Τις πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν, διέψευσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, δηλώνοντας ότι «Είμαι εδώ. Δεν σκοπεύω να φύγω. Είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης». Νωρίτερα την Πέμπτη, ασκήθηκε σε βάρος του πρώην υπουργού δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα μετά την ομολογία του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens ότι χρηματίστηκε από την γερμανική εταιρεία με ποσό 200.000 ευρώ. Στον ίδιο επιβλήθηκε επίσης απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
«Είμαι στην Ελλάδα και θα παραμείνω στην Ελλάδα για να δώσω τις απαραίτητες εξηγήσεις στις αρχές» δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Μαντέλης, προσθέτοντας ότι μίλησε με ειλικρίνεια στην εξεταστική επιτροπή και πως είναι έτοιμος να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, δεν έχει εκδοθεί σε βάρος του κ. Μαντέλη ένταλμα σύλληψης.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε το μεσημέρι της Πέμπτης την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, με βάση τη χθεσινή κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και στοιχεία από το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, που κρίνονται ικανές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες, αφού έλαβε υπόψη του τις θέσεις που διατύπωσε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής ο πρώην υπουργός Μεταφορών, ζήτησε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο να κινήσει την διαδικασία απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του εν λόγω τέως υπουργού.
Την ίδια ώρα, έρευνα στα γραφεία της Siemens πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ, ύστερα από σχετικό αίτημα της εξεταστικής, με σκοπό τη διερεύνηση της παραγραφής ή όχι των φορολογικών αδικημάτων, καθώς και τον ακριβή υπολογισμό των προστίμων και των προσαυξήσεων από την μη φορολόγηση του ποσού.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Siemens αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας, τρία στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) επισκέφθηκαν τα γραφεία μας στο Μαρούσι σήμερα, στις 11:30 π.μ., για την επαναξιολόγηση στοιχείων που σχετίζονται με την υπόθεση.
Η εξεταστική επιτροπή απαντά στις κατηγορίες για αδράνεια
Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίασή της,η εξεταστική επιτροπή είχε δηλώσει αναρμόδια για το ζήτημα της απαγόρευσης από τη χώρα του κ. Μαντέλη, απαντώντας στις κατηγορίες για αδράνεια προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν φυγή του Τ. Μαντέλη από τη χώρα, αλλά και να απαγγελθεί κατηγορία τουλάχιστον για ψευδορκία εναντίον του. «Μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της βουλής, δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και Αρχές για όσους αναφέρονται στις δυνατότητές της να κινήσει η ίδια τις σχετικές διαδικασίες» σημείωσε η επιτροπή.
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης έκανε επίσης λόγο για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που δεν έχουν παραγραφεί στην υπόθεση της Siemens, ενημερώνοντας παράλληλα ότι θα ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Μαντέλη.
Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να ζητηθεί μέσω του υπουργείου Οικονομικών, με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Τράπεζα Ελλάδος να δεσμευθεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 1,2εκατ. ευρώ στο οποίο ήρθε σε συμβιβασμό ο Μ. Χριστοφοράκος με τη Siemens. Στο ίδιο πλαίσιο, να δεσμευθούν και ανοιχτούν οι λογαριασμοί που αναφέρονται στο ίδιο συμφωνητικό, με δεδομένη την αξιόποινη συμπεριφορά του Μ. Χριστοφοράκου και της εταιρείας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.
Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να κληθεί για σήμερα ο πρώην σύμβουλος του Αναστάσιου Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς, του οποίου έχει πιστοποιηθεί ο γραφικός χαρακτήρας σε έγγραφο του Ιανουαρίου 1998, όπου γραμμένος ο αριθμός του λογαριασμού του Μαντέλη και ο κωδικός A.ROCOS. Το γεγονός διαψεύδει τον πρώην υπουργό ότι άνοιξε τον λογαριασμό μόλις το φθινόπωρο του 1998.
«Ουδέν σχόλιο» από Μαξίμου για τις δηλώσεις Σημίτη
Σχολιάζοντας πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι «Είναι θέμα της εξεταστικής επιτροπής να καλεί όσους πιστεύει ότι μπορούν να φέρουν φως σε κάποια υπόθεση. Από κει και πέρα το να συγκεκριμενοποιούμε και να στοχεύουμε σε πρόσωπα για λόγους εντυπωσιασμού πολλές φορές – δεν λέω ότι κάτι τέτοιο έκανε ο βουλευτής, το λέω γενικώς – μπορεί μερικές φορές να καλύπτει και τη διερεύνηση της αλήθειας».
Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής αρνήθηκε να σχολιάσει τις οργισμένες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού σχετικά με την υπόθεση, σημειώνοντας απλώς ότι εάν ο κ. Τ. Μαντέλης είχε να υποδείξει άλλα πρόσωπα θα μπορούσε να το κάνει. Ο Κ. Σημίτης είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004».
Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην ομολογία Μαντέλη
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >