Πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1 δισ. ευρώ μπορεί να εμφανίσει ο προϋπολογισμός του 2013 σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν σήμερα αξιωματούχοι του υπ. Οικονομικών επικαλούμενοι τα τελευταία στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες. Το πρωτογενές πλεόνασμα θεωρείται βασική προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ζητήσει νέα ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους. Είναι δε, λογικό η κυβέρνηση να θέλει να ανοίξει άμεσα τη συζήτηση πριν τη διπλή εκλογική αναμέτρηση την Άνοιξη. Τα μηνύματα από το εξωτερικό πάντως δεν είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, να τοποθετεί το άνοιγμα της συζήτησης προς το καλοκαίρι.

Ads

 
«Μπορεί να είναι πάνω από 1 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ. «Είναι καλά τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, τα στοιχεία από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία» πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει τον Απρίλιο αν επικυρώνει τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης περί πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι αυτό θα γίνει και άμεσα – εντός Απριλίου – θα ξεκινήσει η συζήτηση.
 
Σε συνέντευξή του από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει μεν ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με το ΔΝΤ αλλά αυτές θα εντατικοποιηθούν από τα μέσα του έτους. «Θα εξαρτηθεί από την επόμενη αξιολόγηση, η οποία έχει καθυστερήσει» υποστήριξε και πρόσθεσε: «αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια κατάληξη στην αξιολόγηση. Και τότε θα το δούμε αυτό μαζί τον Μάιο, Ιούνιο ή κάπου εκεί».
 
Εκτιμά επιπλέον ότιη Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη. «Θα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα» υποστηρίζει υπογραμμίζοντας πάντως ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και αυτό εξαρτάται εν μέρει από τις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και από το ευρύτερο περιβάλλον, κάτι που είναι πέρα από τον έλεγχο της κυβέρνησης». «Θα δούμε» δήλωσε διφορούμενα.