Ανοιχτός στην «αξιοποίηση και ενσωμάτωση κάθε καλής και τεκμηριωμένης πρότασης» αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ μέσω έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, αλλά και κυβερνητικών βουλευτών.

Ads

 
«Είμαστε ανοικτοί μέχρι την τελευταία στιγμή στην Ολομέλεια να αξιοποιήσουμε και να ενσωματώσουμε οποιαδήποτε καλή και τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία ακούγεται εδώ είτε πρωτογενώς από τους βουλευτές είτε επειδή υιοθετούν και μεταφέρουν μια κοινωνική άποψη που είναι σωστή, ορθή και τεκμηριώνεται», επισήμανε και πρόσθεσε: όπου εντοπίζονται αδικίες θα διορθωθούν και το τελικό νομοθετικό προϊόν θα είναι αποτέλεσμα και της διαβούλευσης με τους φορείς και της συζήτησης στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια.
 
Παράλληλα, προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία προνοιακής στήριξης των τριτέκνων και των πολυτέκνων τα εισοδήματα των οποίων πλήττονται από τη μείωση των φοροαπαλλαγών.
 
Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, υποστήριξε πως το σχετικό άρθρο 37 του νομοσχεδίου, «δεν θίγει πουθενά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά διευκολύνει τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, όπως επίσης ότι οι τελευταίες κατισχύουν και των λίγων κλαδικών συμβάσεων εκτός και των πολλών ομοιοεπαγγελματικών».
 
Σε σχέση με την εργασιακή εφεδρεία, υπενθύμισε πως εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, οι οποίες θα μπορούσαν να παράσχουν στην Ελλάδα την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου η διαδικασία να είναι αντικειμενική και αξιόπιστη.
 
Αντιδράσεις
 
Για άλλη μια φορά, ο κ. Βενιζέλος βρέθηκε αντιμέτωπος με τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και του κυβερνητικού βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη για τις ρυθμίσεις σχετικά με το μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία.
 
Ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο «κίνηση απελπισίας» της κυβέρνησης Παπανδρέου προκειμένου να εξασφαλίσει την 6η δόση: «Στο βωμό της απελπισίας της, η κυβέρνηση θυσιάζει ασυστόλως τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Η χωρίς οιαδήποτε μελέτη αξιολόγησης, απόλυση δημοσίων υπαλλήλων μέσω εφεδρείας, εκτός της κραυγαλέας αντισυνταγματικότητας, στερεί τη δημόσια διοίκηση από ένα πολύτιμο έμψυχο δυναμικό, με τεράστια εμπειρία. Η κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων δια του άρθρου 37, πλήττει καίρια το κοινωνικό κράτος, ενώ παραβιάζει ευθέως πλειάδα διεθνών συμβάσεων εργασίας και το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, ουδόλως διαπραγματεύθηκε το θέμα αυτό με την Τρόικα, ούτε η τελευταία το ζήτησε».
 
Απαντώντας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, από τη μια στήριξε την κυβέρνηση, από την άλλη όμως διατύπωσε έντονες επικρίσεις για βασικές του ρυθμίσεις: «Για να κρίνουμε το νομοσχέδιο, πρέπει να δούμε την συγκυρία: Δεν είμαστε σε περίοδο ευμάρειας και ευδαιμονίας, είμαστε σε περίοδο πολέμου κι έκτακτης ανάγκης και προσπαθούμε να καλύψουμε έδαφος δεκαετιών» σημείωσε, όμως χαρακτήρισε «φτωχολόγιο» το νέο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ τάχθηκε κατά της εργασιακής εφεδρείας, χαρακτηρίζοντάς την «ανάλγητη απόφαση και σκληρό μέτρο». «Γιατί να πάμε στην εφεδρεία, που είναι προθάλαμος απολύσεων και να κάνουμε πλούσιους τους εργατολόγους και να μην οδηγήσουμε κάποιους σε συνταξιοδότηση;» διερωτήθηκε. «Η ρύθμιση για κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, δυστυχώς οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα και εργοδοτική αυθαιρεσία. Ας είναι, τουλάχιστον, ‘κόκκινη γραμμή’, να μην περάσει καν απ’ τη σκέψη μας θέμα για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» πρόσθεσε.
 
Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά των ρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό του δημοσίου τομέα και ζήτησε βελτιώσεις: «Είναι δυνατόν ένα μέλος του ΑΣΕΠ και κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες να αποφασίζουν κάθε χρόνο για τις ανάγκες του κράτους και τα συμφέροντα του υπαλλήλου; Είναι δυνατόν μια τριμερής Επιτροπή να αποφασίζει για το πού θα πάει ο υπάλληλος και για πόσο χρόνο; Αυτό δεν μπορεί να είναι περιγραφή της κινητικότητας. Έχετε καταλάβει τι προτείνετε για τους μεταπτυχιακούς και τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης; Αντί να προχωρήσετε σε γενναίες διατάξεις, που να λαμβάνουν υπόψη τους την δυνατότητα να κτιστεί επάνω τους η δημόσια διοίκηση, τους πιέζετε πιο χαμηλά και από σήμερα. Στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουν μια εξέλιξη μετά από χρόνια αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Είναι δυνατόν;».
 
Των ενεργειών της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας, επικρίνοντας παράλληλα έντονα την αξιωματική αντιπολίτευση: «Η χειρότερη εκδοχή για το αύριο, είναι το σήμερα να φαντάζει ευλογία. Οι συνάδελφοι της ΝΔ άρχισαν να ετοιμάζουν κοστούμια εξουσίας. Με το μυαλό που κουβαλάτε, αν δεν κρατήσει η πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, θα κυνηγάτε άδεια πουκάμισα».
 
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδράνησε επί δύο χρόνια και δεν έφερε το νομοσχέδιο με σωστά κριτήρια και προετοιμασία, αλλά «σε κατάσταση πανικού».
 
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, σε δήλωσή του, επισήμανε ότι η απογοήτευση της κυβέρνησης από την αντιμετώπιση του συνόλου σχεδόν, των βουλευτών του κοινοβουλίου ανεξαρτήτως κόμματος, -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του ΠΑΣΟΚ- είναι τέτοια «που προσπαθούν να καταπατήσουν τους κανονισμούς με στόχο τη σύμπτυξη του χρόνου ψηφίσεως του πολυνομοσχεδίου».