμηκύνονταν. 

Ο νόμος ίδρυσης του ΕΦΚΑ, ο νόμος 4387/2016 και εκείνοι που εν συνεχεία επέφεραν καθοριστικές βελτιώσεις για την ενίσχυση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, έχει θέσει σε κίνηση τις προϋποθέσεις και προσφέρει τα νομοθετικά εργαλεία για την άμεση έκδοση των συντάξεων. Ασφαλώς, τόσο μεγάλης έκτασης αλλαγές απαιτούν ανάλογο χρόνο εκπλήρωσης και, προπάντων, σταθερότητα, συνέπεια, προσήλωση.

Ads

Η σημερινή κυβέρνηση νοθεύει, διαστρεβλώνει και αλλοιώνει το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, καταργώντας σε κάθε ευκαιρία του ενιαίους κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, που νομοθετήσαμε. Προκαλεί εκτροχιασμό στο σύστημα, αναποτελεσματικότητα, αναξιοπιστία. Το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων μπορεί να λυθεί για πάντα μόνο με την αναλλοίωτη ολοκλήρωση του έργου που είχαμε ξεκινήσει. Το έργο που ΝΔ δεν ήθελε να ξεκινήσει ποτέ. Το έργο που δεν θέλει.

Το ότι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι πήρε επάνω του το πρόβλημα των εκκρεμοτήτων δεν εκλαμβάνεται απαραιτήτως ως καθησυχαστική διαβεβαίωση. Το καίριο πλήγμα δίδεται με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης κατά παράβαση της τελευταίας απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τέτοιες διαβεβαιώσεις προκαλούν ανησυχία για περαιτέρω εξασθένηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης ως κοινωνικού αγαθού.

Η δική μας κυβέρνηση, στο αρμόδιο χαρτοφυλάκιο, του οποίου είχα την ευθύνη, ενίσχυσε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με εκμηδενισμό σχεδόν των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους στην υγεία, με αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από 140 εκατομμύρια το 2015, σε περίπου 800 εκατομμύρια το 2018, με αύξηση κοινωνικών παροχών της κοινωνικής ασφάλισης, με δραστική μείωση των εκκρεμοτήτων και επιτάχυνση χορήγησης των παροχών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση λέγοντας πως δεν μπορεί να λυθεί το θέμα με 8μηνες συμβάσεις σε συνταξιούχους του δημόσιου, τους οποίους επιστρατεύει η κυβέρνηση ελλείψει προσωπικού . Τι πρέπει να γίνει; 

Μέχρι να ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύστημα, η έκδοση συντάξεων προϋποθέτει γνώση και μεγάλη εμπειρία. Με 8μηνες συμβάσεις δεν αποκτάται τίποτα από τα δύο. Οι προ του 2015 κυβερνήσεις και, ως αρμόδιος τότε υπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, απέλυσαν υπαλλήλους, τους έθεσαν σε διαθεσιμότητα ή τους εξωθούσαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Μαζί με τα στελέχη χάθηκε και η εμπειρία τους. Το νέο θεσμικό εποικοδόμημα, οι ενιαίες διατάξεις για έκδοση συντάξεων από έναν και μόνο φορέα, τον ΕΦΚΑ, απαιτεί σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα και την ταχύτερη ψηφιοποίηση των λειτουργιών που εμείς είχαμε ήδη νομοθετήσει και σχεδιάσει.

Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για μία πρόσληψη έναντι πέντε αποχωρήσεων δεν μας επέτρεπαν να προσλάβουμε υπαλλήλους για να ψηφιοποιήσουν ταχύτερα το ασφαλιστικό ιστορικό των ασφαλισμένων. Όμως και τους καταρτισμένους, υψηλής ειδίκευσης υπαλλήλους που προσλάβαμε για να εκδίδουν συντάξεις, η ΝΔ τους απέλυσε, θεωρώντας ότι δεν είναι δικοί της ψηφοφόροι. Τα πάντα αντιμετωπίζονται ψηφοθηρικά και επικοινωνιακά. 

Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να επιταχύνει και να χρηματοδοτήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό που εμείς έχουμε νομοθετήσει και επιχειρησιακά έχουμε σε σημαντικό βαθμό σχεδιάσει. Φοβάμαι ότι θα κάνει το αντίθετο. Θα επιχειρήσει να αναθέσει σε ιδιωτικά συμφέροντα τη διεκπεραίωση των διογκούμενων εκκρεμών υποθέσεων και εν τέλει να αφανίσει τις εγγυητικές ασφαλιστικές διατάξεις του συστήματος στο όνομα μιας ισοπεδωτικής απλοποίησης που θα κάνει εν καιρώ πράξη το όνειρο των γκουρού της ΝΔ για ανώτατες συντάξεις των 700 ευρώ.
 
