Στη μείωση κατά 15% όλων των συντελεστών του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΕΤΗΔΕ) για το 2013 προσανατολίζεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Ads

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στο σενάριο αυτό υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας. Παράλληλα κοινή επιτροπή στελεχών της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών μελετά όλες τις πλευρές εφαρμογής του μέτρου και κυρίως τους τρόπους με τους οποίους θα καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τη μείωση του ειδικού τέλους.
 
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενοι στον φόρο ακινήτων τόνιζαν μετά τη σύσκεψη με την τρόικα ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για μία συμφωνία», ενώ την ίδια αισιοδοξία εξέφραζαν και για τις ρυθμίσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
 Σχετικά με τον αριθμό των δόσεων που θα προβλέπουν οι δύο ρυθμίσεις, τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι «υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. Το κενό που μας χωρίζει είναι πια μικρό».
 
Αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά τις συναντήσεις που είχε με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας».
 
Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Στουρνάρας θα έχει νέα σύσκεψη με την τρόικα. «Θα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες», σημείωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το Eurogroup της Παρασκευής 12 Απριλίου είναι άτυπο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα.