Δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ επανέλαβε και σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη αμέσως μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ads

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής σύσκεψης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η υπουργός τόνισε ότι «συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ» και επίσης ότι «η κυβέρνηση έπεισε τους κοινοτικούς εταίρους ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης».

Όπως ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος, εξασφαλίστηκε παράταση έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει την πρότασή της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ήδη, επισήμανε η κ. Μπιρμπίλη, συζητούνται τεχνικά θέματα για τα οποία θα υπάρξει κατάληξη στο τέλος του χρόνου. Στη σύσκεψη, πέραν του θέματος της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας, συζητήθηκαν τα θέματα των επενδύσεων, που πρέπει να γίνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας έως το 2020.

Το ζήτημα της ΔΕΗ έχει προκαλέσει εντάσεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο από τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και την αντιπολίτευση. Η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ προειδοποίησε εκ νέου χθες την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας για πώληση μέρους της ΔΕΗ.

Ads

«Υπενθυμίζουμε στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι οι διακόπτες ανήκουν στον Ελληνικό λαό και όχι στη συντεχνία τους. Σαφώς είμαστε υπέρ του διαλόγου και σαφώς υπέρ της λογικής επεξεργασίας των αναγκών που επιβάλλουν οι συνθήκες», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΛαΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.

Η υπουργός, κατά την πρόσφατη συνάντησή της με το κλιμάκιο των ελεγκτών, γνωστοποίησε τις εναλλακτικές προτάσεις που θα εξετάσει το κυβερνητικό επιτελείο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επαναλαμβάνοντας την αρνητική θέση της κυβέρνησης προς το αίτημα της πώλησης. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας δεν εξέφρασαν σημαντικές αντιρρήσεις για τις εναλλακτικές προτάσεις αρκεί, όπως δήλωσαν, να έχουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα με την πώληση.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της κατάθεσης αντιπροτάσεων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας, υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ αλλά και στελέχη των αρμοδίων εποπτικών αρχών έχουν ήδη καταθέσει διάφορές εισηγήσεις σχετικές με :

  • Την πώληση εικονικής ισχύος μέσω διαγωνισμών και πλειστηριασμών σε ιδιώτες.
  • Την συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες που αναπτύσσει η ΔΕΗ.
  • Την διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων από το Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).
  • Τη δημοπράτηση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων Bεύης, Eλασσόνας και Bεγόρας αποκλειστικά σε ιδιώτες.
  • Την ανταλλαγή μονάδων με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμφωνία ΔΕΗ – όμιλου Μυτιληναίου για την «Αλουμίνιον»

Σε συμφωνία κατέληξαν ο όμιλος Μυτιληναίου και η ΔΕΗ σχετικά με τις τιμές στις οποίες θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια η ΔΕΗ την Αλουμίνιον της Ελλάδος. Η νέα σύμβαση προβλέπει την προμήθεια της βιομηχανίας για 4.710 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως με τιμολόγιο 40,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τις υπόλοιπες ώρες η Αλουμίνιον θα καλύπτει τις ανάγκες της αυτοπρομηθευόμενη. Ουσιαστικά η ΔΕΗ θα καλύπτει το 55% των αναγκών σε ενέργεια της Αλουμίνιον και το 45% θα είναι αυτοτροφοδοτούμενο.

Ο χρονικός ορίζοντας ορίζεται σε 25 έτη, υπάρχει όμως πρόνοια για επαναπροσδιορισμό των όρων μετά τις 31.12.2013, ανάλογα με τις τότε υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά ενέργειας και των δικαιωμάτων ρύπων CΟ2. Επίσης, ρυθμίζεται η οφειλή των 87 εκατ. ευρώ της Αλουμίνιον της Ελλάδος προς τη ΔΕΗ. Θα δοθεί προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό θα πληρωθεί εντόκως σε δόσεις εντός πενταετίας.

Αντιδράσεις

«Συμφωνούμε ως προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διαφωνούμε, όμως, με την εκποίηση της περιουσίας της επιχείρησης του Ελληνικού λαού, της ΔΕΗ. Άλλωστε με βάση την οδηγία της Ε.Ε. και την Ελληνική Νομοθεσία δεν είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με το να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ. Κ. Κατσαρός, προσθέτοντας ότι ο ενδεχόμενος ακραίος λόγος δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο είναι οι ακραίες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

«Η Κυβέρνηση του Μνημονίου παλινωδεί. Πουλάει; Εκμισθώνει; Ή βρίσκεται και πάλι σε σύγχυση; Υπουργοί διαφωνούν λες και είναι εξ αδιαιρέτου ιδιοκτήτες της δημόσιας ηλεκτροπαραγωγής. Η ΝΔ λέει “ναι” στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς. Αλλά με σχέδιο. Απελευθέρωση της αγοράς δεν σημαίνει εκποίησή της ΔΕΗ. Η Κυβέρνηση του Μνημονίου, μας χρωστάει απάντηση. Πριν το Δεκέμβριο», αναφέρει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ Β.Τζότζολα.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να βρεθούν για μια ακόμη φορά απροετοίμαστοι. Με όποιο σενάριο επιλέξει η κυβέρνηση να παραδώσει στους μεγάλους επιχειρηματίες το πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: Πολύ πιο ακριβό ρεύμα για το λαό, μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τις πολυεθνικές, βαρύτερες συνέπειες για το περιβάλλον».

Ο Χ. Στάικος του ΣΥΝ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση, επί της ουσίας, δεν διαψεύδει ότι ακολουθεί τη «γραμμή» της τρόικας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παρά μόνο μεταθέτει τις αποφάσεις της κερδίζοντας λίγο χρόνο», προσθέτοντας πως «η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικής σημασίας οργανισμό στον τομέα της ενέργειας και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να γίνουν επενδύσεις σε νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Υπενθυμίζουμε στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι οι διακόπτες ανήκουν στον Ελληνικό λαό και όχι στη συντεχνία τους. Σαφώς είμαστε υπέρ του διαλόγου και σαφώς υπέρ της λογικής επεξεργασίας των αναγκών που επιβάλλουν οι συνθήκες».

Διαβάστε επίσης:

Ανεβαίνει η ένταση για τη ΔΕΗ Στην «πρίζα» για τη ΔΕΗ