Το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και το περιοδικό Χρόνος, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τον πρώτο κύκλο Συζητήσεων για την Ιστορία, διοργανώνουν τον δεύτερο κύκλο από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2016. Φέτος οι συζητήσεις αυξάνουν σε αριθμό και παράλληλα επεκτείνονται θεματικά και πέρα από τη «δύσκολη» δεκαετία του 1940, στην οποία αφιερώθηκαν οι περσινές συζητήσεις.

Ads

Με αφορμή την κυκλοφορία οκτώ σημαντικών βιβλίων, θα συζητήσουμε για τη δημιουργία της «κυβέρνησης του βουνού» από το ΕΑΜ στην Ελεύθερη Ελλάδα, τη δίωξη και την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, την εμπειρία της προσφυγιάς και της αναμόρφωσης των παιδιών του Εμφυλίου, τις αποτυχημένες προσπάθειες εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με αφορμή τα αποσυρθέντα βιβλία ιστορίας από ελληνικά σχολεία, την ανάπτυξη των πολιτικών ιδεών στη Μεσόγειο του 19ου αιώνα, τη δράση της ελληνικής νεολαίας κατά την περίοδο της Χούντας, την μικροαστική τάξη της Αθήνας στο πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα και το ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.

Οι συζητήσεις θα γίνουν στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου πάνω από τη Στοά του Βιβλίου). Τον συντονισμό των συναντήσεων έχουν η Μικέλα Χαρτουλάρη από το περιοδικό Χρόνος και ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης από το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας.

Η πρώτη συζήτηση θα γίνει την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, στις 19:00, με αφορμή το βιβλίο του Γιάννη Σκαλιδάκη, «Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής 1943-1944». (εκδόσεις Ασίνη)

Ads

image

Συμμετέχουν:

Γιάννης Σκαλιδάκης, διδάκτορας ιστορίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης
Κώστας Βούλγαρης, συγγραφέας
Δημήτρης Μαριόλης, υποψ. διδάκτορας Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Σωκράτης Πετμεζάς, ιστορικός, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ολόκληρο το πρόγραμμα για το 2016

image