Οι απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, που φέρεται να ζητά η τρόικα, οι αποκρατικοποιήσεις, η ανεργία, η καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, αλλά και η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φ.Ολάντ στην Αθήνα είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη, στις 18:00 το απόγευμα, των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Ένα από τα λεπτά ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν το απόγευμα της Δευτέρας είναι το αίτημα για απολύσεις στο δημόσιο, που αναμένεται να θέσει η τρόικα με την έλευσή της στα τέλη Φεβρουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα ζητά 25.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ο στόχος της κινητικότητας δεν έχει επιτευχθεί.
 
Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, καθώς και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αντιδρούν στις απολύσεις, υποστηρίζουν ότι η μείωση του προσωπικού προχωρά και είναι μέσα στους στόχους που έχουν τεθεί και αντιπροτείνουν ευελίξια στις μετακινήσεις και στις διαθεσιμότητες των υπαλλήλων.
 
Την ίδια ώρα, η Δημοκρατική Αριστερά εκτιμά ότι από την αναγνώριση του λάθους του ΔΝΤ μπορεί να μην δημιουργούνται πραγματικές δυνατότητες για αποκήρυξη των δανειακών μας δεσμεύσεων, προκύπτει όμως η ανάγκη τροποποίησης και συμπλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η τροποποίηση πρέπει να αφορά σε μέτρα που επέφεραν αντίθετα από τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογούμενων, ενώ η συμπλήρωση πρέπει να αφορά σε μέτρα όπως η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η σημαντική αύξηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων σε στοχευμένα έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και η υποστήριξη των ανέργων με άμεσες δράσεις.
 
Το θέμα του ανασχηματισμού αναμένεται να μην συζητηθεί τελικά, καθώς  ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιθυμεί να δυσκολέψει τον Ευ. Βενιζέλο ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.