 Ο κος Βρούτσης αποδίδει την καθυστέρηση στην αποχώρηση υπαλλήλων το 2011.

Ο κ. Βρούτσης, αυτό που γνωρίζει καλά είναι να προκαλεί καθυστερήσεις και εμπλοκές στη λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης. Τον Ιούνιο του 2012 ως υπουργός είχε υποσχεθεί την έκδοση συντάξεων, από το έτος 2013 και μετά, σε 1 ημέρα. Παρέδωσε την 1-1-2015 εκκρεμότητες 163.922 κύριων, 130.122 επικουρικών, 63.500 εφάπαξ, δηλαδή συνολικά 357.544 εκκρεμείς παροχές ύψους 15 δις €. Τώρα σπάει το δικό του ρεκόρ.

Όταν έγινε Υπουργός Εργασίας τον Ιούνιο του 2012 είχε περισσότερους υπαλλήλους στη διάθεσή του από εμάς. Κι όμως εμείς μειώσαμε τις ληξιπρόθεσμες απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές σε ποσοστό 73% για τις συντάξεις και 74% για τα εφάπαξ, καταβάλλοντας συνολικά 866.700 εφάπαξ και συντάξεις συνολικού ύψους 5,39 δις €. Και αυτό το πετύχαμε με 6.811 μόνιμους και 1.507 αορίστου χρόνου υπαλλήλους, σύμφωνα με στοιχεία Απριλίου του 2017, έναντι 12.000 υπαλλήλων το 2012.

Αναστάτωση προκλήθηκε από τον κίνδυνο να χάσουν πάνω από 600 χιλιάδες μικροσυνταξιούχοι την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων όταν τους κόπηκε το ΕΚΑΣ. Τελικά παρενέβη ο πρωθυπουργός μετά τις διαμαρτυρίες συνταξιούχων, «αδειάζοντας» όπως έγραψε ο τύπος τον κο Βρούτση. Πως προέκυψε το συγκεκριμένο θέμα;


Υπενθυμίζω ότι, σύμφωνα με το ν. 3863/2010 (Πρώτο Μνημόνιο), οι συντάξεις που θα καταβάλλονταν τον Ιανουάριο του 2015 με το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, δε θα περιελάμβαναν το ΕΚΑΣ. Παραβιάζοντας το πρώτο μνημόνιο, η Κυβέρνηση που προέκυψε τον Ιανουάριο του 2015 εξακολουθούσε να το καταβάλλει. Ο εξαναγκασμός σε νομοθέτηση της περικοπής του, το Σεπτέμβριο του 2015 με την ψήφο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οδήγησε στην επιλογή της σταδιακής περικοπής και μιας παράλληλης βαθμιαίας μετάβασης σε μέτρα υποστήριξης όσων θίγονταν από τις περικοπές του ΕΚΑΣ.

Ένα από αυτά τα μέτρα ήταν και η πλήρης, δωρεάν, χωρίς επιβάρυνση του ασφαλισμένου, χορήγηση φαρμάκων που νομοθετήθηκε το έτος 2016. Η αποδέσμευση από την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, μετά τον Αύγουστο του 2018, έδωσε χώρο για την ενίσχυση μέτρων υποστήριξης όσων στερούνταν το ΕΚΑΣ, μεταξύ των οποίων και η 13η σύνταξη που δόθηκε πλήρης για μέχρι 500€ καθώς και άλλα μέτρα.

Αυτή η πολιτική θα είχε επεκταθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησής του. Όμως δεν το ενέκρινε ο ελληνικός λαός, ενώ σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την παράταση δωρεάν πλήρους φαρμακευτικής κάλυψης για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, απερρίφθη από τη ΝΔ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσοι καταθέτουν αίτηση για συνταξιοδότηση και για όσο χρονικό διάστημα εκκρεμεί η έκδοση – χορήγηση της σύνταξης, εξακολουθούν να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Δυστυχώς, ενώ αυξάνονται οι καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων, η κυβέρνηση δεν ενεργοποιεί τις σχετικές διατάξεις και αφήνει απροστάτευτους τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους. Η κυβέρνηση είναι πολλαπλώς έκθετη ως ανάλγητη και αδιάφορη για τους πολίτες, ιδίως τους ασθενέστερους.