Κατά του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «μία πολύ μεγάλη τομή στην οικονομία της χώρας».

Ads

Για τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης σχετικά με τα Προεδρικά Διατάγματα που θα εκδοθούν για σειρά επαγγελμάτων, ο υπουργός Οικονομικών ότι αυτό που αίρεται με το νομοσχέδιο είναι οι περιορισμοί, ενώ τα Προεδρικά Διατάγματα θα προκύψουν εάν για επιτακτικούς λόγους δημόσιου συμφέροντος επιλέξει η κυβέρνηση να παραμείνουν κάποιοι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα.

Η ΝΔ έκανε λόγο πάντως για «γονατογράφημα, πρόχειρο και ανεύθυνο» νομοσχέδιο, το οποίο θα καταψηφίσει. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γ. Μιχελάκης, επικαλούμενος την έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), δήλωσε: «Έχουμε ένα κόλαφο για τον κ. Παπακωσταντίνου. Η ΟΚΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ασαφές και κάνει λόγο για επανάληψη γενικών αρχών. Η ΟΚΕ επιβεβαιώνει τις θέσεις της ΝΔ για το νομοσχέδιο. Ο κ. Παπακωσταντίνου και το ΠΑΣΟΚ, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν το κρυφτούλι και τις επικοινωνιακές πιρουέτες. Ήρθε η ώρα να πουν την αλήθεια. Η κυβέρνηση παραχωρεί σε μια πρωτοφανή έκταση νομοθετικές αρμοδιότητες σε γραφειοκράτες, αντικαθιστώντας τη Βουλή. Θέλουν εν λευκώ πληρεξούσιο, από τη Βουλή, σε γραφειοκράτες για να αποφασίζουν κατά το δοκούν και να μετατρέπουν το νόμο σε ακορντεόν».

Και το ΚΚΕ τόνισε πως με την κατάργηση όλων των περιορισμών των κλειστών επαγγελμάτων ανοίγει ο δρόμος για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να εκμεταλλευτούν τα οφέλη αυτών των επαγγελμάτων.

Ads

Κατά του νομοσχεδίου και ο ΛΑΟΣ, που τόνισε ότι θα δημιουργήσει χάος στην αγορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για όλα τα κλειστά επαγγέλματα, που προτίθεται να ανοίξει με προεδρικά διατάγματα.

Εν τω μεταξύ, στο συμβολικό αποκλεισμό των δικαστικών μεγάρων Πάτρας, Θεσσαλονίκης και Χανίων προχώρησαν την Τετάρτη οι δικηγόροι, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της προωθούμενης ρύθμισης για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι το δικηγορικό επάγγελμα δεν είναι κλειστό. Σχετικά με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών σημειώνουν ότι δεν θα επωφεληθεί ο απλός πολίτης, προσθέτοντας ότι η αύξηση των παραβόλων καθιστά απαγορευτική για τον πολίτη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας (πλην της Αθήνας), οι δικηγόροι θα απόσχουν από τα καθήκοντά τους ώς τις 21 Φεβρουαρίου.