Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με αντικείμενο την προετοιμασία των θέσεων της κυβέρνησης ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τη Δευτέρα.

Ads

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Τα δίνουν όλα για μια δήλωση στήριξης των δανειστών

«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνειδητοποίηση όλων», δήλωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Ερωτηθείς για τις ελαφρύνσεις στους πολίτες από μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, απάντησε ότι «είμαι του λίγου και του ακριβούς». Πρόσθεσε ότι πρώτα πρέπει να επικυρωθούν τα στοιχεία από τη Eurostat σημειώνοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θεωρεί πως «μέρος του πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία. Ό,τι είναι προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό. Είναι η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη, που ο άλλος θα δει πως αίρονται οι αδικίες που έχει υποστεί».

Ads

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων φέτος, ο εν λόγω παράγοντας δήλωσε ότι αυτό έχει προγραμματισθεί για το 2015, προσθέτοντας «να δούμε πρώτα πώς θα πάει».

Κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με ενιαία γραμμή για όλα τα θέματα. Ανέφεραν, ότι επαφές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων θα υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και των κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλά πλέον δεν υπάρχουν διαφωνίες.

Στη σύσκεψη, αρχικώς συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Στη συνέχεια αποχώρησαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο διαδικασίες συνεχίστηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα  είναι η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η εφαρμογή της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος και των φαρμάκων.